Малоумие или професионализъм? За поставянето на белезници били нужни петима полицаи

Униформените не познавали особеностите на човешкото дишане
14 яну 2024 11:21, Петър Бойчев
141
Малоумие или професионализъм? За поставянето на белезници били нужни петима полицаи
Снимка БГНЕС

Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване в Стара Загора повдигна куп въпроси. Особено след като съдебните лекари установиха, че 58-годишният мъж е починал задушен под тежестта на петима полицаи, които му поставяли белезници.

Случаят е аналогичен с този от 2005 година, когато при полицейска акция бизнесменът Ангел Димитров-Чората също почина заради позиционна асфикция.

"Задушаване по време на арест не е изолиран случай в полицейската работа на терен", заяви пред БНТ инструкторът Милен Иванов, който е преминал през системата на МВР и военните, а днес е ръководител на катедра сигурност в Русенския университет.

"Взима се едната ръка. Слагат се белезниците. Движа с белезниците ръката. Прехвърлям се от другата страна. Връщаме, закопчаваме. След което поставяме арестувания в странично положение. Ако той бъде натиснат продължително време, настъпва задушаване, защото се нарушава движението на диафрагмата", заяви експертът по оръжие и специални тактики.

Мъжете използват диафрагмено дишане и подобен натиск не позволява разгръщането на белия дроб. Колкото по-едър е задържаният, толкова по-трудно се диша. Колко време би издържал човек зависи от различни фактори, уточни още Николов.

"Ако арестуваният е оказал активна съпротива и има недостиг на кислород в кръвта, времето може да е по-кратко, ако не е оказал съпротива, времето може да е по-дълго", допълни той.

Затова е важно максимално бързо задържаният да бъде поставен в стабилна странична позиция.

„Поставянето на белезници е сериозен тактически проблем. Ако задържаният не желае е много трудно сам човек да ги постави", отбеляза екскпертът по оръжие и специални тактики.

"За да не се стига до насилие са нужни минимум петима, за да се сложат белезници на човек, който се съпротивлява - така както се вижда на кадрите с ареста на шампиона по борба Пламен Пенев. Един на всеки крайник и един, който държи ръката. Най-рискови са ситуациите с хора, които имат психични проблеми", каза Иванов.

Те са изключително силни и при задържане оказват ожесточена съпротива".

Според експерта по специални тактики при случая в Стара Загора фаталният край се дължи на недобра подготовка и недоброто ръководство на силите и средствата.

"Едно е да поставиш белезници на човек, който е с 50 килограма по-тежък от теб, реално да прецени съпротивата, да прецени различен вид тактики, друго е когато е наблюдавал колегите си и си казва, ами това е лесно. В етапа на подготовката много малко полицаи разбират и изучават тези особености на човешкото дишане", коментира Милен Иванов.

"Едно обучение от шест месеца не може да даде тази подготовка. Някога имаше милиционерско училище и хората се обучаваха три или четири години. Говорим за качеството на обучението, което е нарушено. Системността в МВР много отдавна изчезна. Тук се работи на парче, което е огромна грешка", заяви проф. Любомир Тимчев, бивш ректор на Академията на МВР и член на СИМПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
3
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Кво ме интересът тея бавняри като теб тука бе, търсите само синтетиката и хапчетата, цял живот нищо не сте свършили, после ми толелирате хулиган бягал от полицаите ти нормален ли си бе? С колко завърши средното я кажи тройка изкара ли едвам?
30
8
 
8
 
! Отговори
О преди 3 месеца
Човека е бягал,защото не е бил добре с главата.Това не дава правото на някого да го убива.Искаме справедливост.Убийците в пандиза.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ето такива полицаи трябва да арестуват лидерите на сглобката.
28
3
 
14
 
! Отговори
Коментар преди 3 месеца
То толкова полицаи трябват и за завиване на една крушка. Единия държи крушката а четирима въртят масата.
27
9
 
5
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Болен мозък си ти и си и хулиган сигурно!Искаш да заплашваш деца с нож, после да те гонят полицаи из града, после да се блъснеш 5 пъти, да продължаваш да бягаш и накрая да те галят с перо ли бе празна глава ?
26
0
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 3 месеца
Дадох ти 100 довода да спреш да мрънкаш, ти си знаеш само едно Май нямаш достатъчно сиво вещество за да се изкаш.
25
6
 
5
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
До 27 другия път да попаднеш на полицаи които няма да си свършат работата и такъв да мине през теб и да те направи на ваденка дано!
24
3
 
12
 
! Отговори
Бивш служител преди 3 месеца
И двете,хората трябва да знаят че в полицията,няма контрол,наказания всички нарушения от полицай се прикриват,никой не спазва закони,устави,разпоредби и тн.Нужни са сериозни чистки и реформи иначе ни чака още смърт.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лошото е че и в Европейстанският съюз ченгетата са същите, вместо да защитават обществинният ред те са създатели на Хулигански прояви.
22
5
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До баба денка: При положение, че МВР все още е милиция и е пълно до пръскане с дърти комунисти е така, те още живеят все едно е 1988г когато за един виж те хвърляха на прасетата и робите нямаха права, а милицията действаше като башибозук и смазваше всякакви опити за съпротива срещу поробителя. Така ще е докато в МВР има дори 1 червенокнижест или роднина на такъв!
21
8
 
6
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Съгласен съм ако тръгна да бягам от полицаи и направя 100 пакости из града 2 катастрофи и застраша живота на 10 човека и моята глава да строшат! Ама не бягам!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи вие може да пишете малоумие,а когато аз го напиша,не триете.Защо?
19
9
 
5
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 месеца
Пускайте полицаите и им дайте медали! Ако не го бяха заловили можеше да прегази някой, можеше да е дете! Ако не го бяха заловили щяхте да мрънкате че не работят, вижте в САЩ как се залавя такъв хилихан, директно се стреля на месо!
18
2
 
11
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Другарят Петър Младенов ни плашеше с танкове на митинг от стотина граждани непосредствено след 10-ти Ноември 1989 година и днес вие другарчета - инфантили и " деца на социализма " успешно продължавате неговите дела . Изглежда , че садизмът е в основата на вашето домашно възпитание .
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 20 Затвор за куките, а незабавно уволнение на шефа на полицията в Стара Загора който пред медиите беше категоричен че е нямало полицейско насилие.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Опростачваветов България е пълно. Единици сред шефовете на ведомствата, магистратите и политиците знаят кокво правят. Бог да ни е на помощ!
15
2
 
22
 
! Отговори
О преди 3 месеца
Съд и затвор за убийците
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ръгбисти,нищо повече.Един с топката от долу на тревара ,а отгоре му 10-15 човека.
13
2
 
11
 
! Отговори
Другари, преди 3 месеца
за смяната на крушка са нужни 10 милиционера. 1 на масата, 4 въртят масата, 4 се въртят в обратна посока за да не им се завие свят и десетия стои на пост и дебне зад ъгъла данеби да дойде тока. Има на къде да се развиват старозагорските убийци. А от времето на цветанов бензиностанциите, гумаджийниците и нонстоповете станаха депа за наркоразпространение. За никой не е тайна. Просто се въртят едни огромни кинти. Аз скоро не съм виждал милиционер да вади по-малко от стотачка от джоба си.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
5 куки го натискат, а една пиклаааа му държи краката. Всичките в затворааа.