На всеки километър се изхвърлят по 140 пластмасови бутилки

Депозитна система осигурява до 90% рециклирани опаковки
14
На всеки километър се изхвърлят по 140 пластмасови бутилки
Снимка: Pixabay

На всеки километър край пътищата в България се изхвърлят по 140 пластмасови бутилки,съобщиха от екологично сдружение „За Земята“.

От неправителствената организация призоваха за скорошно въвеждане на национална депозитна система, която би намалила значително броя на изхвърлените пластмасови бутилки дневно.

„Над 50 страни по цял свят имат такива системи, които осигуряват 80%-90% върнати и рециклирани опаковки. Така се слага край на безразборното изхвърляне на бутилки и кенове“, коментират от „За Земята“.

В депозитната система при покупка на бутилирана напитка потребителите плащат малка сума (депозит) за опаковката, която им се възстановява при връщане на амбалажа в магазин, обясняват от сдружението.

Кампанията за въвеждане на национална депозитна система е подкрепена и от актрисата Илияна Лазарова. Във видео тя акцентира върху необходимостта да не се оставят пластмасовите бутилки да бъдат изхвърлени на сметището и да продължат да замърсяват природата.

От „За Земята“ считат, че Министерството на околната среда и водите не предприема необходимите стъпки, за да се въведе националната депозитна система.

Докато чакаме да дойде депозитната система и у нас, всеки ден губим 3 милиона пластмасови бутилки, които отиват за изгаряне, в сметища или в природата. На всеки километър край пътищата ни се изхвърлят по 140 пластмасови бутилки според преброяване на екологично сдружение „За Земята“. Поради неефективното разделно събиране в България плащаме в троен размер за всяка нерециклирана пластмасова опаковка - като потребители, местни данъкоплатци и европейски данъкоплатци. Купувачите плащат продуктова такса в цената на всяка опакована стока, но далеч не всички опаковки се рециклират. Общините харчат огромни суми за почистване на опаковки от напитки от улиците и парковете, а след това за тяхното депониране или изгаряне. Това не само вреди на здравето, но струва и много пари. Средният разход на жител за почистване на териториите за обществено ползване в България е по-висок от същия в Белгия, Нидерландия и Англия.

Според представителни извадки на общественото мнение над 85% от българите одобряват въвеждането на депозит и биха връщали бутилките в магазините. Очакванията са за минимум 20 стотинки депозит.

Илияна Лазарова не за първи път подкрепя кампания на екологичното сдружение. През 2020 година тя бе част от инициативата "Пластмаса в тялото", която подложи на изследване 10 български известни личности за наличие на опасни химикали, свързани с употребата на пластмасови опаковки за храни и напитки. Година по-рано актрисата се включи и в кампанията „Горенето на е решение“ на “За Земята” и „Грийнпийс“ - против намерениeто на общините в България да горят отпадъци в тецове и инсинератори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: бутилкипластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 8 : Каква Пътна Агенция, тея правят всичко за да не се занимават с каквото и да е свързано с пътната обстановка по или около пътя ! Аз бих я закрил и направил изцяло ново звено. Същото важи и за Министерството на Водите и Околната среда, абсолютен параван за дейност.
9
0
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 месеца
Като се иэкупуват эа 5ст. ще е така. Иэкупувайте ги эа 50ст. както в Германия, и лeшoядитe ще ги берат до една
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Онези дето викаха " Ние сме на всеки километър от тук до края на света " те го развалиха този народ и оттърване няма .
7
1
 
1
 
! Отговори
до г-н 8 преди 4 месеца
не може 3 милиона човека да цапат , а 3 -*** работника да чистят.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо Пътната агенция не си чисти прилежащите зони? Имат си пари техника, персонал.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По принцип отдавна за разните пластмаси,пликчета и подобни работи се удържа данък. Не случайно пликчетата станаха платени. И къде отиват тези пари и в каква инфраструктура за рециклиране се инвестират никой не знае.
4
2
 
4
 
! Отговори
Ром от Лом преди 4 месеца
Не вдигнат ли по цялата планета изкупната цена на пластмасата ще се замърсим още и още, и още...Останалото е само да лаем месеца ,като онази малката ,където я използват,като магаре да реве...Т. Е.....1 кг измита пластмаса да се изкупува за 4 евро, като медта...Само за една година ще изчезне,като дим...
3
2
 
1
 
! Отговори
Маг преди 4 месеца
МАГАЗИНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗШИРЯТ ДВОЙНО, ТАКА ЛИ???????
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 1 Знаеш ли някой българин да е пожелал да се премести в русия, или децата си да прати там? русофили друг път. Всеки българин има роднина в Америка. Да си чул някой да има роднина в русия?
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
реално 90% от българите са русофили и нищо не може да промени това