МС предлага удължаване на временната закрила за украинци до 2025 г.

На близо 65 000 регистрационните карти изтичат началото на март
22 яну 2024 11:00, Анисия Иванова
54
МС предлага удължаване на временната закрила за украинци до 2025 г.
Снимка: БГНЕС

С още година да бъде удължен статутът на пребиваването на украинци, получили временна закрила. Това предлага правителството за обществено обсъждане.

Валидността на картите за временна закрила изтича в началото на март. Предложението е тя да бъде удължена до март 2025 година. Това е поредното удължаване на сроковете на валидност. Предложението е по европейско решение от 2022 година за временна закрила. То беше удължено до март 2025 г. от Европейския съвет. Регистрационните карти се издават от Агенция за бежанците при Министерския съвет, припомня БНР.

Досега близо 173 000 украински бежанци са регистрирани за временна закрила у нас. На близо 65 000 регистрационните карти изтичат до началото на март.

Данни на "Евростат" през декември посочват, че за времето от началото на войната само Германия, Полша, Чехия и Испания са издали повече документи за закрила от България.

Временната закрила осигурява на украинците свободно придвижване, на работа, здравеопазване, образование и настаняване в ЕС. Общественото обсъждане е до средата на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е Зеленски ги призова да се връщат в Украйна, ама те не искат, а щом не искат, ясно е, остават.А за др емигранти ще има ли такава закрила.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бабо маро пиши с главна буква и с точка.
43
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
да се връщат и да се бият за родината си какво е това отношение млади хора сеизбиват техните съграждани лежат по плажовете и се хранят по 3 пъти на денколко от тях работят пенсионерите защо не си получават пенсията в българия
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съжалявам украинците, на никоя нация, най-вече на нашата, не пожелавам това, защото е антихуманно. Но са мързелив, лъжлив и използвачески народ. Имайки в предвид тези им характеристики, трябваше да сложим клауза за приемането им - да си намерят работа до 6 месеца. Те някои си - ама леко нелегална - като компаньонки на нашите шишита на средна възраст по морето
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно - имаме 175000 документа за закрила, настанили сме ги по хотели и наемаме Молдовци и Виетнамци за работна ръка да им слугуват? Защо не ги накараме да бачкат те? Спрете им помощите със задна дата
40
0
 
14
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 3 месеца
КАТО ГЛЕДАМ КОЛКО КРАСИВИ, ДОБРЕ ПОДДЪРЖАНИ И С ИЗИСКВАНИЯ СА УКРАИНКИТЕ, ВЪОБЩЕ НЕ ИЗГЛЕЖДАТ НА ИЗТЕРЗАНИ БЕЖАНКИ. ВИЖТЕ БЪЛГАРКИТЕ КОЛКО СА СМАЧКАНИ И ТОГАВА ГОВОРЕТЕ. БЪЛГАРКИТЕ СА БИТИ ОТ МЪЖЕ, СИНОВЕ, БАЩИ И СЪПРУЗИ..
39
0
 
16
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 3 месеца
УКРИТЕ СА МЕГА МЪРЗЕЛИВИ, А МНОГО ИСКАТ ДА СА НА КОМФОРТНИЧКО
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес в Украйна има на посещение полска делегация. Една от темите е украинците в Полша. не е от най-веселите. Не весела е и темата за блокадатам която поляците правят на украинските тирове по границата. В Българи яумищлено не информират. Проблемът е повече от сериозан. А виден френски политолог каза, че ако Украйна влеза в ЕС,всички френски фермери ще фалират. Сегашните стачки в Германия са главно против политиката на ЕС, включително против безпрепятствения внос от Украйна.И против парте за война
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не съм против никой човек конкретно, но поради това, че на най-високо ниво (Зеленски, Кулеба) заплашиха, че ако не се удължели привилегиите на украинците в приемаите страни, щели да започнат активни дейности, считам за уместно българските власто да са нащрек с контингента.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вчера прочетох подробна статия по повод пребиваването на украински деца в Полша. В основни линии: Според полското законодателство всички деца в училищна и предучилищна възраст, които са бежанци, са длъжни да посещават детска градина или училище. От регистрирани около половин милион повече от половината обаче НЕ посещават. Не са спазени и изисквания за регистриране на дистанционно обучение, т.е. почти никой не е заявил това. Остават въпроси, показващи при всички случаи недоверие от двете страни
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами добре, да им удължат разрешителните за престой. Но само на тези, които са на самоиздръжка и плащат данъци и осигуровки.
34
1
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 3 месеца
СпокоГендер. Тя ракетата ще падне в София и ще я изпари а за Варна може и да и се размине. Виж ако си в София се изнеси
33
1
 
12
 
! Отговори
Реално преди 3 месеца
Помощите на урките от нова година, ги спряха почти в цяла европа. Останали са само няколко държави, които ги намалиха много, и се дават вече срещу условия (целенасочено, да работят). България (посолството) май е единствената държава, която им плаща от нашите пари. Прочетете малко по темата...
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Минусите за пост 33 само потвърждават подозренията му.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има една Кристалина Георгиева,която преди време ни убеждаваше да приемаме бежанци от Авганистан и Сирия,щели да ни подобрят генофонда.Това могат да го направят красивите украинки,а не талибаните.
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що не пишете колко са се хванали на работа??
29
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледам цялото Възраждане е скочило на амбразурата.Ако Путин завладее Украйна и се насочи към нас,ако над Варна започнат да се сипят ракети,май друга песен ще запеете копейки.
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както се казва кеф и удоволствие за мир и спокойствие.И така доживот.Украинките трябва паметник да издигнат на Вовата че ги спази от мизерният живот в Украйна.За да си развяват сега байряка в цяла Западна Европа.
27
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-добре украинци,отколкото авганистанци,сирийци и виетнамци.Дайте им работа и ги интегрирайте.Това са славяни,близки до нас.Мвжду тях има много образовани.Дайте им шанс.Иначе ще отидат на запад,а ние ще си внасяне талибани.
26
1
 
27
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Да направят срок 10 години. Минимум. За по-лесно. Детската блница ще почака, нали. Колко от тях работят ми е интересно. Като са майки с деца, как са местата по детските градини, за да могат да работят, такива дребни неща. Освен това се съмнявам, че масово ще се върнат в родината, щом веднъж са вкусили живота в ес. Продължавайте дундуркането, скоро ще дойдат от австрия и не само от там.

Спонсорирани публикации