Митрополит Антоний: Все повече млади хора прекрачват прага на храма

Казусът с Руската църква е в компетенцията на българската държава
9 яну 2024 11:08, Анисия Иванова
15

В трудните моменти винаги отправяме поглед към вярата. Православната църква изпрати една динамична година около казуса с Руската църква.

Лицето на църквата ни зад граница - негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, заяви в студиото на "България сутрин", че когато сме далеч от родината, носталгията и сантиментът по бащиния дом и вярата е много по-силен.

"Вярата на нашите сънародници зад граница е много по-силна. Много българи живеят в Западна и Централна Европа, в Америка и на други континенти. Храмът се превръща в духовен дом за молитва, разговор, подкрепа и утеха на нашите сънародници в чужбина", посочи митрополит Антоний.

По думите му сънародниците ни зад граница имат нужда да участват в благодатните тайни на църквата и да споделят човешки своите трудности с надежда да получат правилен съвет и топла прегръдка.

"Църквата помага с всички възможни средства. Направихме социален енорийски център в Берлин, грижи се за хората в беда и нужда. Обръщаме внимание на техните насъщни нужди - да ги облечем, да ги нахраним. И ако видим, че не могат да се интегрират в Германия, да ги върнем в нашата родина с автобус или самолет", обясни митрополит Антоний пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че предстои да бъде изграден изцяло нов храм за българите в Лондон. Ще бъдат обединени три помещения, за да се създаде просторен православен храм.

"Завършваме проекта в Щутгарт, където закупихме храм благодарение на българската държава. В момента търсим храм в град Манхайм, където има голяма българска църковна общност. Насочили сме изцяло погледите си към Германия", каза още митрополит Антоний.

"В България видях много вярващ народ и много млади хора, които изпълниха храмовете. Все повече млади хора прекрачват прага на храма, участвайки с разума и сърцето си в молитва. Това е радващо и обнадеждаващо. Хората все повече са наясно с функцията на храма", подчерта гостът.

"Когато се извършва ритуалът за освещаване на бойните знамена, е хубаво да няма обидени и засегнати хора. Важно е всички да бъдат зачетени, става въпрос за техническа организация. Може би някои не са направили правилната оценка. Щяхме да се радваме на този празник да видим широко представени всички парламентарни групи", коментира митрополит Антоний казуса с Водосвета на бойните знамена, на който не бяха поканени депутати.

Според него казусът с Руската църква е изцяло в компетенцията на българската държава, а Българската православна църква вече се е произнесла.

"Храмът е дом за молитва, където вратите са отворени за всеки вярващ християнин. Храмът не може да бъде разглеждан като частен имот. Функцията на храма е в него да има богослужения, той е молитвен дом. Най-важно е, че всички вярващи християни имат достъп до мощите на Свети Серафим", каза митрополит Антоний.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: вяраантонийBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Борис преди 3 месеца
Даааа влизат, да се насладят на хубостта му и извитите вежди.
12
1
 
3
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
По- важното е не дали "все повече млади хора прекрачват вратите на храма" ,а какви са истинските им мотиви ,които ги водят към храма и дали същите носят нравствени ценности . Пълен храм с изродени същности ,като някои от тях от духовните настоятелства са безсмислени ,ако човек не носи "храмът в душата си". При вторият случай те нямат нужда от храм . Построените храмове са свети места ,но не винаги в тях духовниците и "мирияните "са "свети хора" .
11
3
 
1
 
! Отговори
Авитохол (9) преди 3 месеца
Виждам, че има лош агент и тук! Противник на българщинката и традициите!
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Убитите от църковнивойни са повече от убитите във всички войни назаедно." амм бе не са ... И е имало за кво!
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А кога ще се извините за насилието над тангристите! Духовният ни водач ни е казвал, какво са направили на предците ни! Дядо са го убили, а синът е избягал ибпопогрешка са убили ратайче. И сте забранили семейните духове! Знаем, знаем!! Изтрили сте 3000 години традиция и цивилизация!!!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този много напористо почна да ни се самонавира, до не са му обещали нещо?
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дъртата е баба Гуси - ама тя умря :)))
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Младите са Кичка и Палома от троянския манастир :)))
5
5
 
5
 
! Отговори
Убитите от църковни преди 3 месеца
войни са повече от убитите във всички войни назаедно. За съжаление фактите са такива. Църквата е играла и играе важна роля в ниско образованите нации! В България се увеличават църковните посетители! За какви - благодатни тайни на църквата - говорим? Съдба, натиск от горе надолу, заблуда на опростелите овчички да мируват и прочие! Вярвам, че няма да разберете и считам повече минуси от лайкове, но излезте извън райската градина България, за да разберете какво е свобода, демокрация и как се воюва
4
7
 
5
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
Не ви стъпвам, мафиоти. Докато не се откачите от американското посолство и не почнете да защитавате интереса на българската църква и държава сте п'од'логи.
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спазвайте каноните на втория всленски събор в Константинопол.Всички , които не са католици, са еретици.Правилно е тук да се зовете Католическа Църква в България.
2
5
 
6
 
! Отговори
Soli Invictus преди 3 месеца
Стига сте се кланяли на еврейския бог. Той е демон, живее в златен сандък под златна арка и истинското му име е Ваал Хамон Човекоядеца. Евреите принасят палестински бебета в жертва на техния демоничен бог. Изберете си друг бог, щом толкова искате да се кланяте на нещо. Поклонете се на Непобедимото Слънце на Македония, например.
1
4
 
8
 
! Отговори
Тангара преди 3 месеца
Попе, блажен си, майка;))) Блажен си първом с тва, че аз нивгаш нема ти вляя, нал *** разбираш;))) ни в олтара, ни ф... нали;))) Второто ти блаженство е, че Путин напрай сички русофили, които си беха чисти атеисти, православни християни;))) Това е Божие Чудо, попе, признавам;)))Техните дедовци и бащи беха вашите гонители и хулители, да ти каа в тва нема лошо, че са ва гонеле, вие сте си за бой, по принцип;)))И третото ти блаженство е, че некои ора прогресивно оглупяват,а други се раждат такива;)