Тагарев: В България се обучават над 30 украински военни

Те учат английски в София и Варна
Обновена: 30 ное 2023 18:21 | 30 ное 2023 18:10, Стела Стоянова
120
Тагарев: В България се обучават над 30 украински военни
Снимка БГНЕС

В момента в България се обучават над 30 украински военни. Те учат английски език в София и Варна. Това обяви военният министър Тодор Тагарев в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Той не конкретизира посоката на обучение, но вероятно става дума за пилоти и инженерен състав.

Само преди няколко седмици Тагарев изненадващо обяви, че България ще обучава украински пилоти и техници за F-16. Самата България обучава свои пилоти в САЩ, за да бъдат лицензирани за работа с американските изтребители, първите от които трябва да пристигнат през 2025 г.  Тагарев обясни, че с подписването на договора за покупка на първите 8 самолета F-16 страната ни е поела ангажименти за сътрудничество и така е станала част от т.нар. "коалиция F-16". Изявлението му дойде тогава от Брюксел, където участва на заседание на военните министри от НАТО.

"Заедно с договора за покупката на F-16 има подписани договори за индустриално сътрудничество. От тях има един, за който отговаря МО, той е за капацитет за подготовка на инженерно-технически кадри за обслужване на самолетите. Тук се присъединихме към неформалната коалиция F-16, като предложихме да обучаваме украински пилоти и инженерно-технически състав - първоначално на английски език", обясни тогава министърът. Очевидно Тагарев казва индиректно, че това е вече в ход.

Сега Тагарев даде да се разбере, че военните се готвят да изхарчат и вложат над 18 млрд. лв за оръжия и инфраструктура. Само ден по-рано Министерският съвет прие решение за одобряване на „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г." на закрито заседание. Тя ще бъде предложена за приемане от Народното събрание.

Програмата е разработена в изпълнение на Управленската програма на правителството, одобрена от подкрепящото мнозинство, както и в изпълнение на решението на Народното събрание от 31 януари 2023 г., с което се възлага на правителството да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. При разработването й са взети под внимание процесът на отбранително планиране в НАТО и развитието на военните способности на Европейския съюз. Отчетени са и предварителните уроци от войната в Украйна.

С приемането на Програмата от Народното събрание ще бъде зададена цялостна интегрирана рамка на капиталовите разходи и основните дългосрочни инвестиционни направления за постигане на набелязаните цели, свързани с неотложното превъоръжаване на Българската армия, както и на ред, предвидимост и прозрачност в разходването на капиталовите средства.

Приложението към Програмата представя основните направления за инвестиции до 2032 г. с прогнозна стойност над 100 млн. лв., подредени по приоритет за финансиране. Това са обявените вече проекти за придобиване на: основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните формирования от Сухопътните войски; нови трикоординатни радари; брегови противокорабни ракетни комплекси; зенитно-ракетни комплекси със среден/голям обсег на действие; ракетна система за залпов огън с повишена мобилност и 155 мм гаубици. Включени са и проекти за придобиване на бойни вертолети; противоминни кораби; ракетни катери, както и за осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка (КИП) на многонационален щаб на дивизия в полеви условия; изграждане на система за противовъздушна отбрана на механизирана бригада; разузнаване и наблюдение на земни и морски цели, чрез използване на безпилотни летателни системи от среден и висок клас с ударни възможности; развитие на способности за преодоляване на сухи и водни препятствия. Първите пет инвестиционни направления и три инфраструктурни проекта са с най-висок приоритет и следва да бъдат стартирани и реализирани в най-кратки срокове.

„Предвижда се инвестиция в дронове. Имаме на въоръжение няколко безпилотни летателни апарата. Предвижда се да придобием дронове за разузнаване и за ударни цели“, каза Тагарев.

По думите му за следващата година се предвижда 2% от БВП да отиде за отбрана, дори малко отгоре – 2,05%. Тагарев подчерта, че има рязък скок на средствата за армията.

