Младото поколение не излиза на трудовия пазар, не иска работа за 1400 лв.

На всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват
28 дек 2023 10:14, Анисия Иванова
353

У нас продължава тенденцията възрастни хора да работят и след пенсия. На този фон изкуственият интелект все повече се опитва да промени тенденцията при пазара на труда.

"Безработицата е 5,5%, миналата година по това време беше 4,7%. Коефициентът на заместване мина границата от 60 души - на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и това ще се задълбочава", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че един от проблемите е демографията и застаряващото население.

"Борбата за кадри е ожесточена, забелязахме преструктуриране на бизнес операции. Има турбуленции в IT сектора, в минното дело, изпращаме неприятна година за работодателите. Имаше съкращения, дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България", подчерта Василева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът посочи, че един от вариантите  за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина.

"Почти във всички сектори се усеща задъхване, само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно - това е огромен проблем. Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си", каза още гостът.

Тя препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и да организират при възможност работата така, че да бъде възможна и хора, които нямат възможност да работят от 9 до 18 ч. По думите ѝ компании предлагат за млади хора без опит стартова заплата от 1400 лв. чисто и не могат да си намерят служители.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
35
 
33
 
! Отговори
Право в целта преди 4 месеца
От болшинството от младите не става нито *** за зеле, нито капачка за буркан за туршия. Нямат никави трудови навици и дисциплина, да не говорим за възпитание, морал, достойнство и т.н. Иначе 1400 лв. им били малко. Самочувствие без никакво покритие и въздух под налягане. Жалка и тъжна картинка!
257
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До257. На Запад в ЕС е Свободен пазара. Имаш избор . Тук за градивен труд , чакаш друг да ти определя заплатата . В това е основната разлика . В ЕС от свободния пазар се получава свръх производство . Няма как да те завлечат в заплащането . Знае се че друг ще те вземе. И всека фирма си пази качествените хора .
256
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То всички са изнежени ***. Предпочитат да работят на повикване.
255
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен (261) Браво!! Доста прилично описание на ситуацията в КинЪфистан. Проблема е че няма кой да те разбере защото в Бг идиотокреацията царува.
254
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
1400 лева за нищо не стигат, смешни сте
253
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
70% от младежите ако си напишат трите имена, ще направят поне 3 правописни грешки!Иначе претенции за заплата колкото искаш ....
252
1
 
6
 
! Отговори
До 268 преди 4 месеца
Не ти вярвам, защото си функционално неграмотен. Виж колко грешки и недомислици има в изреченията ти. Ама даже няма и да ги разбереш.
251
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
моята заплата е равносилна на колега от западната част на европа ( виждал съм му "фиша"), но българите с изявлена агресия, татуси и кифлене и висене по чалготеките (хвърляйки салфетки) няма да получават такава . има си цетка все пак , не сме равни . комунизма го няма.
250
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Мария, дали осъзнаваш, че в книгите описващи идиотокрацията твоите размисли се посочват точно като проява на идиотокрация. В момента, в който някой започне "в моето обкръжение..." и ти става ясно, че говориш с човек с много сви светоглед. Обикновено на такива хора им казвам да се връщат в дупката си. Не заслужават да имат достъп до света :)
249
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До проблеми са много, има дистанционна работа. Що лъжеш?
248
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 260, решението е всички да станат продавачи в мола :) После заводите ще увяхнат и ще започнат да дават пари :) И без това има крещяща липса на кадри :) Виж какво стана в туризма :) Обикалят ТОХ-училищата и се опитват да излъжат децата да им запотят за минималка. Ама и децата не се съгласяват вече. Служителите са при онези работодатели, при които си заслужава. Онези, които за нищо не стават ... нямат служители. Simple as that!
247
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За толкова години в България се създадоха много малко реални бизнесмени, създаващи продукт с висока добавена стойност.Бившите комунисти-настоящи путинофили изградиха корупционна икономика, в която всеки се стреми към обществени поръчки и кражби. Строителство, туризъм, земеделие. Всичко базирано на ниски заплати.Вече кадърните и работните се изнесоха навън.Останалите хем са некадърни, хем искат много пари.А и повечето бизнеси тук са такива, че повече не могат да платят
246
4
 
44
 
! Отговори
Мария преди 4 месеца
В моят кръг познати има сервитьорка 2000-3000 лв ...готвач с 5 бона заплата и със средно образование ...приятелка с висше работи в болница 1700 лв...шпакловчик с основно , ...строител със средно....приятелка с два езика и две висше - мениджър в голяма фирма ....и от всички най- добре платени са шпакловчика и строителя след това готвача ...И после ми говорете "учи да се развиваш "Има нещо сбъркано в заплатите на територията на България .
245
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Джуки , силикон , бързи кредити , татуси , балони , чалга , хазарт , ама иначе претенции .Една заварка няма кой да нправи , тръгнали държава да правят
244
10
 
34
 
! Отговори
Шопендар преди 4 месеца
Младите не са будали,да работят за едното ядене....да работят дъртите които са обучени от комунистите да работят за малко пари и много обещания.
243
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проблемът е, че в производството, особено в провинцията тия 1400 лв. не са стартова за работници без опит, а основна заплата за всички. И както по принцип нормален човек не иска да бачка във фабрика, при тези заплати съвсем. При положение, че продавачка в софийски мол взима някъде около 2000 как някой млад човек ще се навие.
242
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рано или късно ще трябва да се въведе новата работна седмица 4 дена по 4 часа. Държавата ще трябва да дава по големи помощи.
241
1
 
40
 
! Отговори
У Франция преди 4 месеца
1600 евро е социалната помощ пък храните и горивото са по евтини и хубави
240
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А дори певец от Д-листата на Пайнер на вечер изкарва 800 лева поне на участие. Само 3-4 участия месечно и вече е над много българи работещи като волове по много часове по 30 дни в месеца.Отивам да ставам фолк певеце в Пайнера.
239
4
 
15
 
! Отговори
от Германия преди 4 месеца
Аз съм на социалка 2800 еврака.