Как психично болна жена остана без двете си жилища в София

Това се е случило, без роднините ѝ да разберат
1 мар 2024 10:15, Елка Василева
32
Как психично болна жена остана без двете си жилища в София
Снимка: архив, БГНЕС

63-годишната Любомила Топчиева от София страда от параноидна шизофрения. Живее сама в апартамента си в столичния квартал „Младост”, без ток и вода. Жилището тя е наследила от родителите си, както и още един апартамент в центъра на София, на улица „Уилям Гладстон”.

Жаклин Данаилова е нейна племенница и единствен роднина. Видяла леля си за първи път преди няколко години.

„През 2016 или 2017 г. ми се обади дежурен полицай от Пещера, който заяви, че леля ми се намира в града и извършва някакви несвойствени действия. Вероятно имала психично заболяване. Аз се зачудих много защо се обаждат на мен, тъй като никога не съм поддържала връзка с нея, никога не я бях виждала на живо до този момент. Полицаят обаче ми каза: „От направената справка се установи, че само вие сте неин роднина”. Те я преведоха в психодиспансер”, разказва пред Нова тв Жаклин Димитрова.

След като разбира, че има леля, тя ходи няколко пъти до апартамента ѝ в "Младост", за да я вижда и да ѝ носи храна, докато един ден Любомила изчезва. Племенницата ѝ подава сигнал в полицията.

„Оперативен работник влезе в Ciela. Видяхме, че притежава апартамент на ул. „Гладстон”, който е продаден на търг. Собственото ѝ жилище в „Младост”, където аз я посещавах, също беше взет със запис на заповед и предстои изпълнение към него”, разказа Жаклин Данаилова.

Тя подава сигнал до полицията и прокуратурата, за да разбере какво се случва с апартаментите на нейната леля. От постановлението на Софийската районна прокуратура се вижда, че през 2017 г. Любомила се запознава с мъж на име Милен Кирилов. Пред разследващите той обяснил, че двамата с болната жена се запознали случайно, постепенно се сближили и Кирилов отишъл да живее при нея. Решил и да ѝ даде 98 000 лв. на заем, за да направи ремонт на жилището си.

„Той е знаел, че тя има отклонения. След като ѝ дава парите, тя подписва запис на заповед, че му ги дължи”, обяснява Жаклин.

Милен Кирилов - мъжът, който твърди, че през 2017 г. е влязъл в интимна връзка с психичноболната Любомила, е на 47 години и живее в град Сливница. Казва, че работи като международен шофьор и няма как да се срещне с журналисти, така че разговорът е по телефона. Твърди, че е дал 98 хил. лева не на Любомила, а на строителен предприемач, който трябвало да извърши ремонта. За такъв човек обаче разследващите не споменават, а Кирилов казва, че не помни името му.

„Запознахме се в „Младост”. Един ден ме спря и ми поиска пари, каза, че била гладна. Хубаво беше облечена - шапка, ботуши, стана ми интересно. После си поговорихме, каза, че е сама, нямала роднини, майка ѝ и баща ѝ са починали и лека-полека започнахме да се виждаме”, разказва Милен Кирилов и потвърждава, че се е влюбил.

Двамата заживели заедно и започнали да правят планове за основен ремонт на апартамента на Любомила. "Нямаше ток, нямаше вода, нямаше нищо", казва Кирилов.

Той обаче така и не разбрал дали ремонтът е направен, защото жената започнала да го отбягва, отчуждили се и се разделили. Мъжът изисква дадената от него сума по съдебен ред. Твърди, че в момента на подписването на документа за заем Любомила била контактна и разбирала абсолютно всичко.

Лъчезар Кирилов - бащата на Милен, за когото в прокурорското постановление пише, че е живял с Любомила, е категоричен, че синът му няма как да разполага с 98 000 лв. Пред разследващите синът обяснил, че се е сдобил с парите от продажбата на свой апартамент през 2015 г. Бащата обаче е категоричен, че Милен няма собствено жилище.

Бившият хазяин на Милен Кирилов разказва, че и до днес получава призовки и бележки за задължения от фирми за бързи кредити, защото наемателят му все още не е сменил постоянния си адрес.

„Постоянно получаваме призовки от Второ районно. Хора, на които дължи пари, са подавали жалби”, казва бившият хазяин.

Съседка на Любомила - Надежда Мишкова, твърди, че жилището на жената е в окаяно състояние и никога не е ремонтирано. Откакто родителите на Любомила са починали, жената живеела напълно сама.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото ако не е под запрещение, имотната мафия търси точно такива хора - могат да и "купят" апартамента дори за стотинки квадрата и всичко това е напълно законно! Защото ако не е под запрещение, се счита за дееспособна. Ако няма живи роднини, общината назначава настойнически съвет, така жената не може сама да подписва никакви договори!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шизофренията е много сериозно заболяване и е хронично, не се лекува! С две думи смесват реални с нереални неща и...Цял живот болният е на поддържащо лечение. Едно, че в един момент, като са "добре", решават да спрат лекарствата и зазляват. Второ, няма гаранция, дори и да си вземат лекарствата, че въпреки това няма да се влошат - болестта прогресира! А те за нея са в цял свят едни и същи и са много малко като варианти. Жената трябва да се постави под запрещение и ако е нужно - да се настани в дом
29
0
 
