Работата от разстояние и правото на изключване станаха част от Кодекса на труда

В почивни дни може да откажете комуникация с работодателя
29
Работата от разстояние и правото на изключване станаха част от Кодекса на труда
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от правителството и от "Възраждане".

Поправките, предложени от кабинета, са свързани с работата от разстояние и са насочени към осигуряване на гъвкавост на организацията на работа и сигурност за страните от трудовото правоотношение, включително и по отношение на организацията на здравословни и безопасни условия на труд, отчитането на работа и контрол на работното време.

Регламентира се и възможността за използване на автоматизирана система за отчитане на работно време, като според предложените промени работодателят е длъжен, при поискване, да предостави данни от нея на работника.

С промените се въвежда "право на изключване", което дава право на работника, който извършва работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и междуседмична почивка.

С поправките, внесени от „Възраждане“ се премахва шестмесечния срок за изплащане на обезщетения при незаконни уволнения, като обезщетението за оставане без работа при оспорване на уволнението да обхваща целия период, през който работникът е останал без работа до неговото възстановяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Сифилиско преди 2 месеца
Че аз след раб време обикновено не си вдигам телефона попринцип. Да ме търсят у фитнеса.
23
1
 
2
 
! Отговори
Особено пък в преди 2 месеца
IT сферата хич не го виждам това да заработи. Шефа ти звъни извън работното време - "Имаме голям проблем!" - и ти такъв "Не ме занимавай!". На другия ден - Честито! - вече сте свободен да работите сам за себе си! :D
22
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Че защо да не си работя за немски работодател като фрийленсър. Никой не може да ми го забрани. Смешна работа.
21
2
 
9
 
! Отговори
Милярди на вятъра... преди 2 месеца
Ами за социалните медии дето печелят милярди от реклами в България , а не плащат и цент данъци в България кво правим ? Задължително да отворят офиси в България и да се регистрират по ДДС иначе затваряй достъпа в България .
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грешите, за Q8 и аз който съм обикновен програмист мога да извадя, без заеми, но карам Киа, парите се инвестират само прошляците ги пилеят за конплекси. На младите меринджей след 6 не им вдигам освен ако изрично не съм он дюти което отказах.
19
1
 
9
 
! Отговори
Фибуначи преди 2 месеца
С чужди фирми проблеми съм нямал само нащите новобогаташи се правят на набазикани "добре дошъл в "семейството-екипа" лека полека ти се намъкват в личния живот. И се почва " ти нали сега женати е при тъщата аре да дойдеш в Неделя да направим една ревизия" и подобни селски номера. Проблеми с плащането пак само български фирми са ми правили и все приятно разсеяни. На едни даже трябваше да им задържа служебната кола вместо последна заплата. Румънци,руснаци и турци също са зле- много "работни" .
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Работник, на бачкерите не ви се полага да казвате какво има и какво няма. Да, занискообразованите ХО няма. Факт. Имаше изследване по темата преди няколко дни. Колкото по-нискообразован си ... толкова по-малко вероятно е да имаш ХО. Не коментирай неща, които не разбираш. Кой какво работи? От къде? Не ти се дава да знаеш и коментираш. Отивай да бъркаш бетон, че няма да стигнат стотинките за парцуца и туршия!
17
11
 
2
 
! Отговори
ей изкукал преди 2 месеца
не ми казвай какво трябва да бъда, да не те осъдя аз по бързата процедура, че админа на днес.бг с радост ще ми бутне айпито ти за 100 лв.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То в България са много малко такива обяви и заплати са на граждански. Така че какво гласуват нищо пак. Само отчитат дейнос че приемат закони ама работа и заплати пак нема.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може да бачка от България за САЩ. Това е важно за да зима уж много висока заплата. Останалото са лъжи и измами само на Пипи и ГЕЙРБ.
14
12
 
