Открили част от дадените банкноти в двама от арестуваните полицаи

Вътрешният министър заяви, че ще бъде безкомпромисен към подобни случаи
31
Открили част от дадените банкноти в двама от арестуваните полицаи
Снимка: БГНЕС

"Факт е, че в двама от полицаите са намерени част от банкнотите, които е предоставил гражданинът, когото те са заблудили, че е бил с наличие на алкохол и наркотици в кръвта“, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг, след участието си в учредяването на Фондация "Ангели на пътя", създадена от родители, загубили децата си при пътни произшествия.

По-рано днес от пресцентъра на МВР съобщиха, че общо четирима полицейски служители са задържани, след като в четвъртък вечерта са поискали и получили подкуп в размер на 800 лв. от спрян за проверка водач на моторно превозно средство.

Министър Стоянов подчерта, че четирима полицаи са задържани – двама от "Охранителна полиция" от Първо районно управление и двама пътни полицаи от КАТ- София. Задържаните в момента са с постановление за задържане до 72 часа.

Още по темата
Вътрешният министър заяви, че ще бъде безкомпромисен по отношение на подобни случаи, които следва да бъдат като пример за превенция на всички останали. Стоянов не пожела да даде повече подробности по случая, тъй като е в ход досъдебно производство.

Той не отговори и на въпроса дали полицаите са част от група. Той обаче каза, че обикновено, когато патрул на охранителна или териториална полиция работи по линия на КАТ и, когато има съмнение за шофьор, евентуално употребил алкохол и наркотици, полицаите имат право да извикат "Пътна полиция", които са компетентни да изследват дали лицето има наличие на забранени субстанции в кръвта.

Стоянов увери, че процесуиално-следствените действия са извършени максимално бързо. "Имам леки забележки към дирекция „Вътрешна сигурност. Не бива да реагираме само и единствено, когато има подаден сигнал от гражданин", каза министърът. Той подчерта, че работата на дирекцията е предимно оперативна и следва да имат нужната оперативна информация и сами да достигат до такива случаи, без да е необходимо да има пострадал гражданин, който да подаде сигнал. Те трябва да заработят много активно в тази посока", заяви Калин Стоянов.

На въпрос за убития преди дни в София Мартин Божанов министърът каза, че пети ден от убийството се работи много активно, денонощно, на 100%. Събират се факти и доказателства, които на момента следва да се анализират и да бъдат прикрепени или отхвърлени към версиите, които са изведени, посочи Стоянов и допълни, че има много работа по този случай.

"Считам че колкото по-малко говорим, толкова по-голяма е вероятността да задържим извършителя", каза министърът. Той допълни, че Божанов реално е действал като посредник и е решавал и създавал проблеми на граждани със съдебната система.

МВР шефът поиска още да бъде прието за умишлено престъпление, когато има причинена смърт на пътя с наличие на алкохол или наркотици, или убийство на пешеходна пътека, или с превишена скорост.

За тези осем-девет месеца МВР прави малки, но сигурни крачки по пътя към победата с войната на пътищата, заяви Стоянов и добави, че за случващото се по пътищата са отговорни множество министерства и институции.

Засилихме изключително много контрола по пътищата. Единият от критериите, по които оценявах директорите на областните дирекции, беше броят на бързите досъдебни производства за установени шофьори, управляващи при наличието на алкохол или наркотици. Голяма част от дирекциите значително вдигнаха резултатите за установени шофьори с наличие на алкохол или наркотици в кръвта, коментира министърът.

По думите на Стоянов мярката за отнемане на автомобили работи. Той отбеляза, че е много е важно да се събират глобите, както и че системата за сигурно електронно връчване на електронни фишове и наказателни постановления също е ефективна.

За последните четири години на територията на София има 2300 пътнотранспортни произшествия, при които е причинена средна или тежка телесна повреда или е настъпила смърт, каза заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.

