Тагарев: В България се обучават над 30 украински военни

Те учат английски в София и Варна
Обновена: 30 ное 2023 18:21 | 30 ное 2023 18:10, Стела Стоянова
120
Тагарев: В България се обучават над 30 украински военни
Снимка БГНЕС

В момента в България се обучават над 30 украински военни. Те учат английски език в София и Варна. Това обяви военният министър Тодор Тагарев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Той не конкретизира посоката на обучение, но вероятно става дума за пилоти и инженерен състав.

Само преди няколко седмици Тагарев изненадващо обяви, че България ще обучава украински пилоти и техници за F-16. Самата България обучава свои пилоти в САЩ, за да бъдат лицензирани за работа с американските изтребители, първите от които трябва да пристигнат през 2025 г.  Тагарев обясни, че с подписването на договора за покупка на първите 8 самолета F-16 страната ни е поела ангажименти за сътрудничество и така е станала част от т.нар. "коалиция F-16". Изявлението му дойде тогава от Брюксел, където участва на заседание на военните министри от НАТО.

"Заедно с договора за покупката на F-16 има подписани договори за индустриално сътрудничество. От тях има един, за който отговаря МО, той е за капацитет за подготовка на инженерно-технически кадри за обслужване на самолетите. Тук се присъединихме към неформалната коалиция F-16, като предложихме да обучаваме украински пилоти и инженерно-технически състав - първоначално на английски език", обясни тогава министърът. Очевидно Тагарев казва индиректно, че това е вече в ход.

Сега Тагарев даде да се разбере, че военните се готвят да изхарчат и вложат над 18 млрд. лв за оръжия и инфраструктура. Само ден по-рано Министерският съвет прие решение за одобряване на „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г." на закрито заседание. Тя ще бъде предложена за приемане от Народното събрание.

Програмата е разработена в изпълнение на Управленската програма на правителството, одобрена от подкрепящото мнозинство, както и в изпълнение на решението на Народното събрание от 31 януари 2023 г., с което се възлага на правителството да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. При разработването й са взети под внимание процесът на отбранително планиране в НАТО и развитието на военните способности на Европейския съюз. Отчетени са и предварителните уроци от войната в Украйна.

С приемането на Програмата от Народното събрание ще бъде зададена цялостна интегрирана рамка на капиталовите разходи и основните дългосрочни инвестиционни направления за постигане на набелязаните цели, свързани с неотложното превъоръжаване на Българската армия, както и на ред, предвидимост и прозрачност в разходването на капиталовите средства.

Приложението към Програмата представя основните направления за инвестиции до 2032 г. с прогнозна стойност над 100 млн. лв., подредени по приоритет за финансиране. Това са обявените вече проекти за придобиване на: основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните формирования от Сухопътните войски; нови трикоординатни радари; брегови противокорабни ракетни комплекси; зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие; ракетна система за залпов огън с повишена мобилност и 155 мм гаубици. Включени са и проекти за придобиване на бойни вертолети; противоминни кораби; ракетни катери, както и за осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на многонационален щаб на дивизия в полеви условия; изграждане на система за противовъздушна отбрана на механизирана бригада; разузнаване и наблюдение на земни и морски цели, чрез използване на безпилотни летателни системи от среден и висок клас с ударни възможности; развитие на способности за преодоляване на сухи и водни препятствия. Първите пет инвестиционни направления и три инфраструктурни проекта са с най-висок приоритет и следва да бъдат стартирани и реализирани в най-кратки срокове.

„Предвижда се инвестиция в дронове. Имаме на въоръжение няколко безпилотни летателни апарата. Предвижда се да придобием дронове за разузнаване и за ударни цели“, каза Тагарев.

По думите му за следващата година се предвижда 2% от БВП да отиде за отбрана, дори малко отгоре – 2,05%. Тагарев подчерта, че има рязък скок на средствата за армията.

Концепцията на когнитивната война означава, че военните средства понякога са само поддържащи, а страната отсреща да бъде накарана да действа в съответствие с нашите желания. Тя включва психологическо, политическо, медийно, финансово влияние. Тя въздейства на масовото възприятие, експлоатирайки страховете на хората. Неслучайно Русия овладя Запорожката АЕЦ, непрекъснато се създава напрежение“, посочи той.

