Гратисен период за е-рецептите до 1 април?

Дотогава ще може да се издават и на хартия
Обновена: 15 ное 2023 15:58 | 15 ное 2023 15:58, Стела Стоянова
14
Гратисен период за е-рецептите до 1 април?
Снимка БГНЕС

Ще има гратисен период за електронните рецепти вероятно до 1 април.

Това каза пред журналисти в Панагюрище министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков при откриването на първото болнично вертолетно летище в България. Той припомни, че в петък ще се проведе среща за електронните рецепти с премиера Николай Денков, с представители на съсловните организации, на Българския лекарски съюз и на фармецевтите. „Ще предложим един вариант, който да удовлетворява всички. Така че да има и възможност на хартия, и възможност на електронна рецепта“, заяви министър Хинков. И допълни, че процесът е подготвен, така че самите ползващи рецептите да видят предимствата на електронния вариант, пише БТА.

Според здравния министър няма натрупано напрежение в системата заради електронните рецепти. „Имаше напрежение в началото, като всяко ново нещо, което изисква промяна на ежедневни действия. Особено пък свързани със закупуване и отпускане на лекарства, но нещата се уталожват и сега“, каза министър Хинков. И информира, че над 70% от електронните рецепти, които са изписани, се изпълняват.

Още по темата

„Но ние търсим съвсем друг ефект, казахме го няколко пъти – да се борим с антибиотичната резистентност, защото това е по-големият проблем“, подчерта министърът. По думите му проблемът съществува и в Европа, но в България няма създадена нагласа, че антибиотиците не са бонбони.

Министърът каза още, че има наблюдения за лекарствен туризъм заради електронните рецепти, но това е рядкост. „Има лекарствен туризъм тогава, когато липсва лекарство. А когато то е налице и се изписва по определения ред, не бива да има такъв туризъм и няма да има“, коментира Христо Хинков.

В МБАЛ „Уни хоспитал“ в Панагюрище днес беше открито първото лицензирано болнично вертолетно летище, от което ще се изпълняват полети за спешна медицинска помощ по въздуха. Спешното отделение на МБАЛ "Уни хоспитал" отговаря на най-високото на компетентност и наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти с политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, информираха от болницата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дайте ПРАВО НА ИЗБОР за лекари и пациенти! Както при гласуване има и двете опции - с хартия или машинно - така да бъде и с рецептите! Електронните вестници се развиват бързо, но нали на никой не му минава през ума да ЗАБРАНИ хартиените вестници?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ХАРТИЕНА РЕЦЕПТА изписана от ЛЕКАР има ВСИЧКИ АТРИБУТИ ПО ЗАКОН!!! ПОДПИС, ПЕЧАТ НА ЛЕКАРЯ, УИН КОД, ДАТА, ИМЕНА НА ПАЦИЕНТА, AДРЕС НА ПАЦИЕНТА, ЕГН!!! КАКВО ОЩЕ ПОВЕЧЕ ИСКАТ ЧИНОВНИЦИТЕ ТУК??? Пръстов отпечатък на ЛЕКАРЯ и ПАЦИЕНТА ЛИ??? И НЕ, НЕ Е ИЗИСКВАНЕ НА ЕС ТОВА - В ЕВРОПА САМО ЕДНА ДЪРЖАВА ИМА САМО ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ - ЛЮКСЕМБУРГ!!! Навсякъде другаде има и ХАРТИЕНИ РЕЦЕПТИ, абсолютно ЗАКОННИ И ВАЛИДНИ!!!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хартиената рецепта ти е да знаеш какво ти е изписал лекарят и как да го пиеш, а не баба Пена да влиза в някаква система и да въвежда някакви неща, за да се информира. Освен това докторът трябвало да кликне за генерика, че да могат да ти го заменят в аптеката, а иначе става веднага. И това дето с новите рецепти ще се регулира износа, са пълни дивотии. Не знам какво е бъдещето, но определено не са по-лесни нещата, а може би и това е целта.
8
0
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
Незнам тези дето приказват че е рецептата е за дъвчене на антибиотик като бонбони по смешно твърдение откъде и идва тази велика мисъл на тези мислители в министерството
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Друго си е някак да ходиш с камара документи, рецептурна книжка, протокол, заверен в здравна каса, хартиени рецепти, направления , обикаляш тук и там да събереш документи, накрая докато стигнеш в аптеката, си изръсил някъде нещо и айде пак обратно при доктора.....Абе не разбрахте ли, че бъдещето е на електронни рецепти и направления, и журнал? Бре каква е тази носталгия по хартии?
6
0
 
2
 
! Отговори
12 преди 5 месеца
ИнсОлинът кой мислиш го изнася. Ей такива като теб.
5
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 месеца
Стани и ти доктор и прибирай хУнорари. Ама като ти гледам правописа....
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бялата мафия ,спряха износа на иинсолина и се оказа че има инсолин в аптеките ,да видим до кога ?
3
4
 
14
 
! Отговори
Фен на танас преди 5 месеца
Хартиената рецепта е нужна на докторите за да си пребират хонурарите от търговските представители. В цял свят се изписва активната съставка и пациента си преценя според джоба дали иска от скъп производител или от евтин, но в БГ доктора всичко знае. Колко баби ревът заради антибиотик по 70лв при положение, че има съвсем същия за 8лв. Нищо защитавайте ги лекарите и да си плащаме скъпо.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да се борим с антибиотичната резистентност, защото това е по-големият проблем, подчерта министърът..... че антибиотиците не са бонбони.))))Ее, браво байноле добре че каза, аз пък до сега черпех гостите с тези бонбони-антибиотици.Тези вземат народа за тотално проsт, пиеш за най-малкото нещо скъпи антибиотици вместо, парацетамол и др. лекарства.
1
2
 
20
 
! Отговори
Ало преди 5 месеца
Оставете и хартиената рецепта за да има достъп до лекарства.