Променят закона: Всеки отказал тест за алкохол и наркотици след катастрофа влиза в затвора

Трима депутати от ГЕРБ са автори на новия текст в Наказателния кодекс
17 фев 2024 18:00, Петър Бойчев
92
Променят закона: Всеки отказал тест за алкохол и наркотици след катастрофа влиза в затвора
Снимка БГНЕС

Всеки, който откаже тест за алкохол и дрога след като е участвал в пътнотранспортно произшествие, ще е заплашен с 1 година затвор и глоба от 2500 лв. Това предвижда проект за промени в Наказателния кодекс, които са внесени в петък следобед в Народното събрание от трима депутати от ГЕРБ - бившия вътрешен минисър Христ Терзийски, ексвицепремиера Томислав Дончев и Георг Георгиев.

Същото наказание се предвижда и ако при ПТП не се изпълни предписание на контролен орган за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, пише "Сега".

Запазва се наказването по административен ред с отнемане на книжката за 2 години и 2000 лв. глоба при отказ от проби - и на пътя и в лабораория, ако няма ПТП. В тези случаи, от 2023 г. насам до наказване по НК - до 6 месеца затвор,  се стига, ако съответния водач е наказван вече веднъж по ЗДвП и направи отказ при повторна проверка.

Сега се предлага обаче, че ако има ПТП и отказ, то директно се преминава към наказателна отговорност.

Аргументите на вносителите за засилване на репресията в такива случаи е действително скандалната статистика, според която цели 9681 водачи са отказали проби за алкохол и за наркотици. Прави впечатление и, че над 60 на сто от тези откази са да се направи тест за наркотици.
 

Депутатите предлагат и квалифициран състав с тежки наказания, стигащи до доживотен затвор, при различни хипотези на причинени телесни повреди или смърт и действия на водач при евентуален умисъл. Те ще се налагат, ако "деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или лицето без медицински причини откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични вещества, или техните аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, когато такава се изисква по закон, както и след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч или ако деянието е извършено след преминаване на червен сигнал на светофарната уредба, или на пешеходна пътека".

Авторитеа промяната аргументират всички предлагани изменения с това, че през миналата година са станали 6983 тежки ПТП, при които са загинали 524 души и са ранени други 9080 души, от които 1796 много тежко. И макар че в сравнение с 2022 г., през 2023 да са загинали 7 души по-малко, то и тежките ПТП и ранените са повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България ще стане първа по брой полицаи в затвора. Или те ушевите затова си направиха лаборатория за тестване,за да магерят пробите, както правят с кърканите корумпета.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За полицай важи ли или само за дребните риби?
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А това важи ли за депутата Христо???
33
1
 
10
 
! Отговори
9% руска ролетка преди 2 месеца
ПТП пияни, дрогирани ясно. Те си личи има смачкани ламарини ,пияния едва гоеори другирания е с широки зеници или черевени очи и гоеори несвързано. Но да се првят тия тестове масови като проверка за светлини е абсурдно и престъпно. В целия Свят няма подобна практика тестват се само съмнителните и след тестера се взема кръвна проба веднага и едва след кръвен тест лицето се третира като престъпник наркоман, а не възоснова на дрегер ,който дава по спецификация 9% грешка и то след калибриране !
32
1
 
24
 
! Отговори
Мега възмутен преди 2 месеца
Толкова ли досега 240-те хрантутника не можаха да стоплят, че полевите тестове за наркотици са пълен фалш. След толкова много фалшиво положителни резултата не е ли време да бъдат премахнати и за който има съмнение да бъде пращан директно на кръвен тест. Хората вече ги е страх да пият колдрекс, когато настинат!
31
0
 
4
 
! Отговори
леонарду ди мануш преди 2 месеца
Ваййй....., анаджъъъм, демократите Кексихъ лелятъ на Демокрациятъ у Бг-стан!!!!
30
3
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Престъпна нация - дори и без Том Круз...
29
3
 
5
 
! Отговори
Терзийски е Сатанист преди 2 месеца
Този Терзийски поръчва убийства в Дупница, Кюстендил, Бобов дол!
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това добре, но това трябва да е не само при ПТП, а във всеки един случай на отказ при проверка.
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това мнооого одавна трябваше да стане.Но и резултатите от тестовете трябва да излизат бързо,а не хората да чакат с месеци за това.
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз ли нещо не съм в ред или мисирките,текущо време 17.33 а статията е публикувана в 18.00 часа?
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма проблеми. Ама ако кръвната проба не излезе до 24 часа, всичко отпада. Видяхме ,че лабораториите могат да работят бързо. След като могат да те обвинят трябва да могат да се обосноват. Щом за силикона може-трябва да може за всички.
24
2
 
12
 
! Отговори
Кръстю преди 2 месеца
Вземеш ли книшка изкарваш една година в затвора предварително и тогава по пътищата:))
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Направо го променяйте законана КОйто се качи зад волана е за затвора. *** вие сте за твора дето ги пишете тия *** закони
22
0
 
15
 
! Отговори
Sotir преди 2 месеца
Голямо тъпчене на това НК, то не бяха животинките, то не беше домашното насилие, то не бяха пияни и дрогирани шофьори, резултат никакъв, държавата харчи огромни средства за разследване, съдии, прокурори и затвори. Трябва нов НК не стария с кръпки
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Kaто цяло идеята е добра, само че да не стане така че ченгетата да казват "тоя отказа проба" без въобще да са го питали! По подобен начин постъпиха на скоро с мой приятел, на който пробата отчела че е положителна за наркотици (май от някаква електронна цигара), а полицаите го убедили (излъгали) да откаже кръвния тест, тъй като "щяло да стане по-лошо"
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Запазва се наказването по административен ред с отнемане на книжката за 2 години и 2000 лв. глоба при отказ от проби - и на пътя и в лабораория, ако няма ПТП. Като време е добре, но глобата трябваше да е 5000 лева..
19
1
 
19
 
! Отговори
Съмнявам се преди 2 месеца
От ефекта на тези поправки! При тези съдии и прокурори всичко се търгува. Ще изгорят само тези, които не могат да си платят.
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слагайте си камери в колите /регистратори / Недейте се надява само на полицейските камери Освен това като ви спрат имате право да снимате всичко на видео с телефона си - какво искат като ви спрат , как ви проверяват за алкохол или наркотици Полицай няма право да ви забранява да го снимате или да иска да триете записа , или да гледа в телефона ви какво сте снимали По закона за авт прво и сроднитему права , чл 13 -не се изисква съгласие за снимане на хора на обществено място
17
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо 2500лв са нищо за такива щети. Второ до 1г ама може и да стане може и да не. Направете го 20000лв и 3г затвор /без може и неможе/ . Да видим дали някой ще откаже :))