Възможен ли е базов доход без работа?

Ако човек не прави нищо, е застрашено психическото му здраве
21 фев 2024 10:50, Анисия Иванова
64
Възможен ли е базов доход без работа?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев посочи в студиото на "България сутрин", че идеята за универсален базов доход, с който част от гражданите да живеят, без да работят, е от 20-те години на миналия век. Базирана е на прогнозите, че технологиите ще заместват хората и те няма да има какво да работят.

"Липсва само роботизацията. Идеята на безусловния базов доход е да се предоставя сума, която да покрива жизнените нужди на даден човек, без да е необходимо да извършва какъвто и да е труд. Базовият доход не зависи от осигуровките", обясни Кацарчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това е трудно за реализиране по няколко причини. Първата е откъде ще дойдат парите и може ли държавата да си го позволи. Към днешна дата идеята не е приложима в България, смята той.

Анализът му показва, че при 3,7 млн. активно население у нас, около 3 млн. са заетите. Остават около 700 хил. души, но без студентите и пенсионерите са около 600 хил. хората, които "системата не ги брои".

"Те са безработни, нямат отношения с държавата или се занимават с нещо, което е в черния, а не в сивия сектор. Част от тях предполагам, че се занимават с неприятни работи", отбеляза Атанас Кацарчев.

Първоначалната идея за безусловния базов доход е всички в държавата да получават такава сума. Масата от хора искат да се занимават с нещо и да работят. Така сме устроени като вид. Най-опасното е бунтове от бедност, каза още гостът.

"Швейцария отхвърли тази система с референдум. Тук още не чука на вратата. Илон Мъск и Зукърбърг подкрепят тази идея. Биха отделили пари от собствените си компании. Опитът е къс, в кратък период от време са тествани тези системи. Може би не е приятно да се чете подобен анализ. Методиката отписва безработния след втората година и той не се води никакъв. 16% от активното население не знаем какво прави", коментира Кацарчев.

Според него голямото предизвикателство е психичното здраве на хората и какво се случва, ако не правиш нищо години наред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: доходработаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През соца българите имаха отлична покупателна способност . Дойдоха на власт едни крадци и всичко се срина . Крадците обаче крадат от всички нас . Мисля , че , по 500 000 евро на човек , е прилично обещетение за тези години . Да знам , малко е но все е нещо .
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо фантазирате какво ще е след 100 години ?
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не базов доход , държавата дължи на всеки българин , огромно обезщетение за мизерията през тези 34 години .
39
0
 
13
 
! Отговори
Наште преди 2 месеца
Шведи, дето почват да правят шведчета от 12 годишни си им го подаряваме тоя доход от доста години!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе, нещо става течение, май нeкой ни е открехнал прозореца на Овертон? Я го затворете тоя прозорец, че ше настинем!
37
3
 
11
 
! Отговори
Бого преди 2 месеца
Базов доход ще въведат като редуцират световното население до някаква поносима цифра- 500М или милиард . Другия вариант ще бъде по Региони . Например - ЕС - на *** по 2к евро за да си бърка в носа. САЩ и Брит.империя - на *** по 2К долара . Изтока са си отделни империи. Земята ще стане нещо като свинарник - развъдници на човеци за извратени цели. Цирк и ужас, за кеф на лудите.
36
4
 
13
 
! Отговори
къв е тоя синдик преди 2 месеца
Точно с въвеждането на ББД човек ще има време да прави много неща а не да се оплаква че доматите станали толкова а ябълките не са Български Кой кавото го вълнува ще има време да работи за него За този другар ще е лошо защото няма да има нужда от синдикати и лапачката му ще свърши
35
5
 
10
 
! Отговори
aaa преди 2 месеца
Това са пълни глупости. Реално ще се получава, че хората които работят ще изхранват тези, които мързелуват. Тези роботизации и автоматизации нали някой трябва да ги направи, да ги поддържа, да ги управлява и развива.
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За тези къде викат откъде ще дойдат парите, Еми то си е измислено, от компаниите къде са взели роботи, там ще се взема данъка и няма да е малко, взел робот махнал 10 човека данък всеки месец от роботите, има такава идея и да е не малък, та пари ще има, защото робота е 23-24/24, т.е нещо малко ако е нужно подръжка и няма умора, болести, болнични, психика. То точно заводите са за роботи, човек не е за там, губи много от психиката си. Всеки ден по 500 едни и същи дейности с години. Нормално ли е?
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В днешно време у нас вирее един етнос, повече от половината от който си има осигурен базов доход без да работи. Това е следствие от върволица недомислени закони. Те щракат с пръсти и правят деца като на конвейр, ние си скъсваме 4-буквията от работа и едвам успяваме да отгледаме по едно, ако сме амбицирани то да не живее в оскъдица и да му дадем добро образование.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По- добре върнете пенсиониране на 60... То това не можем, та какво остава за неработене и получаване на пари... Освен това може всяка градинка в София да има по 4 пенсионери и да косят и садят цветя и се грижат за нея. Такава заетост да се измисли след 60г за неголеми пари. Нова концепция за грижа за околното пространство... Пенсионери на 60 може да помагат на ученици в училищата, примерно и къде ли не още. Терзиев с тия фирми само разпилява милионите на София.
31
0
 
10
 
! Отговори
КРАСНОРЕЧИВ ПРИМЕР преди 2 месеца
Да вземем само един за пример - Христо Иванов - син в семейство на високо ниво комунисти, в последствие става голям атлантик. От студентската скамейка го бутват някак си да работи като директорче на Институт за Правни Инициативи - една от тези организацийки спонсорирани отвън, които прокарват разни инициативи. Това му е и единствената работна длъжност. Но докато е там усвояват над 3 милиона лева грантове, много от които по Ачерикански програми, за да прокарват нужните инициативи. После го изкарват от там и го инсталират в на Мутрата правителството като Правен Министър да прави реформите
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да съществуват човеците, трябва да имат работа и да са необходими на обществото, в противен случай стават непотребно бреме за плащащите базовия доход.:))
29
1
 
2
 
! Отговори
Кървавото Куфарче преди 2 месеца
С кървавото куфарче от ДС пълно с парите от разбитите и разпродадени Български предприятия, млдото мълчаливо момче бизнесменче започна своя светъл и почтен бизнес. Стана АйТи! А нашата роля е да гледаме и да се възхищаваме какъв велик бизнесмен е и колко пари върти и да гласуваме за него където ни го покажат! ТОЛКОВА Е ВЕЛИК ЧЕ НЕ МОЖЕ НА ДЕБАТ ДА ИЗЛЕЗНЕ С ЖЕНА. ТА ТАКИВА КАТО ТОЯ СА СИ НА БАЗОВ ДОХОД ЦЯЛ ЖИВОТ.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ромска радост.
27
1
 
9
 
! Отговори
Марийчето Гаргамел преди 2 месеца
Като е била цял животец в ЕС Комисийките, там какво е работила? Там са на базов доход реално. И то не малък!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българската политическа мафия отдавна го въведе този доход - за справка: Столипиново,Факултета и още много подобни кочини ...
25
0
 
5
 
! Отговори
Възможно е!!! преди 2 месеца
Примерите са пред нас! Грантаджиите Ицето Иванов, Наведенков и изтърсаци като Тагаренко, не са работили и ден. Навели са се в правилната посока и прибират грантовете!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А работа без доход до какво води ?
23
1
 
6
 
! Отговори
Държавен служител преди 2 месеца
Аз съм по тая схема цял живот. Отделно гърбя за рушвети и бачкам на черно