Експерти: Да не се продава държавна земя

Стойността на сделката е занижена
28 ное 2023 14:20, Стела Стоянова
56

Да бъде продадена една пета от държавните ниви, за да бъдат осигурени пари в хазната. Това предложение прави министърът на земеделието Кирил Вътев. Финансовият министър Асен Василев също предлага продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя.

"Държавата трябва да се грижи за своята земя, тя е много ценен ресурс. Държавата може да се разпорежда с тези имоти като всеки собственик, но преди всичко този актив трябва да се ползва за обезщетяване на гражданите, които все още не са получили своите земи. Обикновено тази земя се отдава краткотрайно или дълготрайно, и се печелят около 90 млн. на година", коментира изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова в "България сутрин".

Според нея продажбата на тази земя не е целесъобразна. Още повече, че когато се прави продажба с поименни компенсационни бонове, те са само 60% от стойността на сделката.

"Тези 340 млн. ще представляват само 40% от една занижена стойност на сделката, която е заложена тук. Идеята не е да се продава еднократно и да се лишим. Много е субективно как се определят земите от Държавния поземлен фонд, които да бъдат пуснати за продажба", каза още Боянова.

От думите ѝ стана ясно, че от 13 млн. на 353 млн. лв. скачат заложените приходи през 2025 г., касаещи сектор "Земеделие". "Очевидно има намерения. За нас такива намерения са недопустими и неприемливи", настоя Боянова.

Живко Живков - новият изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България, заяви пред Bulgaria ON AIR, че "с поименни компенсационни бонове много големи субекти участваха в приватизацията, невинаги в чисти и светли сделки".

"Президентът Румен Радев нарече земята стратегически ресурс, някои хора наричат земята капитал, а други - актив. Земята е безценно богатство, което би трябвало да служи на народа, а не да влиза в сделки и вземане на бързи и недотам логични решения за запълване на бюджета. Асоциацията на земеделските производители е твърдо против", подчерта той.

Живко Живков посочи, че се е стигнало до момент Държавният поземлен фонд да е едва 10% от общата земеделска земя на Република България.

"Това е лимитиран продукт, с който не се бива да се влиза в каквито и да е разпоредителни сделки и действия", заяви директорът на Асоциацията на земеделските производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
:((( преди 5 месеца
Земята не е "много ценен ресурс", тя е НАЙ-ЦЕННИЯТ РЕСУРС !!! Но какво го е грижа за това някой, който се е родил българин, но е избрал да живее далеч от родината си и дори постоянният му адрес е зад океана. Изтече ли му мандатът, ще си бие камшика заедно с пачките, които е нагушил и повече няма да му видим очите.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Асен Василев е за затвор. След него- потоп. До кога ще го търпят? Такава некадърност и алчност не бяхме виждали.
49
4
 
2
 
! Отговори
Партенка на Радев преди 5 месеца
Служебните министри на руски радев пускат фалшиви новини
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лицата, отговорни за разпродажбата на държавни земеделски земи да бъдат изправени пред съда за посегателство на националната сигурност.
47
0
 
1
 
! Отговори
До преди 5 месеца
До Анонимен42Девето коляно в центъра на термоядрев взрив. Пазете флашките, ще му дойде времето. Подобна човешка повреда е нямало и няма никоя нация. Благодетели разбраха, че земята и жилищниия фонд крепят все още българина, и бързат с подпис и печат, заели най-унизителната поза от политическата Камасутра да унищожат нацията за милиончета и сметки в офшорки. Няма що. Човешка генповреда.
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Маро, щом е изтрит е заслужено.
45
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
коментарът ми е изтрит
44
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Демократите продължават да разпродават България.
43
2
 
8
 
! Отговори
НЕексперт: преди 5 месеца
Не само държавна земя ами и държавна собственост не продавайте... за второто е малко късно вече, но земята все още може да се опази.
42
2
 
10
 
! Отговори
777 преди 5 месеца
Асенчо бе, той толкоз може. Да раздава пари на калпак а пък откъде ще ги вземе, би мааму........Гърци, турци, комунизъм не успяха да ни свършат, ама тези ще успеят за няколко години.Пак за ПП да гласувате.....
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нацпредателите не са за затвор а за ликвидация.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да го разследват за заплаха на националната сигурност!
39
2
 
15
 
! Отговори
Българка преди 5 месеца
Няма да позволим да се продаде Земята на България!!Всички тия Продажници са за Затвор!!
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евроатлантическата гмеж аут.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 5 месеца
Само сме си виновни, че се връзваме на сладките приказки и предизборни обещания, нямащи нищо общо с реалните намерения на политиците.
36
2
 
9
 
! Отговори
Безродници преди 5 месеца
Пророчеството на Севрюкова се сбъдва, с което България ще загуби част от територията си без пушка ада гръмне. Аман от *** продаващи майка България за стотинки!
35
2
 
18
 
! Отговори
Дядката преди 5 месеца
Само безродник ,не познаваш развитието на България през последните 70 години ще посегне към продажба на обработваема земеделска земя! България при всяка криза е оцелявала благодарение на своето земеделие и животновъдство! Но в днешно време се по яви Борисов който изтреби птици и животни в услуга на Запада ,а сега друг хаймана ще ни продава земята!
34
3
 
9
 
! Отговори
кокорчо преди 5 месеца
Вече взех комисион, истината е, че парите ще дойдат 2025 година евентуално, освен ако въобще не дойдат, но аз вече си взех моето
33
2
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 5 месеца
Олигарха министър на земеделието затова е станал министър,за да се докопа до едни 700 хил.декара ,които ще "купи" на цена 40 % от стойността им.
32
20
 
5
 
! Отговори
Държавата преди 5 месеца
е най- лошият стопанин. И защо да не я продават? Сега пустеят, и не се обработват, а се оказва, че има хора, на които не им е върната земята. Трябва да се компенсират хората. Радев е срам и позор за България, както и цялата рашистко- путинска колона.