Малоумие или професионализъм? За поставянето на белезници били нужни петима полицаи

Униформените не познавали особеностите на човешкото дишане
14 яну 2024 11:21, Петър Бойчев
141
Малоумие или професионализъм? За поставянето на белезници били нужни петима полицаи
Снимка БГНЕС

Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване в Стара Загора повдигна куп въпроси. Особено след като съдебните лекари установиха, че 58-годишният мъж е починал задушен под тежестта на петима полицаи, които му поставяли белезници.

Случаят е аналогичен с този от 2005 година, когато при полицейска акция бизнесменът Ангел Димитров-Чората също почина заради позиционна асфикция.

"Задушаване по време на арест не е изолиран случай в полицейската работа на терен", заяви пред БНТ инструкторът Милен Иванов, който е преминал през системата на МВР и военните, а днес е ръководител на катедра сигурност в Русенския университет.

"Взима се едната ръка. Слагат се белезниците. Движа с белезниците ръката. Прехвърлям се от другата страна. Връщаме, закопчаваме. След което поставяме арестувания в странично положение. Ако той бъде натиснат продължително време, настъпва задушаване, защото се нарушава движението на диафрагмата", заяви експертът по оръжие и специални тактики.

Мъжете използват диафрагмено дишане и подобен натиск не позволява разгръщането на белия дроб. Колкото по-едър е задържаният, толкова по-трудно се диша. Колко време би издържал човек зависи от различни фактори, уточни още Николов.

"Ако арестуваният е оказал активна съпротива и има недостиг на кислород в кръвта, времето може да е по-кратко, ако не е оказал съпротива, времето може да е по-дълго", допълни той.

Затова е важно максимално бързо задържаният да бъде поставен в стабилна странична позиция.

„Поставянето на белезници е сериозен тактически проблем. Ако задържаният не желае е много трудно сам човек да ги постави", отбеляза екскпертът по оръжие и специални тактики.

"За да не се стига до насилие са нужни минимум петима, за да се сложат белезници на човек, който се съпротивлява - така както се вижда на кадрите с ареста на шампиона по борба Пламен Пенев. Един на всеки крайник и един, който държи ръката. Най-рискови са ситуациите с хора, които имат психични проблеми", каза Иванов.

Те са изключително силни и при задържане оказват ожесточена съпротива".

Според експерта по специални тактики при случая в Стара Загора фаталният край се дължи на недобра подготовка и недоброто ръководство на силите и средствата.

"Едно е да поставиш белезници на човек, който е с 50 килограма по-тежък от теб, реално да прецени съпротивата, да прецени различен вид тактики, друго е когато е наблюдавал колегите си и си казва, ами това е лесно. В етапа на подготовката много малко полицаи разбират и изучават тези особености на човешкото дишане", коментира Милен Иванов.

"Едно обучение от шест месеца не може да даде тази подготовка. Някога имаше милиционерско училище и хората се обучаваха три или четири години. Говорим за качеството на обучението, което е нарушено. Системността в МВР много отдавна изчезна. Тук се работи на парче, което е огромна грешка", заяви проф. Любомир Тимчев, бивш ректор на Академията на МВР и член на СИМПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
12
 
15
 
! Отговори
Извод преди 3 месеца
Никога не спирай на полицаи. Вероятността да те убият е голяма. Няма значение, че постфактум щели били да са приложили неправилно процедура и сила, станала грешка с припознаване или пък за да се спасят ще ви подхвърлят малко пакетче с бакпулвер, или пък кръвта ви ще е много промили или обикновенно изведнъж сте психясали от някакъв скрит синдром узнат от анализа на кръвта ви. Затова газ до дупка. Може да са преоблечени с фалшиви униформи.
70
11
 
16
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
И КО КАТО Е БИЛ ШАМПИОН? ЧЕСТ ЛИ ДА МУ ОТДАВАТ? ЗА НЕГО ЗАКОНИ НЕ ВАЖАТ ЛИ!
69
1
 
