Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...

Бизнесът ще се нуждае от над 268 000 работници и специалисти през годината
27 яну 2024 18:19, Анисия Иванова
293
Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...
Снимка: БГНЕС

 

В следващите 12 месеца в страната ще има нужда от над 268 000 работници и специалисти от различни професионални направления. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. То е проведено през миналата година, съобщи БНР.

В следващата една година ще се търсят над 160 000 специалисти с квалификация и 58 000 с правоспособност или висше образование. Поне 49 000 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката. Най голямо търсене на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души или над 30% от всички заявени потребности.

Намалява делът на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намиране на нужните им кадри. От средно 74% за 2022 година на 64 на сто през 2023-та, а най често споменаваната причина е липсата на достатъчна квалификация на кандидатите.

Най-сериозни затруднения работодателите срещат при намиране на готвачи, продавачи, консултанти, машинни оператори, шивачи и шофьори за обществения превоз, строители, монтажници, оперативни счетоводители и други.

В доклада се посочва още, че в следващите 3 до 5 години ще се търсят 243 000 висшисти и 444 000 специалисти със средно образование. В областта, в която работодателите ще търсят най много работници и специалисти е Бургас, следвана от София - столица, Варна и Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
До Анонимен 237 - Да, където е минал (или все още е) юдо-комунизъм е настанено правилото на работниците-роби да не се заплаща справедливо, а минимално, колкото да остават живи...
183
1
 
15
 
! Отговори
далавера с келепир преди 3 месеца
До Анонимен 231 Сегашните виетнамци нямат нищо общо с предишните!Работливи,амбициозни и нагли са!В изт.Азия не ги обичат,че са алчни и жестоки!Дойдат ли тук ще подпалят държавата!
182
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ЩерюПрав си Щерьо- на бизнесът му трябват роби като в Русия, Северна Корея, Китай, Бразилия, Куба- там непрекъснато ги плашат с "лошият колективен запад"- те да работят здраво защото иначе западът.....ами те така със страшни наративи се оформя евтина работна ръка- а милионерите в Лошия запад- виж къде са Руските олигарси!
181
0
 
11
 
! Отговори
Фен преди 3 месеца
Има една стара поговорка:Интереса клати феса.
180
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има ли някой да работи в Раша- едва ли- там инфлацията е огромна а 20 000 000 руснаци живеят под прага на бедност- 288лв, има и милиони затиснати от огромните лихви на банките- 15%
179
0
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
"Бизнесът" дали няма пряка роля в това, че робите, слугите, мачканите, унизяваните и ниско платените балами намаляват?!
178
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
93 не знам колко да им ниски заплатите , но лекарите които познавам карат скъпи коли.
177
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичко се намира лесно, ако се обявяват нормални заплати и отношението на работа е човешко. Всякакви специалисти се намират. И общи работници се намират и всичко се намира.
176
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите с изброените професии работят във "фалиралата, лоша" Европа, вземат 4/5 пъти по високи заплати, а след години ще получат и по висока пенсия, а тук ще внася от Виетнам- те са кротки, добри и изпълнителни.
175
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва точен пазарлък, - за тая работа толкова. Има ли сделка или няма сделка. Толкова. И много важно е, да се спазва договора за работното време и почивните дни. А не, ама и това, и онова, да се добавят задължения. Това са проблемите.
174
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Бургас все по малко наемаме българи. По некадърен работник от българинът почти вече няма по света, за по младите говоря. Никакво наемане на българи повече. Щом украинци и грузинци бачкат по качествено от нашенец, затова ще седите гладни и бедни.
173
0
 
37
 
! Отговори
Бай Гъзе преди 3 месеца
Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...То най лесно се намират депутати...
172
0
 
2
 
! Отговори
До питанка преди 3 месеца
Еми за културтрегери като вас - ти изнасяш халтури на импровизирани сцени в ***'алата, а жена ти им изслушва проблемите и им помага да попълват разните молби и декларациии за безкрайния социал на по задните редове. Публика ще има със сигурност. Аз друго приложение в тоя технологичен свят не виждам.
171
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С пари опитахте ли да намерите?
170
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...и кадърни управляващи...Да не забравяме , че вече 35 години търсим.
169
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да си луд да откиеш бизнес на село. На има много безработни, но те не са никаква работна ръка. Ще ти затворят бизнеса за два месеца.
168
1
 
6
 
! Отговори
г-н ПЕТКО ТОДОРОВ преди 3 месеца
Как са баджанаците на г-жата новата конститхуционна съдийка. Както и на тази от БСП-то им Корвелия? Ами, с толкова много баджанаци, как няма да толкова важни личностки ? Дори и пенсионер си избраха за КС. Ами, то с такива малки пенсии живее ли се. Те и затова генералите все в политиката се тикат. Борисов, Радев, Мутафчийски и много други, все не им стигат парите, а искат освен пенсии и заплати да получават.
167
1
 
1
 
! Отговори
Most Rich Bulgarian преди 3 месеца
Ами, г-н Сретан Йосич го търси мутрата Борисов. На мен не ми трябва. Но пък, с изброените ШОФЬОРИ, А И С ОЩЕ НЯКОИ, ще му го намерим мутреското. Безплатно г-н СРЕТАНЕ. Има неща в живота, които са по-важни от премиерстване, пари и богатства. Или ще е в Банкята си или в Н им Събрание. Тези са ми големи приятели. ШОФЬОРИ СА, ПРОФЕСИОНАЛНИ. А и са от специиалните служби на БЪЛГАРИЯТА НИ. На тях, както и на г-н ПЕПО МАГЕРАНА, може да имаш пълно доверие. Както и на мен.
166
2
 
2
 
! Отговори
Взвода ПСД преди 3 месеца
За да им подскажа на мисирките от Днес, чорбаджи ПЕТКО ТОДОРОВ Е ОТ БЪЛГАРСКИ ИЗВОР. ШОФЬОРИ И ПРИЯТЕЛ ОТ ОКООЛ 40 ГОДИНИ. Знам, бе Пеца., както и ти ги знаеш. КЪЩИТЕ НИ, АМИА и имотите. Всепо-скъпистават. А ние все по-богати БЪЛГАРИТЕ. За разлика от търците с тяхната инфлация. Шофьорите ами. Стефан е от ДГ-то. АМИ ТРАНСПОРТНАТА ИМ РОТА БЯХМЕ. Гришата Топаловси ни беше и той СТАРШИНКАТА. Много сдтаршини, много нещо, а няма кои да им ги карат камионите.
165
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я вижте в държавните структури как бързо намират роднини, близки и т.н., там ядове няма.