Официално представят първия хеликоптер за спешна помощ по въздух

В края на юни тази година трябва да пристигне вторият вертолет
2 фев 2024 09:03, Елка Василева
33
Официално представят първия хеликоптер за спешна помощ по въздух
Снимка: БГНЕС

Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service), който вече пристигна в България, ще бъде официално представен от 14:00 часа днес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. На авиобазата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където е временно разположена машината, ще присъстват министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и други официални лица.

Още по темата
Вертолетът A109S Trekker, закупен с европейско финансиране от италианския производител „Леонардо“, извърши самостоятелен полет с екипаж на компанията от Италия до България, изпълнен с няколко междинни кацания.

Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. В края на февруари се очаква хеликоптерът вече да може да участва в реални спасителни мисии.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те тава нещо нема да литне никогиш!! Щом Баце не се е снимал с него и не е галИл пилотите, не мое да литне. Нито една телевизия не го показа и пита за въртихоптела. Срам! Чивека толкоз зор си даде...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голямо хвалене на пп ,още при Борисов се говорише за тия въртолети ,и да не се заблуждаваме че за дядо Иван и баба Иванка от Еди кое си село че пратят въртолед ,то линейки няма ,та чак въртолети
30
0
 
1
 
! Отговори
стар преди 2 месеца
Преди сме имали. Ама бяхме зад бодливата тел и не знаехме ,че на запад имаха 1000 пъти по-добри, качествени неща. И живееха 1000 пъти по-щастливо от нас. Единственото нещо което беше хубаво тогава, беше че бяхме млади и хубави.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
УРАА,20-30 ЧАСА СЛЕД СРОКА ХЕЛИКОПТЕРА НА ДЕНКОВ КАЦНА. ЩОМ СА ЛЕТЕЛИ САМО НАД СУША БИ ТРЯБВАЛО ДА ДОЛЕТЯТ ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 9 ЧАСА. ДОВЕРЕН ИЗТЧНИК ПРЕДАДЕ, ЧЕ ДЕНКОВ И ГВОЗДЕЙКОВ СЕГА СЕ ЧУДЕЛИ ДАЛИ ЩЕ ЛИТНЕ?!...
28
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
DO 12. . 4000 лв са за джипитата. В болниците, където се хайдакат денонощно - 1500.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Десетото чудо на света в след пост нашата история.
26
1
 
0
 
! Отговори
Alex преди 2 месеца
Мега яко място е тоя хангар. Кеф ми е на душата, че съм бил там.
25
0
 
0
 
! Отговори
19 преди 2 месеца
До Веселинъ 7112136860Веско, той и Бойко Борисов като, беше поканил нидерландския посланник у нас при ОТКРИВАНЕ на една маркирана с боя веловлея! И лента ряза тиквуна, а маркировката изчезна в канала след първия дъжд!Та и с хеликоптера, същата работа! Утре влиза за ремонт
24
0
 
2
 
! Отговори
23 преди 2 месеца
До хДа, ама първи отзад напред
23
0
 
0
 
! Отговори
х преди 2 месеца
Отново последни в ЕС! Браво!
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Няма нищо, тате! Сега този месец уреждат един колега, но след точно 47 дена е твой ред! Ще оправим нещата. До тогава xoди малко на почивка. Нали ти уредихме да изкараш магистратура, после докторантурата беше лесно за теб, казах им аз, че не трябва да те напрягат. После бях казал на Побойникова да ти вербува стюардеса за жена. Ще я поизлъжем малко. Ще я потаковаш известно време. Ако не се получи ще я пратим на един друг колега за сина му! Той е будала. Ако не остане при теб, поне ще си таковaл".
21
1
 
7
 
! Отговори
Смях преди 2 месеца
Преди имахме самолети параходи, промишлени предприятия, космонавти и техника в Космоса. Сега мишките се радват на един обикновен хеликоптер все едно е космически кораб от последно поколение. Цър цър цър ! Жална България защо винаги бо-к-лук-ът на нацията застава там където не му е мястото
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Няма нищо, тате! Сега този месец уреждат един колега, но след точно 47 дена е твой ред! Ще оправим нещата. До тогава *** малко на почивка. Нали ти уредихме да изкараш магистратура, после докторантурата беше лесно за теб, казах им аз, че не трябва да те напрягат. После бях казал на Побойникова да ти вербува стюардеса за жена. Ще я поизлъжем малко. Ще я потаковаш известно време. Ако не се получи ще я пратим на един друг колега за сина му! Той е будаличка.Ако не остане при теб, поне ще си таковaл"
19
0
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Такъв резил в Родината ни не е имало никога! Такава с.е..к..я.н..д..у..р..щ..и..н..а ! Такава Посредственокрация ! Официално тържествено представяне на един евтин кирлив хеликоптер.А посланиците поканили ли са ? Духови оркестри? Конен парад? Мюфтийството? "Шалом"?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А иначе РВД като е държавно предприятие, защо парите от таксите за обслужване на преминаващи самолети отиват за техни лични заплати, а не остават за държавата? За да може там да работят само връзкари, нали?
17
1
 
7
 
! Отговори
Ако имаме преди 2 месеца
Имаме добре оборудвани болници с персонал, както беше по бай Тошово време- окръжни болници , големи болници като тази в Лом, например, във всяко населено място имаше амболатории и поликлиники, дори и по махалите- даже някъде със стационар.. хеликоптери не са ни необходими!
16
1
 
10
 
! Отговори
Груба сметка преди 2 месеца
80 човека по 5000 лева заплата са 400 000 лева всеки месец само за заплати на тия които ще спасяват предимно синчета на генерали и полковници от ски пистите на зимните курорти и близки на депутати които са вдигнали температура 37.5 C. Вие продължавайте да събирате капачки, не се разсейвайте с това което казвам.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали преди години онзи човечец.. който по телевизията разказваше, че е.. правил поръчков транспорт с хеликоптери за ЦРУ в Африка.., искаше да прави такива бази за медицински хеликоптери. Не му позволиха на него ли?.. Освен ако и той не е в играта в момента. В единия случай защо за един може а за друг не. Отговорът е за да може само техни хора да печелят. А в другия случай ако е в играта и той, значи така или иначе само техни хора си печелят.
14
2
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 месеца
Тези фърчила са абсолютно излишни и ще бъдат бреме за целия ни народ. Всяка година това ще струва десетки милиони на хазната и пак ще събираме капачки за линейки защото много от болниците или нямат или са недостатъчни. Вместо да помогнем на нуждаещите се деца и възрастни да си платят лечението ние ще плащаме огромна заплата на пилоти за тия фърчила. Ако тия 20-30 милиона годишно за ненужните хеликоптери се похарчат за лечение на болни биха могли няколко хиляди човека да оздравеят.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"във всяко добро нещо ще потърси заговор" - Обясни ми къде е доброто... Добро е за тях си. За мен защо да е добро?