Шпионски софтуер следил Елена Йончева?

Следи от него са намерени и в телефона на нейна колежка
23 фев 2024 07:00, Нели Христова
72
Шпионски софтуер следил Елена Йончева?
Снимка: БГНЕС

В телефоните на българския евродепутат Елена Йончева и на френската й колежка Натали Лоазо са намерени следи от шпионски софтуер, съобщи изданието "Политико".

Двете евродепутатки от подкомисията по сигурност и отбрана са потвърдили информацията.

Отделът по информационни технологии на Европарламента проверява мобилните телефони и на другите евродепутати и служители на подкомисията. Френската евродепутатка Натали Лоазо, която председателства подкомисията по отбрана, е била атакувана с израелски шпионски софтуер от типа Пегас. Йончева също е открила следи от шпионски софтуер в телефона си по време на проверка на тази седмица.

Техниците в ИТ службата на парламента я информирали, че на 30 октомври или около тази дата е имало "тежка атака". Към момента на публикуване на статията българският депутат все още очаква анализ дали атаката е била успешна и какъв зловреден софтуер е бил използван.

"Тук не става въпрос за мен или за някой друг ... Като цяло хакерството е нещо, което става все по-популярно като инструмент за получаване на нелегитимна информация", е коментирала Йончева.

Това не е първият път, в който Европейският парламент се сблъсква с шпионски софтуер.

През май миналата година институцията прие резолюция, в която призовава за създаването на независим орган, който да помага за защитата на членовете на ЕП от зловреден софтуер.

Новите разкрития показват, че кризата около хакването на телефоните на Европейския парламент се разширява, след като "Политико" съобщи в сряда, че институцията е поискала от членовете на подкомисията по отбрана да проверят телефоните си за шпионски софтуер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
мдааа...ШПИОНСКИ преди 2 месеца
Бил е набутан между краката и... следял за нивото на кръвната и захар...
60
1
 
2
 
! Отговори
Моше преди 2 месеца
Че тя не знае ли?Всеки с нейния произход и позиция,е обект на различни служби.Та нали затова я пробутаха в ЕП.Всеки правещ стремителна кариера,ей така,от нищото,трябва да се замисли.А ,Ленчето е обучена.Защо се прави на умряла лисица.Я да идва и да изследва водата в Димитровград и Харманли.
59
2
 
4
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
Кой я знай по кви п/рно сайтове е чоплила телефонатъ пък ся реве!
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най - голямата сила на света са жените с изключително перфектно инсталирана работеща на високи обороти прахосмукачка между краката им, да работи с изкуствен интелект и да събира цялата мъжка информация по света, изхвърлена по време на шпионски сперматозоидни софтуери с чужденстранно ДНК, по време на експериментални галактични софтуерни програми в пещерите им, за да има род и велик народ!
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 58 - Какво? Не е ли вярно, че България е корумпирана? Знаеш ли, с какъв срам гледам в очите приятели от чужбина, които ме питат, дали е добра идея, да е прави бизнес в България! То не бяха изнудванията от общинари, не беше Цецо подслушвателя, не бяха далаверите с КТБ ... И вискчи ми казваха, "ама то свършила". И псоле гърмнаха бат ти Марто и така мизерия изкочи под него, че вони до небесата ... Или трябваше, да лъжа и да кажа, че България не е корумпирана държава? Кое е?
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая френска депутатка, много ме съмнява, че просто е извадила някой 5-6 годишен iPhone oт шкафа, като го е дала, вместо личния си такъв.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Във всички смъртфони шпионския софтуер е вграден фабрично, "Пегас" е допълнителна екстра." - Какво е "смъртфон" по дяовлите? Стига се прави на интересен.
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"която непрекъснато плюе България в Европейския парламент и убеждава евродепутатите колко корумпирани са българите." - Което е вярно ...
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Защо не следят мене, или съседа?" - Откъде знаеш, че не следят теб. Или съседа? Май имаш много информация. Отделно, орпавдаването на незаконно следене показва, че ще си първия агент, на която и да е диктатура.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Бойко Борисов с кученцето?
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Френската евродепутатка Натали Лоазо, която председателства подкомисията по отбрана, е била атакувана с израелски шпионски софтуер от типа Пегас." - Защо евреите са атакували френски депутат? Сега, да не вземат да секнат съпорта ..
50
0
 
3
 
! Отговори
Хюго Капет преди 2 месеца
На службите това им е работата - да шпионират рушки агенти и троянски коне.
49
2
 
4
 
! Отговори
Брей, брей!? преди 2 месеца
Руската агентка Елена Йончева!се оплаква
48
0
 
3
 
! Отговори
SWAN преди 2 месеца
Докато обслужва малкия брат, големия брат я следи :))))))))))))
47
1
 
4
 
! Отговори
Fena преди 2 месеца
Какво е следил? Как си пише СМС-и със Сергей? Или как навива някой нещастен фотограф да го води в Пакистан, че да се снима с някой брадат бандит? Какво може, прави, или разбира г-жа Йончева, че да е предмет на следене? :)
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не следят мене, или съседа? Нормално е да следят агент на КГБ...война е. Други са въпросите, които трябва да си зададем: Защо българите пратиха този троянски кон в ЕП? До кога ЕП ще прикрива тази крадла, като не и сваля имунитета при дело за откраднати милиони и търговия с влияние? Не вярвам да протакат "заради сините и очи"...
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма нужда лот софтуер, тя тази срещу кинти си казва и прави всичко .
44
0
 
4
 
! Отговори
Белерофонт преди 2 месеца
,,Открили са следи." Някой се е объркал и Пегас излетял нависоко и надалеч, когато открил грешката... Не знаем защо е избягал, най-вероятно от страх, ужас и естетическа несъвместимост. Търсили Елена, а попаднали на Химера.
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ГЕРБ СА СЛЕДИЛИ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА?
42
0
 
3
 
! Отговори
Учудваме ли се? преди 2 месеца
Със самото купуване на смартфон - си под проследяване. Всяка поръчка за стоки в И-нет се следи от други, НЕпоръчали стоката, всеки емейл, всеки постинг