Доц. Кунчев: Грипната вълна започна, до 10 дни – грипна епидемия

Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма
13 яну 2024 09:58, Елка Василева
94
Доц. Кунчев: Грипната вълна започна, до 10 дни – грипна епидемия
Снимка: архив, БГНЕС

Грипната вълна е започнала, на прага на епидемия ще бъдем след една - две седмици. Това заяви доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, пред Нова тв.

Виждам как в отделни региони грипът започва да набира скорост и очаквам, че до десет дни първите области ще обявят грипна епидемия. Картината е динамична, каза доц. Кунчев. Той уточни, че развитието на болестта е според очакванията на специалистите, както във всеки зимен сезон, като се изключи периода на COVID 19.

„Щамът A1H1 "Виктория", с който в момента се срещаме, е доста класически като протичане и не мисля, че при него ще има тежки последици, но всичко зависи от състоянието на организма. Голяма част от нас ще се срещнат с вируса, но няма да заболеят, други – ще заболеят, но ще го изкарат за пет – шест дни, част от тях и на крак“, обясни здравният инспектор.

Доц. Кунчев уточни обаче, че това при грипа не е характерно. Той така удря внезапно и силно, че обикновено човек е принуден да си остане вкъщи, добави той. Препоръчва се първите четири – пет дни, които са най-ключови и сме най-заразни, да ограничим контактите си. Така няма да се заразяват повече хора и няма да се стига до усложнения.

Препоръчително е в здравните заведения да се носят маски, отбеляза още доц. Ангел Кунчев. И сега опашките пред кабинетите на личните лекари се увеличават, там рискът хората да се срещнат с вируса е много голям, посочи той. „Колегите по места още с предепидемичната обстановка ще прибегнат до познатите мерки – ще спрат работа женските и детски консултации, ще забраним свижданията по болниците, ще призовем общопрактикуващите лекари да изнесат част от прегледите по домовете. От медицинска гледна точка носенето на маски на всички места е не само препоръчително, а бих казал – задължително“, каза доц. Кунчев.  

„Следим заболяемостта, купуването на лекарства в аптеките, повикванията към Спешна помощ по повод на такива диагнози, така че се получава доста точна картина. Ако се стигне до ситуация, в която в един момент в цялата страна всички райони са в епидемия, това означава, че имаме национална епидемия и мерките могат да бъдат и национални, но практиката показва, че това рядко се случва“, обясни той.

COVID 19 и грипът могат да предизвикат неприятни усложнения, случаите се изравняват, но коронавирусът все още вкарва повече хора в болниците и за съжаление при него късните последици са доста сериозни, припомни доц. Ангел Кунчев. Грипът също не е за подценяване, при по-засегнати по някаква причина хора заболяването може да протече тежко и с усложнения, добави той.

Доц. Кунчев определи нивото на разпространение на варицела и скарлатина като умерено. „Ние не прилагаме ваксинопрофилактика. Варицелната ваксина трябва да бъде включена в календара за имунизации. От януари до март обикновено е периода от годината, когато шарките са най-разпространени”, обясни докторът.

Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма. Но винаги има възможност за внос на заболяването от Румъния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ти кой плашкунтиш ве Кунчев - ний на ковит пландемийта не ти са вързахми, та ся ли - нема да ограничавате с нищо - ни-що - ръиш ли
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой е стопанина на това Куче - с име Кунчев, горе на снимката? Колко пъти ще го показвате? Научете го да не лае! Собственика на това Куче, да идва и да си го прибере и той да си го храни... а не българския народ!
59
0
 
5
 
! Отговори
Старо поколение преди 3 месеца
Грипът вече е като слънцето очаквано изгрява / идва - едно време не беше така!
58
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно украйната скоро ще капитулира и си търсят нова психоза.
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това са погрешни заключения на Кунчев, има вируси извън гриповете и коронавируса, но той продължава да си говори едно и също
56
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кунчев е от паричната секта на инжекциите под скритото име "Шестопръстната Ръка"!
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Медиите са най-вредни за всички,постоянно нагнетяват напрежение със новини от сорта "зверски студ","ледени дни",огромно количество снегонавявания".Колкото по малко се гледат и слушат по добре ще бъдете.
54
3
 