3
 
! Отговори
Имахме съседка, преди 1 месец
чиято дъщеря не е шизофреничка, а е с лека форма на забавено умствено развитие, което не й е попречило навремето да завърши полувисше образование. После не се е налагало да работи, защото от реституция бяха получили незастроени парцели в южната част на София и впоследствие строителни предприемачи ги обезщетиха с няколко апартамента. Майката приживе се погрижи да има НАСТОЙНИЧЕСКИ СЪВЕТ за дъщерята, както и млада жена, която да се грижи за нея като отплата за това, че й бе дарен един апартамент.
28
1
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 1 месец
Не мисля, че това е вярно, или ако е така, законът може да е бил променен по-късно, но се съмнявам... Моите родители имаха само едно жилище, което приживе бяха приписали на мен, с право на ползване до края на живота си. Последното направиха не защото нямаха доверие на мен, а защото бях млада, неомъжена и искаха да се предотвратят евентуални проблеми след мой евентуален неуспешен брак.
27
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
НАРОДА ПРО***сТ - ДЪРЖАВАТА слаба ! ЖАЛКО ЗА БГ
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Lina - От написаното останах с впечатление, че тази Жаклин е разбрала, че е единствена роднина на болната Любомила едва след като е била потърсена от служител на МВР. След това е започнала да посещава болната жена и да й носи храна. Именно Жаклин е подала сигнал в полицията, установявайки, че лелята е изчезнала. Не ни съобщават къде е била намерена впоследствие, но ако Жаклин не беше сигнализирала, можеше и до днес никой да не забележи, че я няма и в това време да продадат и другото жилище.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прави впечатление, че в тази далавера са замесени лица с юридическо образование.
24
0
 
6
 
! Отговори
Не ми е ясно преди 1 месец
В нашите закони не се ли предвижда изискване относно хората с установени психиатрични диагнози - да имат настойници и ако подпишат нещо без знанието и съгласието на настойника, такъв документ да се счита невалиден? Имам предвид диагнози на заболявания, при които човек не осъзнава какво върши. Всички знаем, че не са един и двама психичноболните, които сами решават дали да си пият хапчетата и ако не ги пият, са неадекватни.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога затвора ще се напълни с много съдии, нотариуси и чси-та ???
22
5
 
3
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Гледах репортжа по нтв - въпросната роднина на болната се е сетила за близката си, едва когато аоартаментпето на Гладстон е минало 3 продажба , защо въпросната жена не е под запрещение, също не е ясно
21
0
 
18
 
! Отговори
89 преди 1 месец
НОТАРИУСЪТ Е СВЪРЗАН С ИМОТНАТА МАФИЯ. На мен роднина ми направи дарение и нотариусът изрично попита и поиска документ дали той притежава Собствено жилище, защото законът го защитава и Не му разрешава да прави дарение, ако той самият няма поне 1 жилище. Явно Нотариусът е ЯКО В ЛА...Й...НА. КРАДЕЦ ОТ БОЛНИ ХОРА!
20
0
 
19
 
! Отговори
Темида преди 1 месец
Всяка несправедливост се заплаща, рано или късно. Впрочем , доста често децата плащат греховете на родителите си или на предците си. Това са реалните факти. И вместо децата ви да ви кълнат всяка минута по-добре внимавайте какво правите за да няма после оправдания.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да не се разсърдят и другите баби, освен Честита Баба Марта...Честита Баба Меца, Баба Яга, баба Цоцолина, баба Герга, баба Тонка, бабината ви Трънкина, и не на последно място на баба ти Хвърчилото! Баба Марта се ядосала и хвърлила от балкона 20 000 мартеници на ало-измамници....
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
17
2
 
17
 
! Отговори
фермер преди 1 месец
Нотариуса узаконява измамата лесно. Пълно е с набедени и действително психично болни. На които имотите им са в съда . Най бързото решение започва от дружество топлофикация . Надписва сметки за топла вода ., Дори и да недействителна . Никой не прави проверка , а никой не печели делото като ответник . Топлофикация е с протекция на общината , не се плаща и са на съд . От там нататък . ЧСИ, Нотариус и си разделят парите. .
16
1
 
19
 
! Отговори
Карти таро преди 1 месец
Беден нотариус нЕма! И чстен. Ама знае ли човек? Май се задава мор по "нотариусите"...
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОБИКНОВЕНА ИЗМАМА,ПРИ ТОВА АБСОЛЮТНО НЕКАДЪРНА!!...
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До в света 6 Нотариусът не е компетентно лице по медицински въпроси и не може да решава кога болното лице е в адекватно състояние и кога не е в адекватно състояние. В статията се споменава за явяване в съда. Не става въпрос само за нотариус. А и въдворяване в лечебно заведение става или доброволно или след явяване пред съда. Намесени са много правоприлагащи лица и фирми за кредити. Направо си е по сценарий на Мартин- Нотариуса номер 2.
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдът като как раздава чужди имоти, собственост на неадекватен човек, без да се поинтересува от роднини, близки и пр.? При положение, че жената е имала племенница, която преди я е посещавала. Направо си е измама с помощта на хора от структурите.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Измамата тръгнала от нотариуса и продължила. А може цялата измама да е на нотариуса. Това с водача на камиона е отвличане на вниманието . Нотариуса е за затвора