Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...

Бизнесът ще се нуждае от над 268 000 работници и специалисти през годината
27 яну 2024 18:19, Анисия Иванова
293
Най-трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители...
Снимка: БГНЕС

 

В следващите 12 месеца в страната ще има нужда от над 268 000 работници и специалисти от различни професионални направления. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. То е проведено през миналата година, съобщи БНР.

В следващата една година ще се търсят над 160 000 специалисти с квалификация и 58 000 с правоспособност или висше образование. Поне 49 000 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката. Най голямо търсене на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души или над 30% от всички заявени потребности.

Намалява делът на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намиране на нужните им кадри. От средно 74% за 2022 година на 64 на сто през 2023-та, а най често споменаваната причина е липсата на достатъчна квалификация на кандидатите.

Най-сериозни затруднения работодателите срещат при намиране на готвачи, продавачи, консултанти, машинни оператори, шивачи и шофьори за обществения превоз, строители, монтажници, оперативни счетоводители и други.

В доклада се посочва още, че в следващите 3 до 5 години ще се търсят 243 000 висшисти и 444 000 специалисти със средно образование. В областта, в която работодателите ще търсят най много работници и специалисти е Бургас, следвана от София - столица, Варна и Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
14
 
9
 
! Отговори
Пепо преди 3 месеца
Русия и Китай са най-смотаните болшевишки държави. Русия скоро ще се разпадне поради импотентност, а Китай също са доста надценени. Ще има гражданска война в Китай макар че те са си по принцип селяни хора.
123
1
 
25
 
! Отговори
Андрей преди 3 месеца
Даже ромите избягаха в Германия защото германската мизерия е някак по-луксозна. Комунизма все още не е свършил в България и ДС управлява по байганьовски.
122
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трудно се намират и квалитетни ороститутки . Все дръти игрозни тая вечер
121
4
 
10
 
! Отговори
до Гочева преди 3 месеца
И кои са нормалните държави с ред и закон?! До 10-15 години, християнство и цивилизация в Западна Европа няма да има! Учили английски, то да не е 1990 година! Учете китайски по-добре!
120
1
 
4
 
! Отговори
до Мето преди 3 месеца
Изкуствения интелект не се ли прави пак от програмисти бе, невежа!
119
3
 
21
 
! Отговори
Гочева преди 3 месеца
Нищо не се търси, лъжат като разпрани. България е мъртва държава на доизживяване. Всички учат децата си на английски че скоро да бягат към нормални държави с ред и закон.
118
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато имаш само чук в ръка, смяташ, че може да решиш всеки проблем чрез гвоздей!
117
6
 
6
 
! Отговори
Мето преди 3 месеца
Програмистите като направят Изкуствения и той ще програмира сам всичко. И затова програмистите ще ги уволнят брутално и те ще трябва да мият чинии за 1 лев на час, както и да спят под мостовете поради бедност.
116
3
 
18
 
! Отговори
до 150 преди 3 месеца
Да, 10 пъти повече вземаш навън! В най-добрия случай ако тук вземаш 1000 лева за една работа, в Англия ще вземаш 4000 лева! Там храната е по-евтина, но нямаш достъп до здравеопазване и спиш в някаква квартира с африканци и албанци! И я сравни парите, които вземаш там, с парите, които вземат англичаните - какво излиза, където и да си, все си най-ниско платен!
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вчера гледам един, ходи по улиците и хвърля гвоздей! Питам го: - Защо хвърляш тия гвоздей? Те са скъпи! Хвърляча на гвоздей ми отговаря: - Скъпи, скъпи, ама шофьорите престанаха да идват да им оправяме гумите и шефа ми каза, че ако не отида да хвърлям гвоздеи по улиците, щял да ме изхвърли от работа!
114
4
 
25
 
! Отговори
Джо преди 3 месеца
Общо взето се търсят роби които да работят без пари. Българските работодатели са едни марсоли. Плюя на тях!
113
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Най - трудно се намират готвачи, продавачи, шивачи, шофьори, строители..." ....... А къде останаха ковачите?... "Хей ковачо добър ден, кончето си водя с мен. Ще ме подковеш ли пак? Хайде конче, вдигай крак! ".... А къде останаха ковачите? Защо не пишете за тях?
112
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Будалите умреха, като нема пари нема и работници просто е. Затова хората се ориентират да бачкат навън. Аз работя навън и получавам 6х поеече от това което бих получил в България. Факт
111
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-трудно се намират ИТ спецове, лекари и зъболекари. Гореспоменатите слугински професии не са интересни никому. Айде да кажем, че готвачът е сериозна професия, най-малкото защото аз, като хитър програмист, имам 3 ресторанта, и готвачи на топ ниво с по 15к заплати БЕЗ бонусите от оборот и специални събития. В ИТ сектора сме 0.8 души за работно място, а за склададжия в Лидл за избиват по 10000 души за работно място. Слугите са много. Интелектуалците- малко. Бъги хитър програмист!
110
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е нали искате пазарна икономика - пазара оценява труда ви и знанията ви на 1000 лева, какво искате повече! Нищо не знаете и не умеете, пък ще вземате по 5000 лева. Ами научете нещо, което се търси, научете езици, вместо да гледате Игри на волята и Биг брадър и нещата може и да се получат!
109
2
 
7
 
! Отговори
дез-и-нформация преди 3 месеца
До Шофьор на камион 15гне обръщай внимание на такъв тип статии в този Мибриден сайт тук 99% от статиите им са Мибридни и нямат нищо общо с действителността!!!работа реално все по трудно се намира даже и за софия има но за абсолютно ниски заплати от около 1000 лева!сега ще чакам да ми трият коментара че е неудобен и тук 99% от коментарите са на Мролове!!!
108
17
 
3
 
! Отговори
до 142 преди 3 месеца
Е много ясно, някакви необразовани и неграмотни тръгнали да обясняват, как в Западна Европа едва ли не парите растат по дърветата, а всъщност положението е следното, вършат работа, която дори араби, африканци и албанци не искат да работят - общи работници, чистачи, шофьори и т.н. Ами това в живота е така - учиш нещо перспективно и после береш плодовете на труда си! Ако те мързи и не ти се учи, береш ягоди в Англия и псуваш, все едно някой ти е длъжен! 4-5к взима начинаещ програмист в България!
107
3
 
23
 
! Отговори
Шофьор на камион 15г преди 3 месеца
Търсене няма.Шофьори има много.Пари обаче нема.Началниците не обичат да плащат и за това няма да има.Там където се плаща не търсят хора.
106
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 142 най голямото предимство е че ням нужда д се разщправя с нагли български велики бизнесмени смурдяща *** мутренсйо връзкарска само психично болен ще се разправя с българи
105
1
 
15
 
! Отговори
шмatka преди 3 месеца
До Е,няма страшно! А бре, човеко ми ти пропусна най-важните професии на онез с кравешките джуки и цици като на крави монтафонки дето мяткат гъззове и лимби по тъпппашките телевизии!Те са най-сведущите по ''важните и големи ''държавни проблеми!