Възможен ли е базов доход без работа?

Ако човек не прави нищо, е застрашено психическото му здраве
21 фев 2024 10:50, Анисия Иванова
64
Възможен ли е базов доход без работа?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев посочи в студиото на "България сутрин", че идеята за универсален базов доход, с който част от гражданите да живеят, без да работят, е от 20-те години на миналия век. Базирана е на прогнозите, че технологиите ще заместват хората и те няма да има какво да работят.

"Липсва само роботизацията. Идеята на безусловния базов доход е да се предоставя сума, която да покрива жизнените нужди на даден човек, без да е необходимо да извършва какъвто и да е труд. Базовият доход не зависи от осигуровките", обясни Кацарчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това е трудно за реализиране по няколко причини. Първата е откъде ще дойдат парите и може ли държавата да си го позволи. Към днешна дата идеята не е приложима в България, смята той.

Анализът му показва, че при 3,7 млн. активно население у нас, около 3 млн. са заетите. Остават около 700 хил. души, но без студентите и пенсионерите са около 600 хил. хората, които "системата не ги брои".

"Те са безработни, нямат отношения с държавата или се занимават с нещо, което е в черния, а не в сивия сектор. Част от тях предполагам, че се занимават с неприятни работи", отбеляза Атанас Кацарчев.

Първоначалната идея за безусловния базов доход е всички в държавата да получават такава сума. Масата от хора искат да се занимават с нещо и да работят. Така сме устроени като вид. Най-опасното е бунтове от бедност, каза още гостът.

"Швейцария отхвърли тази система с референдум. Тук още не чука на вратата. Илон Мъск и Зукърбърг подкрепят тази идея. Биха отделили пари от собствените си компании. Опитът е къс, в кратък период от време са тествани тези системи. Може би не е приятно да се чете подобен анализ. Методиката отписва безработния след втората година и той не се води никакъв. 16% от активното население не знаем какво прави", коментира Кацарчев.

Според него голямото предизвикателство е психичното здраве на хората и какво се случва, ако не правиш нищо години наред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: доходработаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
6
 
! Отговори
рентиер преди 2 месеца
Работих усилено в най-младите си години. Сега, отдавна заслужено почивам.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой ще гледа не-пот-ре-бни, безработни и гладни, никой, дори на со-циа-киз-*** такива индивиди не му трябват. Ако се въведе, за тези хора ще има ограничения докато са живи /а може би това е идеята/, безплатен обяд няма, тези хора стават ненужни, напразно хр-ан-ту-тени. Е за какво са им, за бройка ли и без това са много били хората, нали така казват:))
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този допуска поне една огормна грешка: че хората ще спрат да работят. Не, няма да спрат да работят и да полудеят, а ще се занимават с други дейности, които не е задължително да им носят, както сега доход. Примерно в скандиавските общества, който тестват БД, се наблюдава повишена ангажираност със социални ангажименти. БД не изключва допълнителни доходи над него, просто се елиминира риска "а, ако не изкарам нищо, какво ще правя?", който е голям стопер пред всякакви частни инициативи.
19
4
 
5
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 2 месеца
Безплатно е само сиренето в капана за мишки
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-харесвам да не правим нищо. Лежа си, а парите текат. Тъй съм го измислил аз.
17
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Това е вярно! Прекомерното богатство и твърде лесният достъп до храна, и отдаването на плътски удоволствия, много бързо морално разлагат хората. Но и бедността, и липсата на храна, също превръщат хората в закоравели престъпници...
16
3
 
4
 
! Отговори
ТАКСА СПОКОЙСТВИЕ преди 2 месеца
Трафик мигранти е сладка работа !
15
1
 
12
 
! Отговори
безплатен съвет преди 2 месеца
Ако много ви се приработи легнете си, ще ви мине.
14
0
 
9
 
! Отговори
Възможно е преди 2 месеца
Примерите са пред нас! А именно грантаджиите като Ицето Иванов, Наведенков и други. Наведени са в правилната посока и прибират дохода!
13
2
 
9
 
! Отговори
Св преди 2 месеца
А кои ще са ненормалните, които все пак ще останат да работят, нещата, които не може да свърши AI? Нещо не мога да го разбера тоя доход. Дават ти хартийки да платиш на кой, какво? Някой трябва да произведе нещото, за да го платиш с тоя ББД... Нещо ми убягва. Даването на пари, каквото и да е количеството не гарантира добър живот. Все някой трябва да работи.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Скромно мнение, сферата на услугите ще е дна от първите автоматизирани :) До скоро си мислехме, че тези, които имат креативност в длъжностната характеристика са защитени, но виждаме, че не е съвсем така :) ИИ става и креативен. Хората ще трябва да се преквалифицираме все по-често. 50 години да си продавач в магазин вече няма да е част от действителността ни. За това решението е хората да се научат да учат през целия живот. Иначе отпадат по собствено желание.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Био съм така, супер е, ставаш си кафенце, слънце, разходки, смях, чувстваш се супер, е беше отдавна, сега съм са забил, само мисля как да изкарвам и да покриваме сметки и е много трудно. Та да не говори щуротии.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Винаги ще помня как питаха една столетница каква й е рецептата за дълголетие, и отговорът й бе "Ами пазех се от работа, баба".
9
0
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 месеца
Е те тва стане ли, всичкото мързел де що го има ша мине на него
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 1, ще има градове с мноооогоооо високи стени и непотребните ще са извън тези градове. Гледали сме го по много филми. Всеки сам ще си реши от коя страна на стените ще бъде ;) Тук някакви се пеняват като им напишеш, че има класи... ама действителността е, че наистина има класи и разликата между хората ще става все по-осезаема. Образование, опит и умения ще са раделителната линия. А там всеки си "преценя".
7
6
 
3
 
! Отговори
Скромно мнение преди 2 месеца
Що па да не работим ?Роботите и машините унищожават раб. места и вършат почти цялата работа.. Остава само сферата на услугите.Идеята за базов доход ще се наложи.Няма друг начин.
6
0
 
1
 
! Отговори
Попитайте МВР преди 2 месеца
По Психично Здраве са специалисти неграмотните от МВР, попитайте ги тях какво се случва след 2 години! Питай Инквизицията МВР!
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз съм готов да се жертвам в името на науката и прогреса и да не правя абсолютно нищо в следващите години. Вие само ми превеждате базовия доход и ми наблюдавайте психичното здраве колкото ви душа иска.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"да покрива жизнените нужди на даден човек" това ще бъде изчислено на база количество калории, които са нужни на човек на ден + някой лев за наем + някой лев за дрехи. Резултатът ще бъде пари стигащи за чипс и бира. Не истински, а имитиращи продукти. Тогава дори на минималка ще сте благодарни, но няма кой да ви я даде. И да, някои си представят как ще получават хиляди левове и ще лежат на плажа с коктейл в ръка... но пропускат, че няма кой да им даде толкова пари за нищоправене. Учете ;)
3
1
 
1
 
! Отговори
Питай МВР преди 2 месеца
По Психично Здраве са специалисти неграмотни и те от МВР, попитайте ги тях какво се случва след 2 години! Питай Инквизицията МВР!