Младото поколение не излиза на трудовия пазар, не иска работа за 1400 лв.

На всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват
28 дек 2023 10:14, Анисия Иванова
353

У нас продължава тенденцията възрастни хора да работят и след пенсия. На този фон изкуственият интелект все повече се опитва да промени тенденцията при пазара на труда.

"Безработицата е 5,5%, миналата година по това време беше 4,7%. Коефициентът на заместване мина границата от 60 души - на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и това ще се задълбочава", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че един от проблемите е демографията и застаряващото население.

"Борбата за кадри е ожесточена, забелязахме преструктуриране на бизнес операции. Има турбуленции в IT сектора, в минното дело, изпращаме неприятна година за работодателите. Имаше съкращения, дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България", подчерта Василева.

Пред Bulgaria ON AIR гостът посочи, че един от вариантите  за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина.

"Почти във всички сектори се усеща задъхване, само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно - това е огромен проблем. Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си", каза още гостът.

Тя препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и да организират при възможност работата така, че да бъде възможна и хора, които нямат възможност да работят от 9 до 18 ч. По думите ѝ компании предлагат за млади хора без опит стартова заплата от 1400 лв. чисто и не могат да си намерят служители.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
29
 
! Отговори
Един Българин преди 4 месеца
Изметчо, какъв ти е проблема? Нема коя да ти обърне внимание, заболя те дясната ръка и си я отпускаш във форумите? Ако си работодател явно не умееш да си мотивираш служителите, което е болест на половината ти колеги. Никакъв шанс няма за 2000лв да вземеш някой не мързелив служител и това трябва всяка мутра да го е разбрала освен в някое село, където гумите ти ги сменя съседа, домашарката се вари в мазето на шефа и прочие. В големите градове не може да се живее нормално с 1400лв особено с деца...
277
0
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 4 месеца
Ей ако шефът ми каже "кво кат' си с опит" щото съм на 44 това ще е последният ми работен ден, в който му изкарват тройно пари на заплатата, която ми плаща (видях точните числа черно на бяло). Ако ми каже че в ИТ не се пие - същото. Какво значи да почнеш за 1400лв? Зависи от работата ако е за метене на улици - да. За държавна администрация - да ама за ИТ е някакъв абсурд! Трябва да са някакви супер върхови технологии и ще го имат този стажант 3 месеца максимум. Фирмите да си направят сметката.
276
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Младите не искат да работят за нищо пари и правилно. Какво значи да ти извадят душата докато си на 20-30 за мизерна заплата? Извличат максимума от теб, когато си на върха на силите си срещу нищо. После умората с годините и задълженията си казва думата и да не би тогава да почват да ти плащат повече? Вече влизаш в друга възрастова група, когато почват да те класифицират като "стар" и да те гледат като динозавър. След 40 отношението на много работодатели е доста тъпо, какво като си "с опит".
275
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някои възрастни работят и след пенсия първо щото пенсиите за нищо не стигат, а второ, защото част от тях са все още в прилично здраве и е глупаво да дремят вкъщи и нищо да не правят, така наистина ще се разболеят. А какво ще кажете за военни и полицаи, които хем ги пенсионират рано с големи пенсии, хем те бачкат още сума години след това - що не си ядат пенсиите само и да си почиват?
274
2
 
18
 
! Отговори
Селяндур преди 4 месеца
Време е за закриване на БАН и част от псевдо Университетите аман от измислените проф. и Доц.
273
1
 