Следващата седмица с градския прокурор на София Илиана Кирилова ще изпратим отворено писмо до МВР, до  Министерството на правосъдието, парламентарната комисия по правни въпроси и "Ангели на пътя" с предложения за законодателни промени, които да помогнат за бързо наказателно производство, чиято цел е колкото може по-бързо да бъде наложено наказанието, допълни Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо че е взеха под арест всички които беше на работа в тази нощ , сред тях има и не виновни , а страдат техните семейства . Не всички са взимат награди .
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само Стоянов може да оправи безпринципното МВР създадено от Борисов и Радев, ПП трябва да вземат пълна власт.. Дано в Германия установят октоподът от корупция създаден от ГЕРБ видно по улиците какво се случва!
27
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Катеричоците съвсем изнагляха.Разбирам да рекетират употребил,но да обвиняват чист шофьор е върховна наглост.Директно при Бай Ставри.
26
0
 
4
 
! Отговори
ьааьаьаь преди 2 месеца
Ако ги е дръпнал от банкомат се знае към коя карта са отишли номерата. За това на всеки полицай по една камера. И на всички коли задължително камери със звук и уплоад в облака за анализ. Свърши се с малката корупция
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
явно е имал къси в себе си и са му казали да отиде до отсрещния банкомат да изтегли 2х400. 8х50 или 4х100 не е трудно да ги щракне с телефона докато са на 50м. от него ушевите.
24
1
 
12
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 месеца
Абсолютен позор. Да им конфискуват всичко на тия *** пазители на реда и морала и....никакъв затвор - по 5 год.трудов лагер,по 12ч. само нощен труд.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
умишлено престъпление за алкохол и наркотици да, превишена скорост само ако е над 20 км (което не знам кой ще отчете) и ако пешеходецът се е движил правилно. на пешеходна пътека в никакъв случай - всякви *** скачат на пътя тичайки, шведите мятат чавета пред колите - човек не може да ги види, камо ли да реагира на спирачките. трябва малко култура и на пресичане да имаш. това че си на пешеходна пътека не те прави автоматично безсмъртен. пак трябва да спреш, и да се огледаш
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И аз искам да попитам същото - този шофьор е запаметил номерата на банкнотите за 800 лева или как????
21
1
 
5
 
! Отговори
Тото преди 2 месеца
То за това ли от Симитли да Перник по магистралата дебнат поне 3 - 4 триноги за скорост.
20
0
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Парите белязани ли са били?Проверете шията за следи
19
1
 
14
 
! Отговори
Трагедия Българска преди 2 месеца
Само във България има КАТ във нормалните държави това се извършва от редови полицай!! Ама тук нали трябва да хранутим там едни пияници във КАТ София е най-голямата корупция!!
18
1
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Няма некорумпиран полицай поне на мен последните 20 години не ми се е случвало някой да не взима подкупи!! Със тези няма оправия толко са огладнели че почват и на схеми да бръмчат!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А останалата част от банкноти са открити в арестувалите ги полицаи.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФАШИСТ!!!
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голяма работа, взели по някой лев,ами колегите им пенсионериге където звимат пенсии и заплати и пак крадат ко да кажат
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само в БеГето има КАТаджийство, наследство от СеСеСеРското ни русийско робство от 1944г.!
13
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е нужно да разбираш. То затова право се учи с години. Ако ставаше така, всички щяхте да сте юристи.
12
2
 
17
 
! Отговори
Лукчо преди 2 месеца
Шведът ритнал в главата камериерката на Слънчака постоянно твърдеше,че бил пиян имайки в предвид,че в Швеция,а и не само там,ако не е разбирал какво прави ще е с намалена отговорност.Никога не съм разбрал логиката на.нашата наказателна доктрина,че след като някой сам се е поставил в състояние на пълно опиянение и не разбира какво прави е умишлено престъпление.Лудият не сам се е поставил в това си състояние и затова не носи отговорност.Но от мъртво пияният бяга и лудият.
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Накрая ще се окаже че банкнотите им са върнати като ресто след като са си купили закуска...
10
13
 
6
 
! Отговори
Да уточним преди 2 месеца
Ако си сигурен че си чист, как ще те излъжат? И кога е сварил да бележи банкнотите?