Възможен ли е базов доход без работа?

Ако човек не прави нищо, е застрашено психическото му здраве
21 фев 2024 10:50, Анисия Иванова
64
Възможен ли е базов доход без работа?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев посочи в студиото на "България сутрин", че идеята за универсален базов доход, с който част от гражданите да живеят, без да работят, е от 20-те години на миналия век. Базирана е на прогнозите, че технологиите ще заместват хората и те няма да има какво да работят.

"Липсва само роботизацията. Идеята на безусловния базов доход е да се предоставя сума, която да покрива жизнените нужди на даден човек, без да е необходимо да извършва какъвто и да е труд. Базовият доход не зависи от осигуровките", обясни Кацарчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това е трудно за реализиране по няколко причини. Първата е откъде ще дойдат парите и може ли държавата да си го позволи. Към днешна дата идеята не е приложима в България, смята той.

Анализът му показва, че при 3,7 млн. активно население у нас, около 3 млн. са заетите. Остават около 700 хил. души, но без студентите и пенсионерите са около 600 хил. хората, които "системата не ги брои".

"Те са безработни, нямат отношения с държавата или се занимават с нещо, което е в черния, а не в сивия сектор. Част от тях предполагам, че се занимават с неприятни работи", отбеляза Атанас Кацарчев.

Първоначалната идея за безусловния базов доход е всички в държавата да получават такава сума. Масата от хора искат да се занимават с нещо и да работят. Така сме устроени като вид. Най-опасното е бунтове от бедност, каза още гостът.

"Швейцария отхвърли тази система с референдум. Тук още не чука на вратата. Илон Мъск и Зукърбърг подкрепят тази идея. Биха отделили пари от собствените си компании. Опитът е къс, в кратък период от време са тествани тези системи. Може би не е приятно да се чете подобен анализ. Методиката отписва безработния след втората година и той не се води никакъв. 16% от активното население не знаем какво прави", коментира Кацарчев.

Според него голямото предизвикателство е психичното здраве на хората и какво се случва, ако не правиш нищо години наред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: доходработаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На запад където има базов доход без да работят взимат повече от ние работещите тука, отделно скоро ще имат 4 дневна работна седмица, времето до работа им се брои като част от работата и им се плаща, и после защо няма кой да работи, ами няма да има. България спешно има нужда от съдебна реформа и от лява политика, но БСП не става за управление на страната.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе те ни карат да бухаме до 70 години за пенсия,а някой тук се упражнява на тема ББД,някъде може и да го въведат и това нещо да проработи,но във феодална посткумунистическа България това нещо няма да го видим,тук червените"бизнесмени"ще ни яхат до гроб за жълти стотинки!
60
3
 
1
 
! Отговори
Базовият преди 2 месеца
доход ще се налага, за да може на гърба на данъкоплатците да се повишава търсенето и забогатяването на финансовите империи. Ако някога инфлацията спадне, на нейно място ще сложат базовия доход.
59
0
 
9
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Всъщност всеки работещ повече от 15 години е изхранил няколко дечица на някого си. Ама вдигат стажа за пенсия на 40 години , защото е малко и не стигат парите за кърлежите. И възрастта ще стигне 70 години за пенсия.
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой замисля ли се защо данъците в днешно време са толкова високи? Къде отиват тия пари? Ами почти всичко отива за социални помощи. Германия например харчи по 1.2 трилиона Евро годишно за социални помощи. Долу горе 34% от БВП. И продължава да се увеличава. Реално 20% от населението върши цялата работа. Ако работещите си получат реално това което са заработили те всички до един ще са милионери в кеш! Но сега са на кредити щото хранят останалите 80% дето нищо не произвеждат.
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На запад нали вече са така. Половината население живее на социални помощи. От тия дето все още работят поне половината и те са излишни щото са на държавна "работа". И в частния сектор също има "работници" които фирмите ги държат щото получават някакви субсидии за това че осигуряват "заетост". Да има го и този феномен. Държавата да плаща за създаване на изкуствена заетост. Изобщо живеем един много объркан свят където вече нищо не работи както трябва. Не е нито капитализъм, нито социализъм.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 56. Никъде не е имало комунизъм.
55
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комунизмът си отиде. 45 стигат, но това е идея на социализмът, а кой стои зад него.:))
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 52. И интелнет немаше плез тоталитализъмъ. И плазми и жиесеми немаше. Извинете но не мога да казвам "Л"
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 52. Плез тотализма немаше нито китаиски нито тулски стоки. Немаше още китаското чудо и не бяха напледнали тихнологиити. Тлудно ви е да лазмислите и поласъждавате.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не можахте да построите комунизма - всеки да получава някакви пари, незавимо дали работи нещо, какво работи и как го работи.
51
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"През соца българите имаха отлична покупателна способност" - Това са огромни лъжи. Половината си живот живях през соца, и половината след него. Покупателната способност в момента е по-голяма, отколкото беше преди 1989та. Да не говорим за гаврата с постоянните опашки по магазините и постоянната липса дори на елементарни стоки през тоталитаризма.
50
0
 
12
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 месеца
Сакат дъ станем кът военните у Бг? Заплата за нищуправене,едене и акъне цел дживот!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Смятайте какви пари дават на мигратните всеки месец , какви пари дават на украинците които са тук и как се отнасят с нас и какви са заплатите .Всички трябва да понесат последствия .На експерта да кажа , че в държавата все няма пари , защото все ги крадат , какво се прави
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И защо изобщо повдига такава тема в медиите, след като е против? Естествено, че тук няма да върви такова нещо, по простата причина, че сме държава с намаляващо население. Базов доход да си въвеждат Афганистан, държавите в Африка. Тука няма какво да коментираме дори. Тези синдици защо изобщо ги има? Само да щипят по 5 лв. ли колко бяха от работниците...
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дърт комунист като Тренчев и пенция и заплата влачи :)))
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може у КТ Подкрепа :)))
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може, обаче с ограничения - който е на базов доход да не може да ползва определени услуги и привилегии. После ще станат по тези причини едни гета, после едни бунтове и ривалюции и т.н. както е показано във фантастичните филмчета.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Митрофанова, чети! И ти си изпаднал бърнаут а ?
43
10
 
6
 
! Отговори
Митрофанова, чети! преди 2 месеца
България мрази путин!

Спонсорирани публикации