Капанът шринкфлация в магазина - цената същата, количеството по-малко

Да следим цената на килограм, съветва Богомил Николов
10 яну 2024 08:43, Александър Попов
86

Увеличават се жалбите на разочаровани клиенти, които купуват дадена стока, но тя се оказва с намален грамаж. Такъв е случаят с шоколадови бонбони в голяма кутия, а вътре количеството се оказва малко.

"Това го установихме още преди 2 г., когато се заговори за инфлацията. Наричаме го "шринкфлация" - същата цена на рафта, но по-малко съдържание. Получихме сигнали на потребители за шоколадови бонбони, измерихме обема на кутията и след това съдържанието на бонбоните", заяви председателят на "Активни потребители" Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR.

"Вкарват ни в капан, при който ние като застанем пред рафта, се насочваме към голямото, купуваме голяма кутия, но когато я отворим се оказва, че трябвало да вземем две. Масово потребителят не гледа грамажа. При голяма част от стоките се изписва цената за килограм, това би свършило най-добра работа. Имате бонбониера с цена 10 лв. и грамаж 140 гр. и трябва сами да си го изчислите. Ако търговецът го изписва, както е при другите продукти, това ще ориентира клиента", добави Николов.

Той подчерта, че тази практика може да бъде само морално укорима.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Богомил Николов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
22
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Не заплатите са проблема, в днешно време всеки има пари да се нахрани добре. Проблемът е, че покрай алчните търговски вериги, се продава нискокачествена, евтина стока. Аз имам пари, ама като ми пробутват ниско качество и стока с изтичащ срок, в мен ли е проблема или в тях? Това в отговор на оня, дето ни кара да си намерим платена работа. Цялата ни страна е така. Не става въпрос само за храни, но дори електроника да купиш, тук сме със стоки за развиващия се свят, демек ниско качествени.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гирйдфлация, шринкфлация това са норми, младите икономстичета котио карат БМВ и са полуграмотни само явно тва са учили, държавата пак я няма.
45
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ицката писа, оправи ми се деня. По велик от Стоичков, с цели 85%, нашата форумна кама е той.
44
3
 
18
 
! Отговори
ППДБ полютик преди 4 месеца
Важното е да се казва по телевизора на електората - инфлация няма. И без това повечето са проcти и няма да забележат.
43
3
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 месеца
Какво е това шринкфлация бе ей неграмотници? Вземете научете малко български преди да публикувате статии.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Христо Христов, президент, президент. Браво, Ице, бой за гласувалите на 2 април. Абе, Ице, тя лошата дата не беше ли 2 февруари.
41
1
 
11
 
! Отговори
Перниканец преди 4 месеца
Епа они и тоблероните вече са през триъгълниче...
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 42. Бе сбъркани сте отвсякъде нищо не се бъркало...
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 38. И ти си ми един класьор...пишман сноб.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Христо Христов, а ти си просто поредния т рол.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз от както ги въртят тези номера купувам минимума и доста неща ги спрях повечето вредни. Има доста аномалии поради тежката спекула, Лук по-скъп от Доматите в Кенефланд, защо го купувате *** ли сте *** ли сте?
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 35, нищо не бърка. Грешката е в твоята глава :) Стига писа глуп0сти. Почвай да работиш, че и минималка няма да има за теб!
35
7
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 29 "Нека започнем от мързелите в България, а? " - неграмотните, некадърните и мързеливите в България са около 85%> Познават се по това, че гласуват за ЕС, очаквайки да им се даде "европейска МРЗ" или "достойна пенсия". Факт.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 33. Много си неориентиран. Ткива като тебе дето смятат, че познават човека с когото говорят по свои фантасмагорични представи едва ли е особено умен.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имате бонбониера с цена 10 лв. и грамаж 140 гр. - туй е 100 лева за килограм кьорав ли си :)))
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 31, всички на заплата над 3750 са знаещи и можещи. Това ти е средната класа :) Всичко под 3750 е обслужваща класа. Висша класа са ти собствениците на бизнес :) Вчера тук ви го изясниха, днес пак н епомните. Е как да стане като не учите, а?
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Срещу шринкфлация и всякакви търгашки измами, безотказно работи лапфлация. Влизаш в магазина,хапваш за поне петдесет кинта,а ако е нещо деликатесно отиват двеста -триста и си тръваш с два домата и една краставица, които подреждаш на касовата лента по подходящ начин. Първенството по измами са магазините фантасмагорико, няма други такива лъжливи гадuнu ,плътно следвани от свила,калфанда и бигъл.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Свикнали да си кютат на някоя службичка: "абе, нещо там да дават, другото ще си го крадна". Убуу, но свърши, естествено, че ще си го искате пак, ама няма, няма и да го има. Признавам, аз вече с българи не искам да работя. Путин, Сорос, Орбан, Байдън, половината до обяд са се скарали, другата половина, не си говорят от месеци и ти чакай работа да ти вършат.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 29. Абе вие бъркате производител с търговец после сте били знаещи. айде моля ви се...такива форумни знаещи колко има...
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не само, цената се вдига количеството се намаля. Другата голяма измама, нискокачествени продукти уж на ниски цени, дори и в достъпно за теб - сирене с повишено водно съдържание, типово брашно, натрошен ориз и други подобни, глоби за модерната търговия няма и 1 ст!