4
 
! Отговори
Успеваемост 2% хахах преди 3 месеца
Ако се съди по популярността и прилагането на сезоната ХВВ Ковид есенна вакса, едва 2% в България, то повечето от загубилите битката с Ковида, по-точно с Биг Фарма мафията са от фасканите уфси. Първо правоверните ковиталибани бяхте над 30%, после с бустери от всеки вид пропаднахте до 12%, но вече се стопихте до 2%, когато обявиха ХВВ, за "сезонна противноКовидна ваксина". Щом е така полезно и безопасно, къде изчезвате така "внезапно и неочаквано". За предстоящото пролетно актуализиране с прокиснал компот, от пролетта на 2023, ще бъдете даже под четвърт процент.
53
3
 
7
 
! Отговори
мРНК и голата царица преди 3 месеца
Всички знаем приказката "Новите дрехи на царя" за царя, дефилиращ гол, но никой не смее да му го каже. https://dailysceptic.org/2024/01/09/biontech-pfizer-vaccine-creator-obviously-suffers-from-bells-palsy-but-no-one-talks-about-it/ Но какво да кажем за историята на Озлем Тюречи, прочутия турско-германски съавтор на ваксината на BioNTech-Pfizer, очевидно страдаща от частична парализа на лицето, широко съобщаван страничен ефект на мРНК, често я виждаме в New York Times, BBC и безброй други международни медии, но никой не смее да го спомене?
52
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо показвате постоянно тая кратуна на Кунчев с тоя болнав мозък, дето никой не може да му я излекува от грип и ковид по медиите?
51
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Теб ваксината спасили те от ковид, бе Куньо? С три дози стигна до болница, изкара го тежко и едвам отърва кожата. Не те ли е срам да продължаваш да работиш за тея дилъри? Малко срама нямате ли? Пффффф
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ти варицела не си ли карал като малък, бе Кунчев? Хайде стига тровете децата с насилствени ваксинации! Защо календарите на европийските ни партньори не са насилствени/задължителни, а препоръчителни? Аман от продажници в тая държава.
49
1
 
21
 
! Отговори
Ааа не преди 3 месеца
Какво е това грип бе колега? Не беше ли изчезнал? Това си е чист ковид.
48
3
 
7
 
! Отговори
Ами преди 3 месеца
Ората са се погрижили да ни направят лекарства, от нас се иска само едно - да ги купим. Толкова е лесно! И да не забравяте основната мантра: "Грипа не се лекува с антибиотици. Само последствията му!" Затуй първо си пригответе пари за прахчета, билкови екстракти и прочие панацеи. После вече си купете и антибиотика. Хем да не го направите наобратно.С любов към вас - биг фарма!
47
7
 
17
 
! Отговори
Дейвид Айккъмробите преди 3 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
46
3
 
27
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Единствено "сигурното нещо" е "грипната епидемия"!!!"Грипната вълна" всяка година идва почти по едно и също време и за това не е нужно експертното мнение и "известяване" от доц. Ангел Кънчев.След толкова появяване през последните четири години по "елитните телевизии" е "изостанал" в кариерното си развитие .Само заради всекидневният "маратон" по "купените телевизии" и "продали се " доброволно ,вече трябваше да е най- малкото "професор ".
45
4
 
22
 
! Отговори
д-р мърморски преди 3 месеца
Ще мрем ли яко? Ще пълним ли чувалите?
44
5
 
7
 
! Отговори
До 39 преди 3 месеца
Него жена му може да го е изгонила, тебе не може жена да те изгони,защото нито една не ти е вързала! Егати шушляка
43
5
 
5
 
! Отговори
Брей, преди 3 месеца
Русофилите чакат да стане студено че да станат антиваксъри, антиевропеисти и цесекари! Цъ,цъ,цъ...И *** естествено!
42
5
 
8
 
! Отговори
Сатанисти, сър преди 3 месеца
Лабораторния виpус Ковид 19 беше възвеличен като зВЯРА, а "ваксината" с шиповете от короната му, е Белега на зВЯРА, носещ безкрайно злобната му част. Така двете генетични "ваксинални" платформи: липидните антифризни наночастици или аденовирусите, обявени за "Свето чудо", прикриват, подло, предателски и злобно, но незабележимо за имунната система привнасят, и възпроизвеждат злото в безброй обречени клетки на всеки Ваш орган. Това е сатанистко антипричастие с белега на Ковид зВЯРА и изисква непрекъснато подхранване със страховете на жертвите, поради паразитната му същност.

Спонсорирани публикации