Малоумие или професионализъм? За поставянето на белезници били нужни петима полицаи

Униформените не познавали особеностите на човешкото дишане
14 яну 2024 11:21, Петър Бойчев
141
Малоумие или професионализъм? За поставянето на белезници били нужни петима полицаи
Снимка БГНЕС

Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване в Стара Загора повдигна куп въпроси. Особено след като съдебните лекари установиха, че 58-годишният мъж е починал задушен под тежестта на петима полицаи, които му поставяли белезници.

Случаят е аналогичен с този от 2005 година, когато при полицейска акция бизнесменът Ангел Димитров-Чората също почина заради позиционна асфикция.

"Задушаване по време на арест не е изолиран случай в полицейската работа на терен", заяви пред БНТ инструкторът Милен Иванов, който е преминал през системата на МВР и военните, а днес е ръководител на катедра сигурност в Русенския университет.

"Взима се едната ръка. Слагат се белезниците. Движа с белезниците ръката. Прехвърлям се от другата страна. Връщаме, закопчаваме. След което поставяме арестувания в странично положение. Ако той бъде натиснат продължително време, настъпва задушаване, защото се нарушава движението на диафрагмата", заяви експертът по оръжие и специални тактики.

Мъжете използват диафрагмено дишане и подобен натиск не позволява разгръщането на белия дроб. Колкото по-едър е задържаният, толкова по-трудно се диша. Колко време би издържал човек зависи от различни фактори, уточни още Николов.

"Ако арестуваният е оказал активна съпротива и има недостиг на кислород в кръвта, времето може да е по-кратко, ако не е оказал съпротива, времето може да е по-дълго", допълни той.

Затова е важно максимално бързо задържаният да бъде поставен в стабилна странична позиция.

„Поставянето на белезници е сериозен тактически проблем. Ако задържаният не желае е много трудно сам човек да ги постави", отбеляза екскпертът по оръжие и специални тактики.

"За да не се стига до насилие са нужни минимум петима, за да се сложат белезници на човек, който се съпротивлява - така както се вижда на кадрите с ареста на шампиона по борба Пламен Пенев. Един на всеки крайник и един, който държи ръката. Най-рискови са ситуациите с хора, които имат психични проблеми", каза Иванов.

Те са изключително силни и при задържане оказват ожесточена съпротива".

Според експерта по специални тактики при случая в Стара Загора фаталният край се дължи на недобра подготовка и недоброто ръководство на силите и средствата.

"Едно е да поставиш белезници на човек, който е с 50 килограма по-тежък от теб, реално да прецени съпротивата, да прецени различен вид тактики, друго е когато е наблюдавал колегите си и си казва, ами това е лесно. В етапа на подготовката много малко полицаи разбират и изучават тези особености на човешкото дишане", коментира Милен Иванов.

"Едно обучение от шест месеца не може да даде тази подготовка. Някога имаше милиционерско училище и хората се обучаваха три или четири години. Говорим за качеството на обучението, което е нарушено. Системността в МВР много отдавна изчезна. Тук се работи на парче, което е огромна грешка", заяви проф. Любомир Тимчев, бивш ректор на Академията на МВР и член на СИМПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 месеца
До бЪкшиш ( ._. ), изкривяваш казаното от мен за да послужи на тъпата ти теза. Никъде не написах, че е правилно да бъде убит. Това се случва само в твоята глава. Прочети текста отново. Анализирай го и ела пак да коментираш. Демонстрираш отявлена липса на образование и логическа мисъл. Пр0фанизмът ти е "блестящ".
50
5
 
8
 
! Отговори
бЪкшиш ( ._. ) преди 3 месеца
До Анонимен - значи според теб, този болен човек с неглижирано от семейството си психично здраве, правилно е бил убит, така ли? Това за теб е добро убийство?
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До бЪкшиш ( ._. ), не е държавата! Спрете да слагате държавата насвякъде! Има роднини!!!! Дъщерите му са тези, които трябва да се грижат баща им да получава адекватно лечение! В случай на нужда те са тези, които трябва да го заведат в лечебно заведение! Държавата не може да ходи и да забърсва след всеки. В крайна сметка в семейния кодекс тези неща са разписани много ясно! Преди да се пише е важно да се чете! Дъщерите и полицаите са пропуснали точно частта с четенето и образованието!
48
7
 