Концепцията на когнитивната война означава, че военните средства понякога са само поддържащи, а страната отсреща да бъде накарана да действа в съответствие с нашите желания. Тя включва психологическо, политическо, медийно, финансово влияние. Тя въздейства на масовото възприятие, експлоатирайки страховете на хората. Неслучайно Русия овладя Запорожката АЕЦ, непрекъснато се създава напрежение“, посочи той.

„Помагаме на Украйна с оръжия и снаряди“, подчерта Тагарев и даде пример с БТР-ите на МВР.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да обучаваш украинците на самолети каквито нямаш, предавайки им опит какъвто нямаш е висша форма на тагаревщина. Всичките ни евроатланици будят смях и искрено съжаление.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АМИ , ПРАВИЛНО! И кат научат английски и Русията ке се гътне така ли ?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дори и когато Украйна подпише пълна и безусловна капитулация, нашите медии ще пускат статии как Путин е умрял, как Украйна побеждава, а българите ще мислят каква нова мръсотийка да направят на Русия.
30
12
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 5 месеца
...и 30,000, още ще обучаваме , ако требва......РУСКИЯ ФАШИЗЪМ ТРЯБВА ДА УМРЕ!
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мария Габриел затова се е върнала преди срещата в Скопие- бързала е да види как управляват Ф16-ките.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И що им е англичански ? Като "емигрират" на запад да се разбират с местните ли ? Всъщност предполагам в Украйна си имат преподаватели на английски език и сигурно са доста добри. Така че това е поредната лъжа.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разбира се, Русия трябва да си върне Киев, защото това е майката на руските градове. Трябва да върнем и Одеса. Русия трябва да спаси Украйна от лунатиците и от тези натовски безумци.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
супер сила ха ха ха
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Урок по нацистки английски номер едно - изпейте Джинг Гьобелс, Джинг Гьобелс, Джинга Гаргамел!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руснаците вече хванаха цаката на всички западни системи и се справят без проблем с всичко!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Срещу украинските въоръжени сили са използвани касетки с голям брой малки суббоеприпаси: съдейки по броя на експлозиите, РБК-500 е използван във варианта ШОАБ-0.5 "авиационна бомба с осколкова топка", а индексът 0.5 показва, че тя тежи само половин килограм. ШОАБ-0.5 изглежда като сфера с четири леко извити ребра, малко по-малки от топка за тенис. В същото време във всяка "топка" се изсипват 304 стоманени топки с диаметър 5,5мм. Падайки от голяма височина, суббоеприпасите се разпределят равномерно по площта. Нито гънките на терена, нито отворените отгоре окопи и окопи могат да ви спасят от тях
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В открито пространство и в обикновени окопи касетъчните боеприпаси практически не оставят шанс за оцеляване. Дори добре защитените пехотинци получават множество рани по ръцете, краката, лицето и други открити части на тялото и бързо кървят до смърт.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като ги научиш на Ф16-ките, после ги качи на самолетоносача.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Опит, тънкости на военното изкуство и усвояване на най-малките подробности и детайли на съвременния бой, нови тактики. Сега не сме 1945 колони от танкове и пехота да атакуват, реалността на бойното поле е съвсем друга, и НАТО дори си няма представа. Натоджендърите ще се чустват като шофьор който вчера е взел книжка и днес е попаднал в интензивен трафик ако почнат война с Русия. Да ги видим какво ще направят във Финландия ако се почне и там, ама едва ли, те финландците всички ще избягат.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Х. Христо Добре де тия руснаци ,защо се бавят с пълното превземане на Украйна . С правенето на Руската Империя
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна умря.
17
2
 
3
 
! Отговори
Румен преди 5 месеца
Х. Христо а ти какво направи за България ?
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
A какво става с контранастъплението?
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тошка, така и така са тука, покажи им и как се управляват Страйкъри. Слагаш една табуретка за водача и викаш заместник министъра да бръмчи с уста като дизелов двигател. За обучението на Ф16 ги сложи в креслото си и пусни вентилатора насреща им.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колегите им са залегнали в окопите в Авдеевка, а те дошли тук на уроци по чужди езици. Тези тук явно са от специалните връзкари.