Променят закона: Всеки отказал тест за алкохол и наркотици след катастрофа влиза в затвора

Трима депутати от ГЕРБ са автори на новия текст в Наказателния кодекс
17 фев 2024 18:00, Петър Бойчев
92
Променят закона: Всеки отказал тест за алкохол и наркотици след катастрофа влиза в затвора
Снимка БГНЕС

Всеки, който откаже тест за алкохол и дрога след като е участвал в пътнотранспортно произшествие, ще е заплашен с 1 година затвор и глоба от 2500 лв. Това предвижда проект за промени в Наказателния кодекс, които са внесени в петък следобед в Народното събрание от трима депутати от ГЕРБ - бившия вътрешен минисър Христ Терзийски, ексвицепремиера Томислав Дончев и Георг Георгиев.

Същото наказание се предвижда и ако при ПТП не се изпълни предписание на контролен орган за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, пише "Сега".

Запазва се наказването по административен ред с отнемане на книжката за 2 години и 2000 лв. глоба при отказ от проби - и на пътя и в лабораория, ако няма ПТП. В тези случаи, от 2023 г. насам до наказване по НК - до 6 месеца затвор,  се стига, ако съответния водач е наказван вече веднъж по ЗДвП и направи отказ при повторна проверка.

Сега се предлага обаче, че ако има ПТП и отказ, то директно се преминава към наказателна отговорност.

Аргументите на вносителите за засилване на репресията в такива случаи е действително скандалната статистика, според която цели 9681 водачи са отказали проби за алкохол и за наркотици. Прави впечатление и, че над 60 на сто от тези откази са да се направи тест за наркотици.
 

Депутатите предлагат и квалифициран състав с тежки наказания, стигащи до доживотен затвор, при различни хипотези на причинени телесни повреди или смърт и действия на водач при евентуален умисъл. Те ще се налагат, ако "деянието е извършено в пияно състояние или след употреба на наркотични вещества или техни аналози или лицето без медицински причини откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични вещества, или техните аналози или от него е настъпила телесна повреда или смърт на повече от едно лице, или деецът е избягал от местопроизшествието, или е управлявал, без да има необходимата правоспособност, когато такава се изисква по закон, както и след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч или ако деянието е извършено след преминаване на червен сигнал на светофарната уредба, или на пешеходна пътека".

Авторитеа промяната аргументират всички предлагани изменения с това, че през миналата година са станали 6983 тежки ПТП, при които са загинали 524 души и са ранени други 9080 души, от които 1796 много тежко. И макар че в сравнение с 2022 г., през 2023 да са загинали 7 души по-малко, то и тежките ПТП и ранените са повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наркотици никога не съм докосвал,но ако това го приемат,ще съм първият който ще се възползва от новият закон,че ми писна да хрантутя гламави младопенсиониращи се корумпета и бойковия хиликторат. Една почивчица на държавна издръжка, няма да е толкова лошо.
55
13
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Никога и никъде по света по-тежките наказания не спират престъпниците и нарушителите, друго ги спира и много добре се знае какво е то. Въпреки това в България от 34 години се правят неуспешни опити България да стане първата държава в историята на света, в която по-тежките наказания в закона да са спряли престъпниците или нарушителите
54
7
 
17
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Така трябва строгост на законите + отнемане на возилото в полза на България ! А какво стана с оная протовата джукеса с кокаина и стикерът на НС ?
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Та то практиката до момента сочи,че за убийство се дава условна, а за отказ от тест, ще има затвор. В този ред на мисли, какво ще стане ако ченгесаря който се пеняви по време на проверката се гътне случайно,от стрес,че те нали затова са им положителни резултатите за дрога, защото са стресирани.
52
2
 
18
 
! Отговори
КокоБийч/СаутБийч преди 2 месеца
Слаба ракия сте в БГ! Гледай ква глупост българска?! Всеки, който откаже?! Не може да има такава опция-да откажеш щом си замесен в ПТП! В нормалните общества, ако откажеш те арестуват, връзват те на медицински стол и ти взимат насила кръв! Без да те вкарват в затвора, че си отказал! Нашите вариклечkовци вече ще вкарват в затвора?! Напълно излишна глупост
51
2
 
13
 
! Отговори
Емили преди 2 месеца
Тест за бременност ще правят ли?
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ами ако е Омрел по време на катастрофата пак ли го арестуват.
49
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сами си избрахте Тиквата 2009та, нали?!?!Станишев бил много интелигентен а Ганння иска да му говорят по селски.Е, сега ще духхатИ таратора, балъци.Да видите какви може да ги забърка един *** народ като овласти ПроЦтак от същият рози народ. Да не съм ви чул да гъкнете, ***!!!
48
0
 
16
 
! Отговори
Дърден шоп преди 2 месеца
Добре де , ами оня турчи Местан без алкохол е убиец и му се размина ...?!
47
1
 
2
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 месеца
Много правилно ! Стига корупцията да де прави чадър !
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А бе един такъв въпрос: спират те и искат да ти направят тест, можеш ли да поискаш кръвен без да правиш полеви?----Да, и е по-добре, ако се съмняваш, че заради лекарства може да излезе полевия положителен. Така запазваш книжката до изхода от кръвния тест. Но само съм чул такова мнение, а не съм проверявал лично дали е така.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А бе един такъв въпрос: спират те и искат да ти направят тест, можеш ли да поискаш кръвен без да правиш полеви?
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво става с прословутата бира след катастрофата и преди теста? "Не съм близвал цял ден, но за да се отпусна след стреса с катастрофата изпих една бира, малко преди полицаите да дойдат."
43
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Копейките пак са налазили, както винаги. Ако предложението беше дошло от сол та6ака на Митрофанова, тогава щеше да има едни мощни хвалби за уникалното законово предложение...
42
4
 
6
 
! Отговори
Затвор преди 2 месеца
Няма как да стане при отказ за тестер или дрегер!!!! Отиваш за кръв и тогава няма скрито покрито
41
1
 
9
 
! Отговори
борим корупцията преди 2 месеца
Променят закона: Всеки отказал тест за $чекмедже$ следобщ. поръчка влиза в затвора
40
3
 
14
 
! Отговори
az преди 2 месеца
да променят закона ,че книжка/автомобил/номера и т.н. последствия се отнемат след излизане на кръвната проба. Не може от едно хапче за глава да те изкарат наркоман. Официалната статистика сочи 57% от всички тестове с дръг3000 са отрицателни , а с дръг500 - 38% - тоест половината наркомани всъщност не са ,ама стоят по 1г без книжка и автомобил
39
9
 
25
 
! Отговори
ХИЧО преди 2 месеца
Това е държавата на ГЕРБ-не бориш разпространението на наркотици,а гониш обикновените хора,мачкаш ги ,глобяваш ги,арестуваш ги ако имат грешен тест за наркотици....Явно много вещества,лекарства дават грешен положителен тест??
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мвр подменят кръвна проба за 2 до 5 хиляди лв. Стандартна такса било. Даже сами се обаждат и дават оферта.
37
1
 
18
 
! Отговори
Мис Силикобра : преди 2 месеца
Важи само за простосмъртните...Ако си с едно специално депутатски стикерче,за милиони нЕма закони!