11
 
! Отговори
Плашлив Човек преди 3 месеца
Мен вече ме е страх да спирам на полицията, защото може да ме убият на улицата, ако преценят, че съм престъпник или ако са спали накриво нощес.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прокуратурата да изиска запис от 112. Тогава всичко ще се изясни. Или вече е ясно, но крием истината, която не е в полза на някой големец?
46
4
 
8
 
! Отговори
бЪкшиш ( ._. ) преди 3 месеца
Че не е прав да бяга от куките - не е. Ама да го убиваш от бой за нема нищо, на всичкото отгоре човека е имал болна психика, няма я държавата да му предпише адекватно лечение и го убиха като куче, нека почива в мир. По мое скромно мнение полицията не са били прави да го отрепват от бой като куче на улицата без съд и присъда.
45
8
 
6
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Вие всички сте жалки хероинаджии пожелавам ви следващия път такъв маргинал да ви разстели на асфалта докато бяга от полицаи с нормална скорост
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ъъъ, това че е бягал е версия на полицията, що не пуснат видео от бензиностанцията, повярвай ми ако наистина е било така, досега от МВР-то 10 пъти да са пуснали записите от охранителните камери
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо са заповядали да го гонят всички старозагорски патрулки? Какво престъпление е извършил, за да го погнат всички ченгета? Чие полицейско отроче доведе до см.ъртта на невинен????? Искам отговор!
42
7
 
7
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Значи като бягаш съвсем нормално с кола от полицаи в Германия ще те гръмнат, с Франция и САЩ също, в Русия ще те довършат в затвора, само в България е нормално?
41
7
 
7
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Искаш да бягаш с кола от полицейско преследване през голям европейски град в Евросъюза и да не ти правят нищо ли бе хулиган?
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ъъъ, викаш бяга ама спира на червен светофар, е не ти ли малко странно що за беглец е това, а от кадрите които виждам, човека дори и не кара с превишена скорост, съвсем нормално си кара, докато една патрулка не навлиза в насрещното и не го блъска странично, а след това група престъпници в униформа разбиват страничното стъкло на автомобила и го извличат от там, защо го правят може ли да ми обясниш, не им ли минава през главата че може да е получил някаква травма при катастрофата
39
9
 
2
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Бяга от полицаи през града с кола, и се блъска челно в патрул? Нормално ли ти звучи?
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Думата е само една: некадърност! Липса на каквато и да е мисъл! Започнете от дъщерите на убития и стигнете до некадърните полицаи. Точка! Всички са виновни по веригата!
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 44 И какви зулуми е направил, че да заслужава да го убият ве, болен откачалник?
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЪЪЪ, лекувай се! Спешно!
35
9
 
4
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Ако ти пусна един тест сигурно 2-3 наркотика ще ти намеря я кажи кога друса за последно ? Ти къде живееш бе в дивия запад ли? Ще бяга от полицейско преследване и ще прави зулуми и някой бил длъжен да го пази ненормалника, айде пътяяя другия път и твоя череп ще е на парчета, за да не прегазиш мен, хероинаджия.
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде започва се активно мероприятие по оневиняване на престъпниците в униформа, видиш ли било по непредпазливост, неподготвеност, тинтири минтири........... всички видяхме много добре полицаите чупат прозореца на колата и извличат като чувал с картофи заподозрения, след което го просват на земята и го ритат с кубинки и накрая 5-*** седат на него като за пикник докато не убият съвсем умишлено
33
0
 
3
 
! Отговори
Депресиран преди 3 месеца
Демек не се знае кой от 5те е извършил убийството .
32
5
 
4
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Повече лайкове събират моите постове не виждаш ли? Синтетиците остават на заден план, надделява мъдроста, за да разбереш, че като бягаш с кола и правиш бели не те очаква нищо хубаво и ти чупят тиквата!