Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...

Бизнесът ще се нуждае от над 268 000 работници и специалисти през годината
27 яну 2024 18:19, Анисия Иванова
293
Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...
Снимка: БГНЕС

 

В следващите 12 месеца в страната ще има нужда от над 268 000 работници и специалисти от различни професионални направления. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. То е проведено през миналата година, съобщи БНР.

В следващата една година ще се търсят над 160 000 специалисти с квалификация и 58 000 с правоспособност или висше образование. Поне 49 000 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката. Най голямо търсене на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души или над 30% от всички заявени потребности.

Намалява делът на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намиране на нужните им кадри. От средно 74% за 2022 година на 64 на сто през 2023-та, а най често споменаваната причина е липсата на достатъчна квалификация на кандидатите.

Най-сериозни затруднения работодателите срещат при намиране на готвачи, продавачи, консултанти, машинни оператори, шивачи и шофьори за обществения превоз, строители, монтажници, оперативни счетоводители и други.

В доклада се посочва още, че в следващите 3 до 5 години ще се търсят 243 000 висшисти и 444 000 специалисти със средно образование. В областта, в която работодателите ще търсят най много работници и специалисти е Бургас, следвана от София - столица, Варна и Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
1
 
! Отговори
ЗИЛ 157 преди 3 месеца
Ами, и Драгомански и Кочев си бяха хаймани. Аз съм от другите, но хаймана. Тези на Радко Митов. Те не го познаваха. Важното е, че са си шофьори. При това, абсолютни професионалисти. Докато не ме познаваха, не ми вярваха. Доста скоро им показах, че съм един от най-добрите в БЪЛГАРИЯТА НИ. Както и те. Но пък, няма да им ги караме Джоганите на полигона им.
163
2
 
2
 
! Отговори
ЕФРЕЙТОР преди 3 месеца
Хайде приятелите ми от Радио Релейната Ротата. ШОФЬОРИТЕ И СВЪРЗОЧНИЦИТЕ. Ами уволх се малко преди вас, защото ме бяха приели за студент. А ни задържаха заради терористите от ДПС-то им. Такива като лидерйт им, Меди Доганов, когато го убипа с газов пистолет или като сегашният им, който е в списъка на Магнитския им. ДРАГОМАНСКИ АМИ. Как няма да ми е приятел. Както и г-н Цветелин КОЧЕВ. ПРИЯТЕЛИ. ГАЙДИТЕ.
162
1
 
6
 
! Отговори
Сибиле преди 3 месеца
Как сте мисирките от Днес ? Пак ли ви се губят буквичките ? Ами, така е. След 12 г. управление на Герб и лидерът им мутрата от Банкя, със сегашният им академик, който вече не знае от коя партия е понастоящем, съвсем нормално си е да ви си губат буквите. СКОРО И ЛЕВОВЕТЕ НА ТЕЗИ ОТ БНБ ЩЕ ИМ СЕ ИЗГУБЯТ. АМИ, ЗАКОН ЗА ЕВРАТА СА ПРИЕЛИ ТЕЗИ ОТ Н НИ СЪБРАНИЕТО. Хайде, с тази за БАДЖАНАКА. нА ВЛАДИТО НИ МАРКОВ. Ами, харесвам си го, за разлика от политиците ни. Дори и журналистките от Днес ги харесвам
161
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бе стига сте ги яли тия ИТ-та вече. Сектора бая уредя. А тези които все още работят като такива не питате ли по колко валерияна и ривотрила пият на ден? Работата е адски стрес и напрежение. (Освен, че гледате заплатите само)
160
1
 
5
 
! Отговори
ШО ЬОР ИТЕ НИ преди 3 месеца
Аууу, Тиквата им по какво е инженер? Търсят се, защото няма професионалисти. Мога да им помогна само с ШОФЬОРИТЕ. С почти половината от БЪЛГАРСКИТЕ НИ СЪМ СИ ПРИЯТЕЛ. Но пък, те си ги решават нещата кога да работят или да шофират. Иначе написано, те си знаят кога да си ги КАРАТ И КОГА ДА СИ ПИЯТ. Това е и причината, поради която си се уважаваме. Те мен, както и аз тях. ТЕ НЕ ПИЯТ, ПРЕДИ ДА КАРАТ. За разлика от певиците и дъщеря му на т. нар. цар. Която дори е катастрофирала на паркинг. Дрогирана
159
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кат почнеш да си изкарваш десет пъти повече пари като се разкрачаш двайсе минути пред камера, вместо всеки ден по осем часа да разнасяш манджи и почват трудно да те намират за сервитьор.
158
0
 
