Радев: Трети март е съдбовен вододел

В 18,30 започна тържествената заря- проверка
Обновена: 3 мар 2024 19:18 | 3 мар 2024 19:00, Стела Стоянова
392
Радев: Трети март е съдбовен вододел
Снимка БГНЕС, архив

Точно в 18,30 часа днес започна тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" в София. Тя е по случай Националния празник на България - 3 март. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

На церемонията присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Николай Денков, председателят на Народното събрание Росен Желязков и още много гости.

 По-късно зала „Концертна" на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава, пише "24 часа".

Отново сме заедно, за да почетем 3 март. Ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Това заяви в словото си президентът Румен Радев.

"Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности. От армията на руския император Александър Втори, които сложиха край на 5-вековното османско иго. Отменян в миналото и атакуван днес", каза Радев.

"Празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната руско-турска война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и датата на един международен договор, както неведнъж се опитват да ни убедят. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи. 3 март постави заслужен венец на саможертвата на българските опълченци", каза той.

"Ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, 3 март не само удържа на користния натиск. Благодарение на своя морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи празникът се превърна в победа на идеали над нихилизма, на здравия български корен.

Защото празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната Руско-турска освободителна война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи", каза президентът в словото си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: Трети мартРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
3
 
11
 
! Отговори
Ужас! преди 2 месеца
Митрофонова честитила националния празник САМО та приятелите на Русия?! Това означава, че Митрофонова пропагондира ясно разделение на българската нация!!!! Разделяй и владей - типично по руски разпалва и използва враждата между отделните групи българи, а после ще искат да ни "освобождават" като Украйна!
273
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мен и химна не ми харесва - комунистически е... Но ко ме пита
272
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите побеждават сърбите 1885 г.Това е истинска победа за свобода , и наша си.Защото тогава Австро Унгария и Русия решават да накажат българите и да им отнемат свободата .Заради съединението Пращат армиите на съседна Сърбия и чакат да се случи ,,съдбовното".България да не съществува.А българите разпилени...Знаеме кому да сме благодарни за извоюваната свобода.На българите...
271
3
 
5
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 2 месеца
3-ти март НЕ трябва да е Националния празник на България, защото тази дата НЕ обединява всички Българи, а всява конфликти и омраза!
270
4
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
Продължава руската пропаганда и декларирането на нашата продажна пасмина на вярност към Кремъл. Националният празник трябва да бъде дата от историята на България която е приемлива от всички българи! При това положение 3-ти март е спорна и разделителна дата за българите и виновни за това не са тези които не приемат тази дата за национален празник, а тия които ни го натрапват.
269
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радеф за първи път казва истината.На 3 март получаваме обещание...Докато не настъпва съдбовната дата 1885 г....Е , ние българите решаваме да си го вземем обещанието сами....Слава на българите!
268
2
 
5
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 2 месеца
3-ти март е дата, която не е свързана с освобождението ни, а е свързана с края на войната между Турция и Русия! Тогава се подписва Сан Стефанския Временен първичен договор, който не е окончателен, а България не я обявена за независима държъва като Румъния например, а за Васалто княжесто и е окупирана от Русия!
267
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
, Русия не е освободила нито един народ...Просто няма такъв пример.И аз ми се ще да ,,освободя" Америка.Да станем едно.Ама те не искат...хихихихихи
266
3
 
7
 
! Отговори
Хамелеони преди 2 месеца
България е единствената държава в света, която чества деня на своето поробване за национален празник, при това два пъти- 03.03.1878 г. и 09.09.1944 г.
265
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 3 март ние българите получаваме едно обещание... ,,вододел"...Ами още сме във вододел, благодарение пак на братушките.Не искат да не ги обичаме.
264
2
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Русия се е сражавала за личните си интереси. Никакви освободители не са, а просто окупатори, които са се опитвали неуспешно да прилапат България от разпадащата се Османска империя!
263
4
 
2
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 2 месеца
Я виж ти да не би да не сте Българи че ми давате минусче а??????
262
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подсети ме...Русия завладява.Тя не освобождава.Благодарни сме , че ни отърва от турците.Обаче идва нов проблем.Как да изгоним братушките.Защото и Левски и Ботев са знаели Че до тоз момент , Русия не е освободила нито един народ...Просто няма такива данни.Няма такъв пример..И са си изкарали съответната поука По добре роби на Султана.
261
1
 
3
 
! Отговори
До з ти джин преди 2 месеца
Дръж фронта. Не се напивай . Докато дойдат руснаците да те освободят. Едно време им казвахме съветските другари. Руснаци нямаше.
260
1
 
4
 
! Отговори
Парадокс преди 2 месеца
На грузинския и арменския народ, и не само на тях, се вменява същата "неблагодарност", както на нас българите, за да не искат да бъдат самостоятелни и независими, а "вечно благодарни"!
259
5
 
4
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 2 месеца
Честит празник Българи!
258
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Научаваме обаче , че на 3 март не се случва нищо особенно за българите.Турция подписва капитулирация на този ден.Румъния държава.Сърбия държава.Черна гора.А ние българите едно обещание.За ,,вододел"...Ами още сме във вододел, благодарение пак на братушките.Не искат да не ги обичаме.
257
1
 
8
 
! Отговори
Всички преди 2 месеца
...тези дебати щяха да се разрешат много лесно, ако Кремъл не беше окрал целият държавен архив на България , при окупацията, или ни бяха дали поне достъп до него! Щяхме да сме наясно, що за освободителка е Червената армия, и що е то "македонска" нация и има ли тя почва у нас! Да ама не! Кремъл дълбоко крие окрадения държавен архив, и ни пробутват болни промити мозъци, да ни четат история! Този на снимката не го броим! Празна манерка!
256
1
 
5
 
! Отговори
Всъщност преди 2 месеца
Русия декларира, че създаването на голяма българска държава е изключено. Същото е потвърдено в Будапещенската конвенция от 1877 и в Лондонското споразумение от 1878, подписано непосредствено преди Берлинския конгрес. Очевадно е, че Санстефанският мирен договор е един фарс за пред българите,1878 подарява на Сърбия населените до тогава с българи Нишко и Пиротско. Подарява на Румъния Добруджа с изключение на южната й част,
255
1
 
2
 
! Отговори
3-ти джин .... преди 2 месеца
Аз така се напих защото вече не знам от къдя съм .....