Първият хеликоптер от системата за въздушна помощ вече е в България

Хеликоптерът е първият от общо шест машини, които ще обслужват страната
80

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна помощ по въздух (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) вече е в България. След успешен самостоятелен полет от Италия до България, изпълнен с междинни кацания, машината се приземи днес на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където ще бъде временно разположена. Машината бе посрещната от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и други официални лица.

Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж. Машината е произведена от фирма „Леонардо“ и е придобита с европейско финансиране.

Още по темата
Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите  свидетелства за летателна правоспособност.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. През февруари се очаква машината вече да участва в реални спасителни мисии.

По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“-Варна. В момента Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглежда документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Хеликоптерът ще бъде официално представен на 2 февруари в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Тези хеликоптери са само за "наши хора".
72
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тва при управлението на Бойко нямаше да се случи никога. Този хеликоптер щеше да е под формата на пачки евро в шкафчето.
71
5
 
0
 
! Отговори
ПП преди 2 месеца
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ДЕНКОВ! САМО ЗА 6 МЕСЕЦА РАБОТА РАБОТА, АЗ ВЯРВАМ САМО НА КОКОРЧО И ДЕНКОВ! НАЙ-ВЕЛИКИЯ ПРЕМИЕР, КОЙТО БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 79 ГОДИНИ
70
0
 
2
 
! Отговори
Скрийте го преди 2 месеца
Ще го цунат.
69
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 71 преди 2 месеца
Е, нали в Маскве си имате миг 29, какво те боли за на българите какво имаме и какво не. Ходи се реди за перални донесени от Украйна и не се бъркай в нашите работи!
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези хеликоптери ще са на пределна възраст и за скрап когато пристине първия Ф-16.
67
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
5-тата колона се е активизирала на макс! Щом извадиха и старите опорки че Ф16 блок 70 е на 100 години и никой не го ще. Абе нямам думи, дерзайте другари , вашето време свърши ... за щастие
66
10
 
2
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 месеца
Медицинските хеликоптери са абсолютно ненужни за страна като България която е с предимно с планински и полупланински релеф и по-голямата част от страната е недостъпна за тях. Те са и много скъпи от гледна точка на поддръжка и заплати на пилоти и и друг персонал. Много по-добре би било парите за хеликоптерите да бяха дадени на нуждаещи се деца и възрастни от скъпо лечение, които не могат да си го позволят и така щяха да бъдат спасени много повече животи. Това е поредната бездънна каца...
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уважаеми госпожи и господа! Другари и другарки! Да ни е честит новият вертует!! Таз година ветует, догодина самует! Абе докога ще ни храните с тъпотии! Драйфа ми се от вас!
64
6
 
1
 
! Отговори
Майната Ви преди 2 месеца
АМа как така , бе другари??! Ще си купуваме западни хеликоптери, че и със западни пари? Веднага да се въведе ред! Да се откраднат парите и да отидат първо в касата на БКП, а после по-голямата част да замине за мАсква! Да се внесат 6 машини УАСП от Русия снабдени с навигационни системи от мобилен тип продавани за по 100 лева! Всеки хеликоптер да е с най-модерен елетронен апарат за самогон! Това е истината!
63
1
 
8
 
! Отговори
Iliesku Arafat преди 2 месеца
V Romania imame medizinski vartoleti ot 20 godini
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 64. Тоя хеликоптер няма да може да иде в планините. Само по равничкото в тихо и светло време.
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ха на бас, че първият пациент ще е римлянин :)))"Ти римлянин скиор или планинар виждал ли си?
60
2
 
15
 
! Отговори
РИКО преди 2 месеца
КЪДЕ СКРИХТЕ СТАТИИТЕ ЗА СВИНЯТА ШИШИ АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ГО СЪДЯТ ЗАЩОТО Е КОРУМПИРАН, НЕКА ИЗЛЕЗЕ И ОПРОВЕРГАЕ НОВИНАТА
59
6
 
11
 
! Отговори
срамота преди 2 месеца
Хеликоптера няма лебедка и не може да хвърчи нощем.Също като краварските катафалки Ф-16 ,модел 1974г ,бракувани в над 10 държави , и продадени ни без въоръжение на двойно по-висока цена от Ф-35.
58
4
 
6
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Тагаренюк е обещал италианското хвърчило на Зеле Наркомански.От Посолството са го насърчили.Хвърчилото било с отпаднала необходимост.Като снарядите ,БТРите и ракетите с-300.
57
3
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Значи пак избрахме лесната схема за крадене на пари. Не си купихме спасителни хеликоптери, а някакви италиански таксита.И познайте кого ще превозват от Каспичан до Военна болница.Върхушката си угажда.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Така е ..Емчи вие все трябва да се убеждавате по най-трудния начин...Не ви увират главите. Това не са спасителни хеликоптери и за никакви спасявания не може да иде реч. Те превозват един пациент подготвен за транспортиране от едно място до някоя болница или от болница до болница. Спасяването е съвсем друго нещо.
55
0
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
Сигурно нашите са го платили на цена за 6 хеликоптера и след година няма да гърчи щото ще го счупят и окрадат частите както реват че нямало линейки щото били счупени въпреки че така си стоят некарани по гаражиъе
54
8
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 2 месеца
За комунистите няма угодия.