24
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Както и във Европа така и във България се търсят хора със много умения за по 1200 лв светът се управлява от мошеници и ако вие не станете такива няма да успеете!!
157
2
 
1
 
! Отговори
ПСД, 42 820 преди 3 месеца
ХАЙДЕ ШОФЬОРИТЕ. С ТАЗИ ЗА БАДЖАНАКА, на ВЛАДИТО МАРКОВ. А пък, вие с ключовете. Ами, когато си нямаме манивели, с ключовете ще е. Но пък, вие си ИМАТЕ. На мен не ми трябва. Дори и старши на ДЖИПКИТЕ НЕ МИ ТРЯБВАТ.
156
2
 
1
 
! Отговори
Ефрейтор, 42 820 преди 3 месеца
А, този третият ни БАТАЛЬОНА, си е от ШОФЬОРИТЕ ОТ ТКР-ТО И РР НИ РОТА. Те ги караха ракетите с УРАЛИТЕ, а г-дата КОЧЕВ И ДРАГОМАНСКИ релейните им станции. Аз пък бях от т. нар. им ПСД, но не и от доносниците им като сегашните генерали, които все не могат да си намярят шапките.
155
0
 
7
 
! Отговори
аааа преди 3 месеца
За тия, дето чакат виетнамците да кажа, че преди десетина дена в Промаркет на бул. Янко Сакъзов в София и двамата продавачи на касата май бяха точно такива.
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 181, няма да стане :) Ама моли се, моли се. Хахахахахахахаххахаха
153
5
 
3
 
! Отговори
Трета световна преди 3 месеца
Търсят се, защо ги няма. Икономистите го наричат ДЕФИЦИТ НА КАДРИ, а то си е, че ги няма. Мога да им почогна само за ШОФЬОРИТЕ. При това , не защото им бях ефрейтор, а защото са ми приятели. Но пък, те да си ги определят заплатите. Аз отдавна не получавам нито заплати, нито пък пенсии. Просто защото не ми трябват. Ако искат, ШОФЬОРИТЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ. Ако пък не искат, никой не може да ги накара. Дори и майорът им на тези от поделението им. Но пък, аз им бях един обикновен ефпрейтор.
152
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Служителите са там където се отнасят добре с тях и им плащат. Ако някой няма служители, да си промени политиките :) Хора има ;)
151
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да продавам/готвя за някой, който духа. Да ми се подиграва с 1000 лв
150
22
 
5
 
! Отговори
Васил преди 3 месеца
В Германия за продавач в магазин Алди на 6 часа плащат 12 хиляди евро чисто на месец. В Макдоналдс чистата ти месечна заплата е 13500 евро. Дайте тука такива заплати и ще дойдат кандидати.
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Епа намирайте си айчита тогава.
148
1
 
22
 
! Отговори
Човека без заплата. преди 3 месеца
За що годе нормален евроатлантически живот си трябват 3000 лв чисти. За 2000 лв се лишавате от култура и хубава храна и дрехи. За 1000 лв просто ядете *** и съществувате без да живеете.
147
2
 
2
 
! Отговори
1912 преди 3 месеца
До АнонименШивачите само дрехи ли шият ве умник,и градския с транспорт с лични авомобили,ли се движи...?
146
6
 
16
 
! Отговори
Петко преди 3 месеца
Давайте по 8000 лева чисто за продавач и веднага ще намерите, ама не искате. Ами продавайте си тогава. Ценни кадри сме.
145
4
 
22
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Тичам да работя на комунягела станал капиталист за - 500 лвПо добре да ровя в кофите - поне сам ще сьм си шевСрамна работа няма - а и ще сьм сьс сигурност по отпочинал