Средната работна заплата се вдигна със 7,52%, депутатската - с 19,5

Това показват данни на НСИ
13 ное 2023 15:00, Стела Стоянова
35
Средната работна заплата се вдигна със 7,52%, депутатската  - с 19,5
Снимка БГНЕС, архив

Средната работна заплата в България в края на третото тримесечие на тази година е вече 2072 лв., т.е. се е вдигнала със 7,52% в сравнение с края на предходното тримесечие. Това показват дани на НСИ, публикувани днес.

Депутатската заплата обаче за същото време се увеличава с 19,5%. Причината е, че тя се изчислява според сравнение между възнагражденията само за обществения сектор, където увеличението между второто и третото тримесечие е по-високо, показват още данните, пише "24 часа".

Заплатите на народните представители се изчисляват, като се вземат три средни работни заплати в обществения сектор в края на отминалото тримесечие. Данните на НСИ показват, че става дума за 2255 лв., т.е. депутатската заплата, без добавките, е 6765 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 5 месеца
А какво стана с безусловния базов доход, швейцарска минимална заплата, швейцарска минимална пенсия, тридневна или четиридневна работна седмица и тнт, знаете какво, така,че скоро идва партията на безпартийните и всички олигарси,политици и всякаки ще връшат всичко. вдига се само депутатската заплата, а има милиони трайно безработни без доходи, всеки които може емигрира докато дойде истинска промяна :))))
29
2
 
4
 
! Отговори
Средно 13 преди 5 месеца
Значи средно са се вдигнали с около 13... Ядем свинско със зеле... Едни ядат свинско, други зеле. МБАЛ съм ви майката деПута/тска. Продължаваме промяната....към дълбините...
28
1
 
4
 
! Отговори
До До щирлиц преди 5 месеца
"Пропускаш, че на всичкото отгоре кюфтетата, дет ги ядЪт депутатите, са на цените от соца." Абе вие нормални ли сте? В стола на Парламента е като във всеки ведомствен стол. В Била кюфтетата в момента са по 50 стотинки на промоция. Колко бяха през соца на 200 лв заплата?
27
1
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 5 месеца
Абе бай, хайде махни услугите и остави само продуктите. И после ми кажи как ще ти е живота. На добър час.
26
2
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Ами нали затова е тая неистова жажда да влязат в парламента ,заради заплатите и привилегиите , да не си мисли някой,че отиват там да гласуват закони за обикновения човек.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 25, а бе какъв БВП? Онзи долу говори за услуга, а го нарича продукт. Ама вярно ли толкова ниско ви пада знанието и умението да четете и разбирате. После защо държавате е клоака :)
24
2
 
1
 
! Отговори
До щирлиц преди 5 месеца
Пропускаш, че на всичкото отгоре кюфтетата, дет ги ядЪт депутатите, са на цените от соца. А ти и да ядеш кифтаци, ще са ти доста по-скъпи. Цените в бюфета им са направо скандални.
23
3
 
0
 
! Отговори
До 24 преди 5 месеца
Говорим за БВП - Брутен вътрешен продукт и той се измерва по няколко начина. Няма термин Брутни вътрешни услуги. Няма такова нещо като реален продукт. Има хора, които предоставят и услуги за да може тези, които произвеждат продукти да имат условията за това. И всичко се включва в БВП. Малко се пообразовайте.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 22, жалко е да гледаш хора, които не могат да мислят :) Я се информирай :) Какво е продук, какво е услуга и ела да коментираш :) Хора, демонстрирате отвратителна липса на образованост!
21
0
 
2
 
! Отговори
само така да преди 5 месеца
увеличават $$ на тези хорица законотворци и повече налози на преизбиращите ги буди и кирови поклонници
20
2
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 5 месеца
Май и ти нещо не разбираш. За вас явно продуктът е само нещо, което можеш да го пипнеш. По вашата логика и хлебарят не създава продукт, щото не произвежда жито, а взема готово жито и го преработва. Значи прави услуга. Дайте да махнем учители, лекари, юристи да ги няма, щото не произвеждат услуга. В Камбоджа преди години по тази логика са убивали образованите хора понеже не давали продукт. Май акълът не ви стига много.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До банани и WC хартия, сега е по-хубаво :) На който не му харесва... При Ким!
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До щирлиц, глупости! Нямаш 240 човека народ. Пак не си внимавал в училище! Поредния необразован *** :)
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 14, прав си. Само една корекция: адвокат, учител и пожарникар нямат продукт, а услуга :) Може би този по-долу има това предвид, но не му стигат думите за да се изрази правилно
16
0
 
5
 
! Отговори
ДА преди 5 месеца
Открихте тохлата вода с това заглавие и с математическите си спосдобности!Естествено,че ще е 2,5 пъти по-голяма от средната,та нали точно така се изчислява!Средната РЗ се вдига всяка година,а депутатската се изчислява от нея на 2,5!!Трябва да отпадне тази обвързаност,за да не взимат такива пари дупетатите!!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом според 24 часа депутатската заплата се смята според данните за един месец, значи заплатите на депутатите се намаляват заради намалението на средната работна заплата в обществения сектор между април и август 2023 година и трябва да е 5943 лева. Разбира се това не е вярно, както и написаното от 24 часа и цитирано тук.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Голяма каша са сътворили с тази "новина". Най-произволно са смесили данни за един месец и сравнението им, с данни за тримесечия. Ами хайде и аз да манипулирам по същия начин. Средна заплата в обществения сектор за април 2023 година е 2037 лева, а за август 2023 година е 1981 лева, т е. спад с 2,75%., а не увеличение.
13
2
 
6
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 5 месеца
Аз на следващите избори ще се кандидатирам да депутат с тр. договор на 4 часа!
12
0
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 5 месеца
"т.е. обществения сектор , който не допринася с реален продукт..." Няма такова нещо в икономиката като "реален" продукт. Това е само в празните глави на такива като тебе, които се упражняват в нищоговорене. По-добре прочети някъде как се формира БВП. По твоята логика продуктът на юристи, на учители, на пожарникари, на лекари и т.н. не е реален. Затова ти предлагам, да не ходиш на лекар, да не пращаш децата си на училище и да не викаш пожарната, ако ти се запали къщата.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересното за България, е че обществения сектор произвежда повече БВП от частния сектор при в пъти по-малко работещи в него, вкл. медици и учители, без които обществото не може.

Спонсорирани публикации