Капанът шринкфлация в магазина - цената същата, количеството по-малко

Да следим цената на килограм, съветва Богомил Николов
10 яну 2024 08:43, Александър Попов
86

Увеличават се жалбите на разочаровани клиенти, които купуват дадена стока, но тя се оказва с намален грамаж. Такъв е случаят с шоколадови бонбони в голяма кутия, а вътре количеството се оказва малко.

"Това го установихме още преди 2 г., когато се заговори за инфлацията. Наричаме го "шринкфлация" - същата цена на рафта, но по-малко съдържание. Получихме сигнали на потребители за шоколадови бонбони, измерихме обема на кутията и след това съдържанието на бонбоните", заяви председателят на "Активни потребители" Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR.

"Вкарват ни в капан, при който ние като застанем пред рафта, се насочваме към голямото, купуваме голяма кутия, но когато я отворим се оказва, че трябвало да вземем две. Масово потребителят не гледа грамажа. При голяма част от стоките се изписва цената за килограм, това би свършило най-добра работа. Имате бонбониера с цена 10 лв. и грамаж 140 гр. и трябва сами да си го изчислите. Ако търговецът го изписва, както е при другите продукти, това ще ориентира клиента", добави Николов.

Той подчерта, че тази практика може да бъде само морално укорима.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Богомил Николов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 30, ти се опитваш да се правиш на умен, но дори не успяваш и във форум., Това говори за липса на капацитет на горния етаж. Никой не ти е длъжен. Кой е богат или не никъде не се коментира! Такива на минималката като теб също не сте бедни :) На такива като теб им се вика - измамници.
26
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 15 "Много лесно спекулата може да се спре..." - кое е спекула? Че веригите не са като баба и дядо на село да дават продуктите безплатно или на цени от комунизма ли? Ми нали скачайте да не е така?
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 29. Кои сте тия вие можещи и знаещи бе ?
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 28. Абе знаем ви вас бе богатите и образованите по форуметата не се опитвай да се правиш на умен да не ти обяснявам защо че трябва много писане.
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 26, има значение. Заради такива като теб едни плащат, а ти ползваш. Нека започнем от мързелите в България, а? Не ви харесва да ви се казва истината в очите, но трябва да свикнете. Просто на можещите и знаещите им писна от вас.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 21, наричаш глупости, нещо, с което не си съгласен. Това говори изцяло и само за интелектуалните ти липси. Ориентирай се ти! Никой не ти е длъжен!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ХАХАХАХАХАХАХАХА. Верно ли ? Брейййй...тцъ тцъ тцъ...Върви го обяснявай на бедните по света които са милиарди за да ги открехнеш ние сме малко няма значение.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Valio Нека си спомним, че "***" ЗА КОИТО ГОВОРИШ НАПРАВИХА ИНФЛАЦИЯ ОТ 11.4%АПРИЛ НА 5.4%НОЕМВРИ- НСИ КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ, ПРИЕХА ЗАКОН ЗА Д БЮДЖЕТ ЗАБЕЛЕЖИ ЗА 2023Г, И БЮДЖЕТ 2024Г, МИН ЗАПЛАТА 933, ЗАПЛАТИ НА РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ - ТА МИСЛИ ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ЛЪЖИ И КУХИ ОПОРКИ.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако тая енергия да се оплаквате, я вложите, в това, да се развивате, нямаше стигане да имате, Швейцарците щяха да идват тука да бачкат. Но по лесното е да недоволстваме и да чакаме. А, кво чакаме, ба ли му мамата. Квот, такоа, нещо такова.
18
6
 
4
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХАХА преди 4 месеца
До Бай ДрънОбеднял си ТИ,защото капитализма не поощрява калпавите и мързеливите като при комунизма!
17
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Никой никого не вкарва в капан. Хората гледат да си продават стоката. И у нас и в целия свят.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хахахахахахахахахаха. Ориентирай се да не плещиш глупости.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 17. Кво общо със сега ? Къща, апартаментче, кола, баба и дядо на село гледат прасета правят буркани всичко си имахте нали какво ми се кривиш ?
14
11
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 4 месеца
Хора, вместо да се заравяте и да търсите 10. - 20 гр. продукт се ориентирайте към добре платени професии. Нали се сещате, че бизнесът не е благотворителна дейност. В крайна сметка производителят произвежда за да печели! Малко повече мислене и действие от всеки един насочени към подобряване на личните знания и умения... ще променят доста ситуацията в страната. Не може да имаш 500 000 на минималка от 2 000 000 работещи! Абсурдно е, че тези хора не стават за нищо! Или крият данъци! Вероятно второто
13
1
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Другата измама е, че се продава на бройка продукт, дето преди се е продавал на килограм. Слага се много дребен шрифт, а цветът на етикетът е такъв, че да няма контраст и да не може да се прочете от по-старите хора. Продават се и продукти на дадена цена за 2 или 3 броя. Ако вземеш примерно 4 броя, четвъртият ти идва на тройна цена :) И ги въртят гаддовете в Билла. Един път продават по зве млека за дадена цена, следващата седмица по 3 :)
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българи мрънкачи
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
О само не ми жалете комунизма и средните заплати, говорете с вашите заплати и доходи от наеми и т.н. Пък и аз тия магазини ги бойкотирам, за какво да ме цакат? Само най нужното и баста.
10
2
 
5
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
След като не можете да влияе те на тези измами,за какво получавате заплати.За да казвате на хората,че има такива практики.Ние го знаем това и без вас.Заплатаджии.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма нужда да се измислят нови "термини", това си е търговски трик, следствие на инфлацията.
8
2
 
12
 
! Отговори
евроатлантист преди 4 месеца
Може да е по-малко, може да е по-скъпо, но важното е че вървим по пътя на евро'тлантизма, на прехода и на реформите.

Спонсорирани публикации