18
 
! Отговори
Ьфф преди 4 месеца
Доколкото виждам има няква караница мвжду рабоници и работодатели... хахаха смешна работа... хората имат избор и работа има много само да ти се опъва и бачка... няма как да намериш някой който може да бачка на тази заплатк... много е просо... само някой на възраст и на зор се хващат ама с годините изчезват тия хорица а младите може да ги хванете за шпека хахаха
272
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми да седят с 0 лв като 1400 са им малко, да се запитат какво могат да дадат те преди да имат претенции. Знаят ли колко години и опит трябва да имаш за да взимаш 3-4к на месец и тн. Неосъзната претенциозна некомпетентност от много гледане на ТикТок и Ютюб, там тия с къщите и колите и искаме и ние.
271
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 279 Знаеш ли колко е НЕТНАТА ЗАПЛАТА на senior developer(старши програмист) в Мадрид? 2000 евро според статистиката на най-големите сайтове за обяви за работа в света. На софтуерен архитект? 2400 евро на месец. Тук тези позиции взимат чисто същите пари като там, че и повече. Заради ниските данъци им излизаме по-евтино на чужденците. Работя с испанци, немци, кипърци, израелци и т.н. Е, за тях да чуят българската чиста заплата е стресиращо.
270
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Реалист И може би друг интересен въпрос към теб. Знаеш ли колко народ се прибра последните години от Германия, УК? Не говоря само за ИТ, но и счетоводители, среден мениджмънт, шофьори, даже общаци. Като завърших средното(1998), 20 от 29 човека се изнесоха. По-миналата година само 3-4 не се бяха върнали да работят тук. В Германия плащат СЪЩИТЕ ПАРИ НЕТО като у нас, но при наеми от рода на 3-4 пъти по-високи, по-скъпи в пъти услуги. Като теглиш чертата, тук хората могат да си позволят повече.
269
4
 
12
 
! Отговори
до 279 преди 4 месеца
Щом даваш за пример "млади испанци и французи", които работят в София в КОЛ центрове... ясен си ми. Точно знаеш как работят тия центрове, нали? А дали знаеш, че МИНИМАЛНАТА работна заплата в Испания е 2000 евро? Да метеш улици по 8 часа. А колко часа ти е смяната в кол центъра? Да си виждал на 3 смени испанци да метат улиците в Мадрид? Ей такива като тебе като почнат с глупостите и... Ми ходи в Испания като толкова ти пука за испанците.
268
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Реалист Я кажи как точно масовият работодател ще повиши заплата до нива близки до средните в ЕС, че ми стана чудно. Пенчо прави баничарница и изкарва от нея по 2-3000лв. Наема баничар за колко? МРЗ пред НАП и 1000лв на ръка, та да може за Пенчо да има 1500лв също. Това е реалността. Ако заплатите са по 2000лв, то баничките ще са по 5лв вместо по 2лв. Отиди в Гърция или дугаде в ЕС и виж цените как са. А и 5000 да даваш, колко ще искат и могат да правят баници? Кадрите ни са трагични масово.
267
0
 
8
 
! Отговори
Canada преди 4 месеца
Социалната помощ в Квебек на човек е 770 $ или 1028 лв по дешния курс. Добавките за деца идват по федерална и провинциална програми. Има и така наречен кредит солидарност който се изплаща тримесечно. До колеж включитено образованието е безплатно, а има и стипендии. Безплатно е и здравеопазването, както и лекарствата с рецепти.див капитализъм.
266
0
 
27
 
! Отговори
ффф преди 4 месеца
И от рябитодателите нищо не става... защо никой няма желание да им работи и все реват... хората имат избор и на никой не му се губи времето с бг работодатели... не само младите а всички въобще нямат никакво желание
265
1
 
25
 
! Отговори
absurd преди 4 месеца
Хак да им е на работонаемателите
264
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В София е пълно с млади испанци и французи които са дошли за по високи заплати и работят в кол центровете, така че има свободен пазар и той си работи.
263
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То няма кой да предложи тези пари , в нашия град масово жените взимат минимална или малко отгоре . Тея дето не работят , има кой да им дава , ако няма и те ще работят , като нямат ядене .
262
2
 
39
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Основният резерв за работна ръка е повишаване на заплатите до нива близки до средните за ЕС. Е, така дебеловратите демократи няма да си купуват всяка година по един нов луксозен автомобил за себе си и един за всяка една от любовниците си.
261
1
 
33
 
! Отговори
Симо преди 4 месеца
Е нали трябва да плащат плювковците а те инвестират в ново джипче , апартамент за любовницата и т.н.
260
2
 
46
 
! Отговори
До право в целта преди 4 месеца
Като не става нищо от младите да си внесат германци или швейцарци или французи тук робовладелците бе байо ? В ЕС сме - има свободно движение на стоки хора и услуги. Те са по работливи но и по заплатени - минимум 6 пъти по високи заплати да отделят и ще ги имат . 7-8 бона чисто месечно и воала
259
2
 
44
 
! Отговори
Бг преди 4 месеца
Половината драскащи тука искат някой да им работи за 1400 и като няма такива се правят на ощипани. Духайте го и това е. Пазарът вече не е толкова затворен както при комунизма. Тук имаме и Европа с минимална заплата в пъти над средната за страната