„Помагаме на Украйна с оръжия и снаряди“, подчерта Тагарев и даде пример с БТР-ите на МВР.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
2
 
! Отговори
ФАКти ,ФАКти преди 4 месеца
До Кравар Евроатлантик.... Много правилно казано.Украинците не използват "прегрупиране до по-стратегически позиции" , защото просто не го правят ами или търчат с пълни сили в обратна на контранастУпа посока, или се предават с нААкани дупета на руснаците
92
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Еббаси извънземния самолет, 7 години го чакаме. дано поне с поглед сваля руските Су 75...не знам дали още ще са в движение обаче. А дано са в движение.
91
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
А тия F16 нали миналия месец идваха 2024-та? Защо сега ни лъжете, че идват 2025-та? Да не би случайно да е 2035-та?
90
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Страшна снимка, пичове! Влюбих се от раз в г-н Тагарев! Да ми се обади моля!
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен,к.94 По принцип пилотите се учат на работа с друг модел самолети във фирмата, която ги продава и там отиват пилоти,които знаят английски. България да учи украински пилоти на английски език е смехотворно. Предполагам, че тези пилоти ще разгледат руските самолети МИГ 29 и СУ 25, за които нямаме резервни части и са заземени.Тагаренко ще обяви тези самолети за неизползваеми и ще ги подари на Зеленски, фирмата на съпругата на Т. ще си вземе комисионата,а Украйна ще закупи части от Полша
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен к.92 Мин.Тагарен нещо лъже. Още във Военното училище кандидат-пилотите се обучават на English, защото той е международният признат език за пилоти от цял свят.Това важи и за цивилните пилоти, включително за тези от бившите соц държави. Няма нужда украински пилоти да учат английски език в България. Не вярвам да учат устройство на F 16 и работа с него в БГ, те спокойно може да учат това в Полша. Може да учат работа с С 300,400, каквито им подарихме като негодни.
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То и нашите пилоти може да са обучавани къде ли не но самолети нямаме.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Представям си. По-добре първо да обучите нашите. И стига с тая твоя украйна, бе тагаренко. С нашата армия всичко ли е наред? Добре въоръжена и обучена ли е? Че взели да обучават и въоръжават украинците. Тц тц тц
85
1
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Не разбирам Фашагарев - нашите пилоти се обучават в Кравестан , а Бандеровските - у нас ???
84
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тук може да получат уникален опит в това да са последната дупка на кавала и вечни загубеняци на национално ниво. Добра тренировъчна фондация за свлетлото укро бъдеще.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пруфесоре, хайде след 4 месеци - Тютююю в БАН, в Института по кибернетика и информатика.Ясно е, че военното поприще не е за теб, само дето омете складовете на БА и остави войниците без снаряди за тржкокалибрени оръдия, реактивни снаряди за РСЗО; Ракетните войски и ПВО без ракети, мини,патрони. Накрая омете и 100-те БТР-и на МВР. Апропо, каква връзка имат кибернетиката и информатиката с МИГ 21,25,29 и СУ 25?
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой е фотографа който така умело се е изгаврил тиквата на Тъга и Рев с тоя полувенец над смелото му лице, че е чело та даже и над плешлякшъна
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че какво ме грее мен факта, че мин.Тагарев е довел в България 60 военни от Украйна? Бил е 6 години съветник на МО на укрите, сега е министър на отбраната на БГ и си връща гостоприемството. Претърси основно военните ни складове и обра всичко, от което се нуждае Зеленски, предаде 100 БТР-и и друго въоръжение. Учудва ме факта, че тоя господин, специалист по ремонт на МИГ и СУ покрай военните проекти успя да стане и професор по кибернетика и информатика в БАН. Нерде военен,нерде БАН! Екзотика?!
80
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Военото министерство стана часна фирма на Тагарев и жена му.Какво става бе атлантици, до кога ще годържите този гном.
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До Спеца. Изборите бяха манипулирани и фалшифицирани при много ниска избирателна активност. Така че не може да сме сигурни в резултата.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До Спеца. Изборите бяха манипулирани и фалшифицирани при много ниска избирателнабактивност. Така че не може да сме сигурни в резултата.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имайте предвид че човекът е професурат имайте някакво уважение все пак.
76
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До СпецаИзборите показаха, че българите са с 80% про ЕС и про НАТО възгледи!
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами че то над трийсет може да бъде хиляда и трисет. Много ми се вижда.
74
0
 
3
 
! Отговори
someone преди 4 месеца
До Юруш другари !Нищо подобно ти и твоите подобни хващайте влака и не ми се разпореждайте в държавата все едно е ваша.

Спонсорирани публикации