3
 
! Отговори
от БАН преди 2 месеца
Всеки иска да е предприемач, никой не ще да бачка. Някои девствени цайсмени действително изкарват по 10-20 минимални заплати, но те са малцина и са вече с 38 бърнаута в медицинския картон. Така като стане обикновено едни огромни маси гладни жилави диваци наскачват бърнаутнатире цайсмени, защото Ламбото няма опция "спаси ме от тумба ромове". Другото което е, че няма да е все така. Не ми ли вярвате, питайте банкера Буров - великия милиардер дето си изкара старините в трудовия лагер.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 11, кого пак ще изриваш бе копейко?! От поне 15 години все се каните да изривате някого, а единствено ринете ла*йната си от леглото
12
2
 
1
 
! Отговори
Козар преди 2 месеца
До До 6Това не е вярно, нормата за възнаграждението на C левъл е около 1% от оборота. Структурата може да варира, може да са 3%, може да са 0,3% но при всички случаи е там някъде. Това е по цял свят вкл. в бг. Чуждестранните корпорации нямат (истински) C нива тук, само генерални мениджъри (по-ниска позиция). Остават българските компании - можеш да видиш оборотите им и да си направиш сметките, кой колко взима. Пари се правят с предприемачество и поемане на финансов риск, а не с работа за някого
11
10
 
6
 
! Отговори
Software Hard anal преди 2 месеца
Много лапета навлязоха в AI и си купуват последни модели Аудита и Мерцедеси за една година. А тия от Възраждане още карат ръждивите НЕМСКИ коли от 98-*** година защото "тогава ги правеха по-здрави", НАЛИ ДРУГАРИ? Само Коста Купейкин се вози на последен модел Porsche Cayenne, НАЛИ ТАКА ДРУГАРИ?
10
3
 
1
 
! Отговори
СМЪРТ преди 2 месеца
А ТЕ РАБОТЯТ ЛИ И КАК, И КОЛКО, И ОТ КЪДЕ?????????? КОЛКО ПАРИ ВЗИМАТ, КАК, КЪДЕ, ЗАЩО? ПО КОЛКО ЧАСА СЕ ТРУДЯТ???? ЩЕ СИ ИМАМЕ СЕРИОЗНИ РАЗПРАВИИ, МУTPИ!!!! ЩЕ ВИ ИЗРИНЕМ
9
1
 
8
 
! Отговори
До преди 2 месеца
Няма такава дума като тарлъци в българския език. Първо се образовай малко и тогава помисли къде можеш да си намериш работа като продавач или чистач. Доста ограничени мечти имаш в този живот, да караш Ауди. Имаш още много да учиш в този живот. Похвално е, че искаш да изкажеш някакво мнение, но умственият ти потенциал не ти позволява. Простоватичкият ти начин на мислене, ограничава мирогледа ти и потенциала ти за развитие. Вече има много начини за печелене на пари, дори да имаш от 8 до 17 работа.
8
6
 
3
 
! Отговори
до долния преди 2 месеца
Колко такива има в България? 100 дали има? Не говорим за тях, кълвач такъв, говорим за тарлъци като теб, пъдари в колцентрове на 3-4 "бинки" заплата.
7
5
 
4
 
! Отговори
До 6 преди 2 месеца
С левъл мениджъри в международни корпорации получават между 2 и 12 милиона евро годишна компенсация. Едва ли ще му е проблем да си купи някакво Ауди. Те и не карат аудита, ако искат да се показват, просто си взимат ламбота.
6
24
 
7
 
! Отговори
Работник преди 2 месеца
Такова нещо "работа от разстояние" няма!Това нашите кабинетни плъхове го измислиха че да вземат пари докато се излежават у тях си на дивана!В тая криза ще дойде момент и да ядете от разстояние като няма кой да ви произвежда с реална работа!Вижте протестите по света и си правете извода
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Q8 15 годишен се купува и от берач на ягоди. Ама нов от магазина за 250 хил. евро и синиър мениджър ще се озори. Освен аго не го изплаща 20 години.