14
 
! Отговори
Спонсор преди 3 месеца
В АНГЛИЯ в 11.30 РМ ме спряха! Просто зад мен пуснаха буркана! С двете ръце на волана и работ ещ двигател! Угасете двигателя и елате с документите! Седнах отзад и проверка за алкохол! Защо карате на зиг заг? Заобикал ям шахтите, но без настъпване осова линия! Провериха докумен тите и ме пуснаха!
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До бЪкшиш ( ._. ), не оправдавам никого :) Ама дори това не си разбрал. Написаното от мен беше, че дъщерите му са виновни до полицаиите! Дъщерите му са виновни, че не са се погрижили човек с проблеми да се лекува. Полицаите са виновни за това, че са некадърни и са го убили. Льо льо, никой не измества нищо. Ти изместваш фокуса и съчиняваш тези за да станеш интересен. Не си. Просто си с образователни липси и никаква логическа мисъл. Такива като теб са доказателство за разсипаното образование!
67
1
 
1
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 3 месеца
До АнонименТО И СИНА ВИ МОЖЕ .ТАМ Е РАБОТАТА ,ЧЕ СЕГА СТАВАТ ВСИЧКИ.КРИТЕРИИ НЯМА.
66
2
 
10
 
! Отговори
Въпрос към МВР преди 3 месеца
Полицаите в град Бобов дол (повече роми) се занимават с поръчкови убийства, защо никой не ги разследва въпреки сигналите!?Ами те ще ни избият!
65
3
 
14
 
! Отговори
За какво говорим преди 3 месеца
Полицаите колко роми УБИХА през годините , НУЛА!
64
10
 
7
 
! Отговори
Генерал от запаса преди 3 месеца
Колко фуражки са нужни да завият крушка и колко крайника има бореца според фуражките и колко фуражки са нужни за да преброят крайниците и колко премия заслужават фуражките според фуражките?.!.
63
14
 
9
 
! Отговори
До 66 преди 3 месеца
Защото не е знаел за какво го гонят, знаел е, че ше го убият. Ти да си и ти ше бягаш.
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо е бягал този от полицията, все пак в закона е казано какво трябва да прави човек и то не е да хукнеш с *** газ.
61
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко полицая са необходими за смяна на една крушка? Пет. Един държи крушката другите въртят масата.
60
10
 
9
 
! Отговори
Спите ли преди 3 месеца
МВР са престъпници, МВР убиха България!
59
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От съучениците на моя син, тези с най- нисък успех, дето едва едва завършиха, станаха полицаи.
58
7
 
18
 
! Отговори
Хора пазете се преди 3 месеца
Масово наркомани в МВР!
57
5
 
13
 
! Отговори
Ачик преди 3 месеца
Куките се о:с:и:рат от страх и за това скачат по няколко върху един. Кой е крив и кой е прав е друга тема. До един са комплексари тези измислени бабаити. Смешковци с пагончета.
56
6
 
16
 
! Отговори
МВР рухна преди 3 месеца
Полицаите не правят разлика между добро и лошо, полицаите масово страдат от Психични заболявания и за капак носят оръжие!Масово неграмотни(роми) и дрогирани полицаи по улиците, това нормално ли е!?
55
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То да те е страх да се разминеш с полицай - ако не е на кеф ще ме убие, щото знае, че няма да го накажат. Оная с опашката русата, къде работи сега?
54
9
 
0
 
! Отговори
бЪкшиш ( ._. ) преди 3 месеца
До Хахахахахахахахахаха - не брат, ти отместваш фокуса от основния проблем, за да послужи на твоите тези, аз коментирам само проблема, който е засегнат в статията, а именно "Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване в Стара Загора" не си измислям тези, да вадя от 10 кладенеца вода, за да оправдавам едно престъпление.
53
4
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
До бЪкшиш ( ._. )Да правилно ,след като е оказал съпротива и преди това се е опитал да избяга
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има ли битово убийство без участието на полицай или бивш полицай? Това са болни мозъци, които се крият зад униформата и пагона. На всичкото отгоре се пазят едни други. МВР трябва да се разформирова и преоснове.