Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци

Доверието в парламента у нас е 21%
20 дек 2023 14:03, Нели Христова
141
Харесваме Европа все повече, но не толкова, колкото останалите европейци
Снимка: БГНЕС

Значителна част от българските граждани възприемат ЕС като влиятелна икономическа организация в международен план според данните в националния доклад за България от стотното издание на "Стандартен Евробарометър".

Повече от три четвърти от българите (75% спрямо 69% средно за ЕС) са на мнение, че Съюзът има достатъчно власт и средства, за да защити интересите на Европа на международната икономическа сцена.

Положителната нагласа към Европейския съюз остава по-висока от средноевропейското ниво (България – 51%; ЕС – 44%), докато доверието в националните институции на България – парламент и правителство, е съответно 21% и 24%.

Като цяло българските граждани подкрепят общоевропейските политики и решения, но в значително по-ниска степен спрямо средните за ЕС стойности.

Значителна част от респондентите са съгласни с необходимостта да се инвестира масово във възобновяема енергия (67%). Повишаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките и намаляването на зависимостта от внос на енергия извън ЕС получават висока подкрепа (74%). Съгласие има и за намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането във възобновяема енергия (61%).

Сред българите се увеличава одобрението за обща външна политика на ЕС (62%), а 2/3 от запитаните одобряват да има обща политика в областта на отбраната и сигурността. Същевременно едва 53 на сто от българите възприемат действията на ЕС в защита на общите ни ценности спрямо 75% средно за ЕС. Незаконната руска инвазия в Украйна е припозната като заплаха за националната сигурност от повече от половината българи (56% спрямо 78% средно в ЕС).

Българите значително по-рядко декларират, че попадат на недостоверни или фалшиви новини в сравнение с гражданите на ЕС (България – 51%; ЕС – 68%). В същото време в България расте доверието към социалните медии като източник на новинарско съдържание – 70% от българите смятат, че социалните медии са модерен начин да се информират за актуалните политически събития, а едва 54% заявяват, че вярват на традиционните национални медии. По отношение на вредата от дезинформацията за демокрацията по принцип, българското обществено мнение е в унисон със средноевропейските нива, но отново показва тенденция към спад: 78% от хората в България казват, че дезинформацията е вредна за демокрацията, което бележи спад с 5% от предишното проучване, а в ЕС техният дял от 81% остава непроменен.

Стотното издание на "Стандартен Евробарометър" е проведено между 23 октомври и 17 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Харесват я, защото суматя и народ мина на помощи. Помните ли новината от миналта седмица, в която "българи се пишели безработни във Франция и взимали по 2200 лева помощи" - Да, българи баш ... аха хахахаха аха х
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бедна Европа е само малък придатък, малко северозападно кътче на Евразия. Голяма Евразия където са богатствата на света. Евразия, която се владее от Русия. Европа е бедна, Европа няма нищо. Досега живееше само от грабежи на други страни, но това вече свърши, остават и за грабене само жалки опоскани държавички като България.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тъжна новина за копейките! Не щем русия, искаме ес!
8
8
 
6
 
! Отговори
Вин преди 4 месеца
След 45 години съветска диктатура, терор, пропаганда и 34 посткомунистически грабеж, българската народопсихология е нормално да е извън нормалното! На този фон, резултатите са много добри!
7
3
 
6
 
! Отговори
Европа е Русия преди 4 месеца
Почти половината терория на Европа е в Русия.
6
6
 
2
 
! Отговори
ебливата азиатка преди 4 месеца
Ебливата финикийска мома Европа, която Зевс отвлякъл и довел по тези земи, преобразил се на бик - символ на мъжката сила - и ебливата азиатка се повлякла след него.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сериозно ли вярвате в тези проценти?!?!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Китай заявиха, че не признават ЕС за политически субект, Британия открито работи за развалянето му и си правят AUKUS със САЩ и Австралия. ЕС е беден като мишка, няма нищо, никакво ресурси, дори не може да се изхрани. Сега ще го отрежат от всички технологии, Австралия е изключително богата на ресурси. Технологии ще се развиват в Китай, Русия, САЩ, Австралия, Британия.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Китай и Русия престанаха да възприемат Европа като субект на световната политика.
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Европа умря. Бъдещето е в Евразия.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гърция, 172,6%Човек може само да симпатизира на тази държава. Може би това е единственият пример, когато не си струваше да се присъединим към Европейския съюз, но трябваше да се ограничим до търговски споразумения, както направи Швейцария. Но не ЕС донесе на гърците високото ниво на социално и имуществено неравенство, неефективна публична администрация, слаба икономическа диверсификация и срив на раждаемостта. Те направиха всичко това сами.