Радев: Трети март е съдбовен вододел

В 18,30 започна тържествената заря- проверка
Обновена: 3 мар 2024 19:18 | 3 мар 2024 19:00, Стела Стоянова
392
Радев: Трети март е съдбовен вододел
Снимка БГНЕС, архив

Точно в 18,30 часа днес започна тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" в София. Тя е по случай Националния празник на България - 3 март. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

На церемонията присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Николай Денков, председателят на Народното събрание Росен Желязков и още много гости.

 По-късно зала „Концертна" на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава, пише "24 часа".

Отново сме заедно, за да почетем 3 март. Ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Това заяви в словото си президентът Румен Радев.

"Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности. От армията на руския император Александър Втори, които сложиха край на 5-вековното османско иго. Отменян в миналото и атакуван днес", каза Радев.

"Празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната руско-турска война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и датата на един международен договор, както неведнъж се опитват да ни убедят. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи. 3 март постави заслужен венец на саможертвата на българските опълченци", каза той.

"Ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, 3 март не само удържа на користния натиск. Благодарение на своя морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи празникът се превърна в победа на идеали над нихилизма, на здравия български корен.

Защото празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната Руско-турска освободителна война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи", каза президентът в словото си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: Трети мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може ли несвободна страна като Русия да освобождава други народи? Смешки!
253
4
 
4
 
! Отговори
Истината! преди 2 месеца
В интерес на Русия е било да започне поредната единадесета Руско-Турска война, защото се е стремяла към Проливите. В наш интерес е да не сме й благодарни, защото това ни прави зависими!
252
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега сме под натовска окупация, но му се вижда края за щастие.
251
2
 
8
 
! Отговори
Раш преди 2 месеца
Далеч от такива "Освободители" като Русия! Те ни обявиха за "вражеска страна"!
250
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че имаме интернет...Щяхме да сме 500 години под руска окупация.
249
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев като искаш 3 март защо не отидеш да се биеш на страната на Русия в Украйна както точно през 1878 г. на Шипка. Нали си пилот на самолет. Дай да видим що за индивид си.
248
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Какво правят тези съвременни руски знамена на празника, щом си против разделението, бе Радев? Знамето на Руската империя, която уж ни е освободила е: черно, жълто, бяло!
247
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ги е яд русофобите че не сме останали под робство.Как ли не извъртат нещата срещу Русия ама под цялата работа личи че си искат султана.Още Вазов ги е описал и оттогава малко са се променили.
246
2
 
7
 
! Отговори
История преди 2 месеца
Ген. Колев... " Прекланям се пред подвига на руският солдат, оставил костите си за нашето освобождение! Но какво търсят в Добруджа? Ще ги посрещнем като всеки един враг"! Доста добре ги е посрещнал!
245
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия налага История със сила...Ще дам пример..По времето на комунизма , руски археолози откриват селище от древността.От ,,ямната контура".Естествено КПСС се интересува.Археолозите научават , че в това общество е битувал иеархичния модел.Сиреч , господари и подчинение...Хм.Нещо в комунистическите глави не се връзва.От Дарвин знаеме , че е съществувало равенството и братството в ония времена..И на археолозите им е забранено да продължат своите изследвания.Половинатс са уволнени Другите емигрира
244
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Въпросът е елементарен/като за "русофили"/, ...Колко българи са присъствали при подписването на Сан Стефанският договор? Отговор...Нито един! Дотук с най-благородните намерения на руският император! Вярно е ,че събитията така са се развили, че тази война наистина се оказва за нас ...освободителна!
243
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
3 март е руска Дезинформация и Пропаганда. Има война м/у тогавашна Османска Империя и Русия накрая се подписва така наречения Санстефански предварителен мирен Договор и войната приключва завинаги. Но не и някакво си (освобождение). От кого и кой? Чудо е че тази измишльотина държи вече 140 г. Колко брутални са руснаците
242
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
У това наше тресавище дето ни го натворихте вододери колко щеш . Надезорантени приказки . Я ти вече като печен политик ми кажи логично ли е правилата на изборите да се определят от избираемите , наречен закон за да бъде тафросан тъкмо на тях , ако примерно го наречем кодекс и обществото го възложи на независими специалисти с конкурс и после го приеме на референдум веднъж за винаги , айде да не е чак завинаги , ама да не се ръчка според угодата на кандидатите , нема ли да е по-логично .
241
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нужен ни е на нас българите просвещение...Умни глави , просветители...Не. Не говоря за Бойко Борисоф ...Освобождението ли празнуваме , или свободата си.Ако празнуваме освобождение , то той включва мисия на Русия Ако е свободата То на руски дипломати е забранено да присъстват на тоз празник.Това ще положи първите стъпки към помирение .,,Истината ще ни направи свободни..."Лъжата роби
240
5
 
9
 
! Отговори
Пффф преди 2 месеца
Кой му пише на Радев тъпите комунистически речи?!
239
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руски водевил?! Няма хлабаво и ЕС няма.
238
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами то и кошарите са свободни понеже могат да ходят навсякъде. Колкото до партньорството ни със запада - явно ние сме в ролята на интимна партньорка. Каквото получи все трябва да е радостна
237
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радеф да вземе да почете малко История.И тогава да дава оценки.Съвременна България е онова което Русия най малко са искали.Свободата ни е низ от събития .Процес .Движен от българи.Радеф и пишман историци като него да изяснят.Освобождението ли празнуваме , или свободата си.Ако празнуваме освобождение , то той включва мисия на Русия Ако е свободата То на руски дипломати е забранено да присъстват на тоз празник.
236
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 100 кладенци вода - само да ни вкарат в конфликт с Русия. То специалисти по история, то литератори, то "независими" експерти със западни грантове... Аман. Лъжци, не ви вярваме. То ако трябва да сме честни и вие не си вярвате сами.
235
9
 
6
 
! Отговори
Мисля, че ... преди 2 месеца
България е свободна едва сега, когато е със Запада! Можем да пътуваме по цял свят, можем да учим и работим където поискаме, имаме партньорството и закрилата на западните цивилизовани демократични държави!