Скандал: Главният архитект не е одобрявал ремонт на МОЧА

БСП-София сезира главния прокурор за самоуправство
15 дек 2023 15:20, Петър Бойчев
174
Скандал: Главният архитект не е одобрявал ремонт на МОЧА
Снимка: БГНЕС

Главният архитект на София Здравко Здравков не е одобрявал проект за ремонт на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от негов отговор на отправен въпрос от Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС.

Лидерът на столичните социалисти е подал заявлението по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) часове след като започна демонтажа на монумента в Княжеската градина. "В отговора си арх. Здравков твърди, че още на 20-ти март е наредил на Областния управител да предприеме незабавни действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника и ограничаване на достъпа до обекта.

"Архитект Здравков ме уведомява, че в НАГ не се съхраняват данни за одобрени проекти и налично разрешително за строеж. И прехвърля топката към главния архитект на район "Средец"", каза Иван Таков. Според него това означава, че в конкретния случай решението за нарязване на Паметника на Съветската армия е било взето на ниво районна администрация и Областна управа.

"От една страна Областната управа не се съобразява със заповедта на главния архитект на Столична община за ремонт на плочите и не я изпълнява, а от друга го заобикаля и взима решение за нарязване на парчета на културно-историческо наследство единствено с разрешението на главния архитект на район "Средец", коментира Иван Таков. - Това е скандално самоуправство!".

Иван Таков припомни, че е изпратил сигнали до всички институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се в Княжеската градина. Той е подал сигнал и до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
14
 
! Отговори
Black Sea преди 5 месеца
Само да попитам, Мая Манолова какъв парфюм ползува? Слава Зайцев?
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имаме новина- говорителя на Б. Борисов, акад. Денков съобщи, че в резултат на твърдите действия на българското правителството във войната срещу Русия, ЕС е оказал натиск върху Австрия и Нидерландия да приемат страната в Шенген! Освен това на снощното заседание по икраина с хитра маневра са ивелинОрбан от стаята и са гласували единодушно милиарди помощ за украинската армия. Бравос!!!
102
3
 
6
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
Паметника трябва да се свали - при поставянето му един от строителите е отправил нецензурни думи към една от наблюдаващите.
101
2
 
3
 
! Отговори
ХоХо преди 5 месеца
До Анонимен 109 . . . . Абе селски , защо си аналнонимен ?
100
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
35 г. само разруха... Разрушиха Кремиковци, БГА Балкан, здравеопазване, образование, армия, енергетика. Руши този, който през живота си не сложил камък вурху камък със собствените си ръце! Само такива хора не знаят какво е да съградиш, да създадеш! Положиха основите на погубването на цял един народ. И всичко това в името на американската демокрация. Дойдоха от Америка със задачата да унищожат България! След украина идва и нашия ред. Въпрос на няколко месеца е. Ще участваме пряко в самоунищожение
99
8
 
14
 
! Отговори
Майора преди 5 месеца
110 , България не я има заради този паметник и ще я има! Не може в центъра на София да го има и мястото му е в музея!Ако не бяхме под диктата на Русия , щяхме да сме на светлинни години напред!
98
9
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 5 месеца
Баси, колко енергия и емоции за един мракобесен съветски тотем.
97
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Рев, га че е статуята на свободата, или Афеловата кула!
96
1
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 5 месеца
Не е и необходимо.
95
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
окупаторите са насилвали жени и деца у нас
94
11
 
15
 
! Отговори
Така преди 5 месеца
То се свърши вече - одобрявал, неодобрявал, отиде си. А те питаха ли ни 54-та, когато го поставяха?
93
20
 
16
 
! Отговори
До Майора преди 5 месеца
Това е паметник срещу фашизма и нацизма и благодарение на тая армия сега България я има...все още.
92
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Свърши се! Сега е ред на оня с коня пред Народното събрание. Да се готви Шипка! 04.07. - Национален празник!!!
91
4
 
13
 
! Отговори
Бебо преди 5 месеца
Аааааа, на снимката се вижда и едното оченце на Майчетооооо - омбустманчетооо. Тя оправи народа, сега оправя и паметничетоооо. Познайте кой и дава паричките за да събира протестиращи....Ах тази лисичкаааааа...
90
6
 
19
 
! Отговори
Майора преди 5 месеца
Срамота бе Таков , паметник на окупационната армия да е на преден план , а не бюджета и дневния ред на държавата! Жалко е , но не ме учудва след като вашата партия винаги е защитавала Русия и Путин!
89
1
 
1
 
! Отговори
давос преди 5 месеца
До Анонимен Има коя да питаш !?
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
е то и на терзиев родата е тежко десарска , тази пък антифашиска . Това е оная прослойка от социализма , която на колене и лакти лазеше пред Висщите партийни величия за апартаменти , постове и др облаги . Такива като тез разсипаха социализма Елциновците се пребоядиха после и пак колена , пак лакти. Единственото добро е , че се провалят винаги
87
6
 
15
 
! Отговори
Morski преди 5 месеца
"няма разрешително за строеж"... Следователно *** е незаконен, а какво се прави с незаконни строежи? Правилно - разрушават се! И това е по закон!
86
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 месеца
До Така 96 Прав си. За това с по силния , че като бият слабия , ще бият и нас.
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
високите паметници са трудни за поддръжка и е нормално да се саморазрушават