НАП подсети: Може да не платите без касова бележка

Същото може и да направите, ако касовият бон е фалшив
5 яну 2024 15:28, Стела Стоянова
25
НАП подсети: Може да не платите без касова бележка
Снимка БГНЕС, архив

Потребителите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат платежния документ. Тази промяна в Закона за ДДС влезе в сила от 1 януари 2024 г. и е с цел да противодейства на укриването на приходи и нелоялната конкуренция, както и да гарантира потребителските права, които носи наличието на касова бележка.

Това напомниха днес от Националната агенция по приходите като добавиха, че ако не бъде издаден касов бон, потребителите е добре да подадат и сигнал в агенцията - на телефона на информационния им център 0700 18 700 или да изпратят имейл на: infocenter@nra.bg.

Потребителите може да задържат плащането и ако се окаже, че издаденият им касов бон е фалшив, уточняват още от НАП. Това се разбира при сканиране на QR-кодовете на касовите бележки с мобилното приложение на НАП - NRA Mobile.

Над 250 хил. касови бележки са проверени през миналата година, а от началото на тази те са повече от 20 000 и нито една не е била фалшива, посочват от приходната агенция.

При сканиране на QR кода приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номер на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция, за което е необходимо изчакване от няколко минути. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелен цвят, което значи, че документът е бил успешно получен в НАП. Мобилното приложение NRA Mobile може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Платежният документ дава възможност на клиентите да защитят правата си, ако закупената стока се окаже дефектна или опасна, напомнят от НАП. Касовата бележка е необходима и за замяна или връщане на закупен артикул, в случай че потребителят разполага с такова право, произтичащо от закон или от предварително поет от търговеца ангажимент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: НАПкасов бон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
донос.бг преди 4 месеца
Нямате ли друга снимка,че ползвате тази за 20 различни статии, ми$$ирки?!?
18
0
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС към НАП преди 4 месеца
Този закон е много Глупав - явно Депутатите не плащат сметки . Пичове и Пички Депутати - за да получиш касов бон , трябва да дадеш Парите ? НАП ни поставя отново философската задача - кое първо - Яйцето или Кокошката ?
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, да, пробвай да не платиш по мутроморието, да видиш какво те очаква
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лекарите и зъболекарите също не издават касови бонове. Гаврят се и изнудват хората и често ги убиват с некадърните си диагнози и погрешно предписани лекарства.
15
0
 
8
 
! Отговори
Бумеранг преди 4 месеца
До Анонимен 7 Когато зареждаш гориво, получаваш касова бележка или фактура! Винаги! Защо не искаш да издаваш такава бележка и за кафе и безалкохолна напитка, които често са за поне десет лева, за колкото зареждат газ доста хора в малките селища ?
14
0
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 4 месеца
Ами на пазара какво да правим, като дори нямат касови апарати?!
13
1
 
3
 
! Отговори
До Емигрант преди 4 месеца
Прав си! Как така ще давам пари за нещо, а те няма да ми дават касова бележка. Откъде да знам дали въпросният обект изобщо е магазин или стоките изобщо са изрядни.
12
2
 
4
 
! Отговори
Новозеландец преди 4 месеца
По големи мошенници от нап, и българските чорбаджии- мутри нямя по света. Измъкнах се с последните си стотинки от този кошмар наречен да си роб слуга на български чорбаджия. Поздрави Ню Лунн , Окланд , Нова Зеландия
11
0
 
2
 
! Отговори
вгз преди 4 месеца
Ако търговеца изпрати електронна фактура, т.е. няма касова бележка, какво правим, НАП?
10
1
 
7
 
! Отговори
Кокорчо Дъно преди 4 месеца
От преди да е измислен НАП си има начини за лечение на тия дето отказват да плащат сметката. Казват в него е ножа и хляба, не касовата бележка.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
О, да бе, сега веднага ще започна да сканирам qr кодове и да правя справки в приложения дали бележката е получена на някви си сървъри!?! Тия в къв свят живеят? Това е за скучаещи хора да си намират забавления! Съвсем в Абсyрдистан се превърнахме!
8
0
 
11
 
! Отговори
Сив Търговец преди 4 месеца
НАП да съдейства за линейката до в травматологията на клиента дето се прави на интересен и не иска да си плаща.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НАП е една п а р З и тна структура . Тя тормози обикновенните хора пил кафе да даде бележка . А истинските измамници като Лукойл, ЯЕЦ Белене , АЕЦ Козлодуй . Топлофикация София ,десетки фирми на олигарси в енергетиката са в сивия сектор на Държавата. Няма касов бон , няма фактури
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НАП ще дойдат ли да отнесат боя вместо мен, освен това не съм съгласен да спонсорирам нито НАП нито дръжавата която ще приеме всички мигранти от ЕС тук.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се чуди човек как навремето сме живели без касови бележки?
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак търсят помощта ни да приберат повече данъци. Въобще не се интересуват от нас.
3
1
 
21
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
Идиотизъм в НАП ! Как така без касова бележка, аз плащам, не ми дават касова бележка и КОЙ ЩЕ МИ ВЪРНЕ ПАРИТЕ ? Не разбирам, как МОЖЕ ДА ПЛАТИТЕ БЕЗ КАСОВА БЕЛЕЖКА ? Че като не плащаш кой ще ти издаде касова бележка и ОТ КЪДЕ ДА ЗНАЕ ЧОВЕК ЧЕ НЯМА ДА МУ ИЗДАДАТ КАСОВА БЕЛЕЖКА ЗА ДА НЕ ПЛАЩА ?
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе смотляци навсякъде първо прибират парите и след това евентуално ти дават касов бон.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аман вече от тоя ЛАП!