Скоростта на "зелената сделка" е висока за земеделците

Евродепутати: Цяла Европа е пламнала
10 фев 2024 19:39, Александър Попов
9

Земеделците в редица европейски страни са на улицата да протестират, включително и в България. Видимо предстоят горещи седмици, в които ще са важни решенията за този сектор.

"ЕК осъзнава, че трябва да работи заедно със земеделците. Имаме нужда от нов модел, който да тръгва от основата и да върви към върха. Изключително важен е диалогът със земеделците. Скоростта на "зелената сделка" е прекалено висока за Сектор "Земеделие", коментира евродепутатът Атидже Алиева-Вели от ДПС в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Вместо да са по своите стопанства, по нивите и оранжериите си, те, за съжаление, са по улиците. Цяла Европа е пламнала. В основата е "зелената сделка". Ние не сме против "зелената сделка", но тя си постави твърде амбициозни цели. Стараем се да ги постигнем в кратки срокове и минахме в режим, с който притискаме нашите фермери. Ограничаваме употребата на препарати, ограничаваме нивите, които трябва да използват. С тези рестрикции се стигна дотам, че изпаднаха в затруднено положение. Стоките им излизат на висока себестойност. Нерегламентираният внос от трети страни също подбива пазара", каза ot swoq strana евродепутатът Асим Адемов от ГЕРБ.

По думите на Алиева България прилага Обща регулация на ЕС, която означава двустранни отношения с Украйна и преговори с украинското правителство за внос.

"Украинското правителство е разрешило увеличение за вноса за България, без България да се е съгласила с това", отбеляза Алиева.

На въпрос дали може Европа да въведе екотакса за внос на земеделска продукция от трети страни, тя отговори, че може да има огледални реципрочни клаузи за качеството на храните и за количествата.

"Към нашите фермери имаме много високи изисквания, в същото време трети страни явно не отговарят на тези изисквания. Земеделците искат реципрочни мерки. Това, което искаме от нашите, да бъде изисквано и от страните, които изнасят за ЕС. Другото, което искат нашите земеделци, е да има проследимост на движението на стоките", уточни Адемов.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: протестиземеделци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
На на зелените преди 2 месеца
Сделки на есес! И задължително РЕФЕРЕНДУМ!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Цялата система е сбъркана.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е така е гладни, на тъмно и студено, но зелени. Нема животни, нема растения, на края нема и хора, всичко е зелено.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никак не е ясно как съвместяват зелената сделка с магистрали и бетон?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А бандеровците къде ги забравихте ?
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелените рекетьори са за съд на Линч! Ще ни докарат до глад тия престъпници!
2
0
 
7
 
! Отговори
Юлиян преди 2 месеца
Харесва ми отношението на Вели и Адемов към реалните проблеми на земеделците.Положителна и отговорна позиция.Срещайте се с тях,питайте и предлагайте.С производителите на селскостопанска продукция и земеделците е като с армията.Ако не храниш(подпомагаш) своите,ще храниш чужди,а това рано или късно излиза скъпо.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво, браво! Безумията в Ес се превръщат в шанс за развитие на "третите страни" във всяка област на икономиката. Какво ще се случи с ЕС обаче, не ги интересува. Важното е да си прокарат сделката, която по същество е бизнес за определени, които и без тази сделка са си супербогати.