Мобилни манипулационни ще обгрижват пациентите по селата

За купуването им са нужни 25 милиона лева
Обновена: 17 яну 2024 11:16 | 17 яну 2024 10:38, Камелия Цветанова
7
Мобилни манипулационни ще обгрижват пациентите по селата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за здравето, внесени от ИТН. Поправките в закона предвиждат мобилни манипулационни да обгрижват пациентите в малките населени места. Броят на манипулиционните ще се определя спрямо броя на населението на областта.

Ще бъде разработен план график, за да може линейките да обхождат населените места с областта.

Мобилните манипулационни ще работят с график от понеделник до петък на 8-часов работен ден. В линейките ще има медицински екип от лекар, медицинска сестра или лекарски асистент при възможност.

Медицинската помощ ще бъде безплатна независимо от здравния статус на пациентите. Екипът на мобилната манипулационна ще предписва и лечение. За да се постави началото на мобилните медицински услуги у нас, ще са нужни 25 милион лева еднократно за закупуване на специализирани медицински автомобили. Предвижда се финансирането на мобилните манипулационни да се извърши чрез пренасочване на процент от акцизния данък, дължим от алкохол и тютюневи изделия.

Още 5 милиона лева ще са нужни за създаването на Изпълнителна агенция „Превенция, профилактика и медицински проучвания“.

В мотивите към промените в закона от ИТН са записали, че профилактиката и превенцията при българските граждани е ниско.

Много възрастни хора, живеещи предимно в селата, нямат достъп нито до профилактични прегледи, нито до медицинска помощ, а през последните години се наблюдава заселване на много млади семейства в по-отдалечените райони на страната ни, което ще допринесе за превенцията на здравето на децата от тези семейства.

Посещението на мобилните манипулационни ще допринесе за навременната и ефективна здравна профилактика при децата, посочват от ИТН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: здраве
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
Най после малко разум. И аптеки също.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Болници, поликлиники, здравни пунктове масово се закриха, сега мобилни. Чакайте, не бързайте докато не дойдат мобилните и тогава боледувайте.:))
5
0
 
2
 
! Отговори
Още преди 3 месеца
Още 5 милиона лева ще са нужни за създаването на Изпълнителна агенция Превенция, профилактика и медицински проучвания.?????
4
2
 
2
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 месеца
Мярката няма да работи защото не е съчетана със затваряне на болници, в които изтичат една огромна част от парите здраве и вместо за здраве те отиват за ремонти и отопление на огромен сграден фонд. У нас има сигурно 400 болници в много няма лекари, нито медицински сестри, а директорите прибират огромни заплати за фиктивна дейност. Мобилните кабинети са добро решение но без затваряне на болници в малките населени места няма да стане.
3
1
 
3
 
! Отговори
един преди 3 месеца
25 милиона за медицински автомобили, разбирай линейки. А медицински персонал от къде? Защото лекари и сестри едва ли биха се навили на тази простотия - да обикалят зиме и лете по села и паланки и да преглеждат болни във фургон.
2
1
 
4
 
! Отговори
Ще,ще, ще... преди 3 месеца
Греб-ДъПъСъ-СДС-ДС-ППЛГДБТИ+ кЛоалицийката иска "максимален срок з разглеждане на законопроекта" и естествено,създаване на "работни групи"... Което значи,че няма да свършат нищо,а ще тупа топката,както каза в онзи неполиткоректен запис Мравояд-Грантояд. "Трай коньо за зелена трева!" - е казал мъдро българския народ.За съжаление пр0дажната сглобка на Посолството няма нищо общо с българите,а просто изпълнява инструкциите...
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И как ще ги обгрижват ? С имитация на прегледи да земат паричките ли ? И къде ще са подвижните точно когато на някой му потрябва лекарска помощ ? През 9 села в 10-то нали ?