Капанът шринкфлация в магазина - цената същата, количеството по-малко

Да следим цената на килограм, съветва Богомил Николов
10 яну 2024 08:43, Александър Попов
86

Увеличават се жалбите на разочаровани клиенти, които купуват дадена стока, но тя се оказва с намален грамаж. Такъв е случаят с шоколадови бонбони в голяма кутия, а вътре количеството се оказва малко.

"Това го установихме още преди 2 г., когато се заговори за инфлацията. Наричаме го "шринкфлация" - същата цена на рафта, но по-малко съдържание. Получихме сигнали на потребители за шоколадови бонбони, измерихме обема на кутията и след това съдържанието на бонбоните", заяви председателят на "Активни потребители" Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR.

"Вкарват ни в капан, при който ние като застанем пред рафта, се насочваме към голямото, купуваме голяма кутия, но когато я отворим се оказва, че трябвало да вземем две. Масово потребителят не гледа грамажа. При голяма част от стоките се изписва цената за килограм, това би свършило най-добра работа. Имате бонбониера с цена 10 лв. и грамаж 140 гр. и трябва сами да си го изчислите. Ако търговецът го изписва, както е при другите продукти, това ще ориентира клиента", добави Николов.

Той подчерта, че тази практика може да бъде само морално укорима.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Богомил Николов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бонбоните са вредни, хората мислят за вас и слагат по-малко за да сте по-здрави.
6
7
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Киселото мляко през комунизма бе 23 стотинки 500 грама. Днес е 2.30, 370 грама. Средна заплата през комунизма 220. Средна заплата днес, 1500. От тия сметки излиза, че сме обеднели около два пъти. В скоро време ще пускат млеката по 250 грама и ше трябва да хапвам по две наведнъж.
5
3
 
12
 
! Отговори
Ъхъъъъ..... преди 4 месеца
Нееее, не е шринкфлация, ДЕМОКРАЦИЯ е!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сашо по добре не яж сладко, става цеулит, жените дебелеят, за зъболекар да не говорим.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Опакованате ядки бяха по 100 грама в пакет, после станаха по 90, после 80, сега са 70 грама. Ама дори и цената е нагоре, макар и за 30% по-малко количество.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вместо измама шринкфлация ли му викате.
1
4
 
11
 
! Отговори
евроатлантист преди 4 месеца
Полезно е да има по-малки опаковки, за да може човек да не дебелее прекалено. Нека да не бъдем черногледи, а да се присъединик към новите евро'тлантически тенденции.

Спонсорирани публикации