Николай Василев: Управляващите предлагат сделки през задния вход

Продават земя на цени в пъти под пазарната
4 дек 2023 09:35, Стела Стоянова
35
Николай Василев: Управляващите предлагат сделки през задния вход
Снимка БГНЕС

Не може през задния вход да се предлага сделка за продажба на 700 000 декара земя на силно занижени цени. Това не е фалшива новина, а официална кореспонденция между министерствата. Това за мен е маймунски бизнес.

Това коментира в ефира на БНТ икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев. Василев разкритикува остро политиката на финансовия министър Асен Василев по поддържане на високи дефицити и пасивността за членството в еврозоната.

„Това е поредната идея, която се пуска от задния вход. Тук се говори за продажба на земя при цени от порядъка на 5 до 8 пъти под пазарната. Това би представлявало най-голямата приватизационна сделка дотук и това минава през задния вход“, коментира Василев. Според него това е пореден пример, в който властта генерира такъв сюжет. „Как да нарека това – да не използвам думата кражба. Това за мен е придобиване на земя от конкретни фирми на занижени цени“, каза Василев.

Той за пореден път разкритикува политиката по поддържане на високи дефицити, които се финансират през дълг, и обяви, че планират монтиране за пореден път на часовник на дълга. Часовникът ще бъде разположен на 40 метра от финансовото министерство, обяви Василев. Той призова финансовият министър също да си монтира такъв часовник, за да следи „как гордо“ нараства дългът.

"Моят въпрос към всички е колко трябва да стане дългът, за да се събудим? Планира се той да стигне 48,9 млрд. лв.“, каза Василев.

Според него МФ само инертно заявява, че се стреми към членство в еврозоната, а всъщност предприема стъпки, които я отдалечават от това. Когато искаш да влизаш в еврозоната, не отлагаш два пъти безсмислено еврозоната, не поддържаш високи дефицити. Ако всеки път губим мача с три на нула, повишава ли ни това шанса да победим?“, попита Василев. Според него и в този проектобюджет няма политики, а предимно харчене на пари. „Единствената политика, която се следва, е взимане на дългове и вдигане на социални разходи. Системите са силно реформирани. Не може да се нарича пенсионен модел система, в която половината пенсионери взимат еднаква минимална пенсия“, каза още Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
РАБОТЕЩ ЧОВЕК преди 4 месеца
Този човек е бил 3 пъти министър:На икономиката(2001-2003),на транспорта и съобщенията(2003-2005) и на държавната администр.и адмистр.реформа(2005-2009).Нито адиминстративна реформа направи,съсипа БДЖ,използва натрупаната инерция от икон.растеж по времето на Костов.Напълно провалил се,тръгнал акъл да дава.Но мисирките вместо да проверят какво е правил толкова години го оставят да си говори и с охота го канят.Когато няма правосъдие се стига дотам-провалени политици да се изявяват като ментори.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ники Либертарианеца иска африканска икономика, всичко на концесия от чужденците и всички ресурси да се източват към богатия Запад, а населението да бъде бедно, за да има бизнесът конкурентно предимство и ниски данъци. Да не се "харчат" пари за пенсии, здравеопазване, образование. Спестените пари от "харчене" да се дадат на богатите, за да не обеднеят.
26
2
 
1
 
! Отговори
Конграчулейшън преди 4 месеца
Все пак,човекът е завършил университет в Япония,а не в Канада.По-труден е японския,а той се е справил.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Николайчо да каже по негово време как беше!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама през задния вход на гол за..дник е много лоша идея. А на политиците ни всичката работа е такава.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най голямото съсипване на държавата беше по негово време. Има такъв народ се сринаха след ката го предложиха за премиер. Нон стоп си прави пиар по студиата, приказва едно и също, но никой вече не му обръща внимание. Станал е за посмешище.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Както беше казал Асен Василев :Нашите идеи за управление в ПП са леви идеи с десни инструменти.
21
0
 
3
 
! Отговори
Св преди 4 месеца
Отива един мъж при доктор: - Докторе, боли ме отзад!- И къде по - точно?- Ами тук ... около входа.- Докато го наричате вход, така ще е - ще Ви боли!
20
0
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 4 месеца
е сигурно защото няма !
19
4
 
3
 
! Отговори
как преди 4 месеца
E тази кохорта от критикари, как не не намери нещо хубаво в правителството ?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
наскоро хасан тегли 4млрд и половина,наскоро купихме и ПРЕДППЛААТИХЕ ОТНОВО бтр-и ,как нямада нараства дълга?
17
3
 
5
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 4 месеца
ЦАРСКИ МИШОК ИЛИ МОЖЕ БИ ПЛЪХ!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
кокорчо много обича сделки през задния вход/изход...
15
0
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 4 месеца
Я пак, в 3годишната прогноза на бюджета има 650мл приходи от продажба на земя през 2025г, кат питаш А. Василев той само повтаря че 2024 няма да се продава земя ама за 2025 г си трае, даже земеделския министър е против в официална кореспонденция, ама ти пиши с главни букви, дано ти платят пове2
14
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПРАВИТЕЛСТВОТО ОБЯСНИ И ДОКАЗА ЧЕ НЯМА ДА ПРОДАВА ЗЕМЯ, НО ПЛАТЕНИТЕ ОТ МУТРИТЕ ИНФАНТИЛЧЕТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛЪЖАТ.
13
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-добрият капиталист, е мъртвият капиталист.
12
6
 
6
 
! Отговори
Внукът на Фердинанд преди 4 месеца
Помня го това момче Ники, той е експерт по заден вход!
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Николай Василев "Управляващите предлагат зделки през задния вход" .... ми много правилно ....там се намира тоалетната! Ми много правилно...правят управляващите, ако не правеха така, ти от де щеше да вземеш пари, за да се изказваш така?
10
1
 
14
 
! Отговори
опетков преди 4 месеца
До Анонимен Можеш да погледнеш статистиката за тези години и да видиш с колко е намалял дълга на държавата тогава. А БВПто растеше скокообразно. Е, това беше до 2008г., когато удари голямата криза. Тогава Станишев увеличи пенсиите и остави Борисов да оправя кашите, които беше забъркал. В случая Никито е абсолютно прав. Но философията на Кокорчо е такава и никой не може да го убеди, че е грешна. Трябва да бъде разкаран от този пост, докато не е станало безкрайно късно.
9
0
 
6
 
! Отговори
опетков преди 4 месеца
Искал е да каже не, че са "реформирани", а "деформирани".