До 250 хил. евро стигат луксозни имоти близо до вълните на Черно море

В зимните курорти цените са по-ниски, отколкото на морето
6 мар 2024 19:00, Анисия Иванова
57
До 250 хил. евро стигат луксозни имоти близо до вълните на Черно море
Снимка: БГНЕС

Луксозни апартаменти край морето достигнаха по цени жилищата в София. В Поморие и Приморско има оферти за имоти с цена над 200 хил. евро, показа проверка на „Труд news”. Става въпрос за луксозно ново строителство и апартаменти с голяма площ. Но цената за квадратен метър излиза около 1800 евро за необзаведен апартамент, за колкото може да бъде купено и жилище в столицата.

Повечето предлагани за продажба жилища край морето са на значително по-достъпни цени. Например в Несебър за малък двустаен апартамент най-често трябва да дадете около 60 хил. евро. Но край морето има предлагане и на значително по-евтини жилища.

За луксозна къща близо до вълните най-често трябва да приготвите от около 180 хил. до над 250 хил. евро. По-ниските цени са за необзаведени къщи или такива, които още са в строителство. По-високите цени са за напълно обзаведени къщи, в които можете да се нанесете веднага.

В морските курорти най-много сделки са регистрирани в службата по вписванията в Несебър. Причината за това е, че там регистрират и сделките с имоти в Слънчев бряг. Там има голямо предлагане и съответно голям брой сделки. В редица по-малки курорти предлагането на жилища е ограничено, което води до покачване на цените.

Голямо е търсенето на жилища и в планините, предимно в Банско и Разлог. Цените на едностайните жилища в района започват от около 30 хил. евро. Двустайните апартаменти струват поне около 40 хил. евро, но цените стигат и над 70 хил. евро за обзаведени жилища близо до пистата. За апартамент с площ 75 кв.м средната цена е около 66 хил. евро.

Много луксозни имоти на изгодни цени в планинските курорти се купуват почти веднага, след като бъдат обявени за продажба. Част от предлаганите имотите са без обзавеждане и разполагат само с основни мебели – спалня, маса, кухненски шкафове. Но за продажба има и напълно обзаведени жилища, които човек може да използва веднага.

В зимните курорти цените в повечето случаи са по-ниски, отколкото на морето. В Банско цените на жилищата най-често са около 800-900 евро на квадрат. Но има и апартаменти с цени над 1300 евро за кв.м. В комплексите по Южното Черноморие средните цени на жилищата надминават 1200 евро на квадрат, а в някои луксозни сгради ново строителство достигат дори до 2000 евро.

Повечето ваканционни жилища по морето са в затворени комплекси, в които има жива охрана, а собствениците могат да ползват общ басейн. Затова собствениците на имоти плащат такса за поддръжка, която се определя на квадратен метър и варира в много широки граници според това каква е площта на комплекса, колко са зелените площи, за които е необходима поддръжка и т.н.

Край морето може да бъдат намерени и апартаменти в отделни кооперации, в които няма такси за басейни и зелени площи, а съседите събират само суми за поддръжка на общите части – стълбище, покрив, входна врата и т.н. Но предлагането на такива имоти е по-ограничено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
доктор Ох боли преди 1 месец
От днес цената на преглед - 500 лева, за брокери -1000. Който иска, ако не дръжте си парите, аз зор нямам. Не съм давал клетва да ви лекувам безплатно. Търсенето надвишава предлагането, нали така казвате. Щом за квадрат бетон може 5000 лева, защо да не може и 500 за преглед.
45
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До ГеоргиЦените на имотите няма да паднат. Всичко друго ще скочи. Хляба 600 лв, апартаментите - милион.
44
2
 
7
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Преди 4 години продадох 7 апартамента на Свети Влас по 25-30 000 евро. Апартаментите са стрували двойно когато се строяха. Сега им искат три пъти по-висока цена, но бъдете сигурни, че цените пак ще паднат :). 40% от жилищата са празни, а по морето даже и повече. Особенно в комплексите с такса за подръжка, цените падат много бързо. 1-2 слаби години и цената е 50% надолу. Банките сега ще вдигнат лихвите, задава се безработица.. Цените на жилищата ще паднат поне наполовина
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Труд news" щом пише... Ясно. Кога за последен път сте си купили вестник? Ако кукувиците от "Труд news" си бяха направили труда да проверят цените на Майорка, щяха да се чудят защо ли тук е по-скъпо? Заради мутрягите ли? Заради чудесните магистрали ли? Че те брулят на всяка крачка за нещо си си - плаж, чадър, паркинг, тоалетна ли? И къде е Майорка и къде сме ние? Последната дупка. Даже и канализация нормална няма. Лекар няма. Мутряги си имаме, ама освен на кило да ги продаваме за друго не стават
42
4
 
4
 
! Отговори
Кръстаич преди 1 месец
Ако лумне война в Черно море,ще станат по 25 евро квадратния метър.Тая Русия не се знае кога ще се спре.Сблъсък Нато -Русия е твърде възможен.
41
0
 
12
 
! Отговори
Ivan преди 1 месец
Вие сте луди бе хора! Това е България най бедната европейска държава с най ниският стандарт и минимална заплата! Тези цени приближават цените в големите европейски градове и Държави калето средната заплата е 2000 евро. Не е луд всъщност този който яде баницата...стара българска поговорка..
40
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съмнително много статии за имоти тези дни
39
0
 
8
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 месец
Не само Черноморието и България окепазиха, ами и цела Европа
38
1
 
19
 
! Отговори
КАЛАКУТА преди 1 месец
Не само нема да дам и пукната пара за имот на морето ами вече и от години не ходя там и на хотел ....Вие ги знаете причините
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купете имот на морето за половин милион, за да може едни муджахидини да му вземат цигли, тухли, дограма и обзавеждане.После се оплачете на арменски поп
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това на снимката езерото в Дружба ли е? Щото е на бетонно гето с локва до него...
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отдавна инвестия в български имот се отбягва от мислещите хора.А и защо да се набутва след като на запад за същите пари се взима дори по-хубав имот.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До тръбите с ак и та пардон дъждовните тръби? Нещо сте се объркали жестоко хахаха
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Константин и Елена са от 300 000 евра нагоре без морска гледка, а вие се чудите за тия с морска гледка.. Друг е върпоса, че са в сгради с енергийни сертификати А. В град Бяла например може да намерите с морска гледка и за 30, 40, 50 000 евра. Ама си има причина да са толкова евтини
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
един приятел преди по малко от 3 месеца си купи къща от Германия за 20 000 евро, разбира се не е от голям град но много близо до град
31
2
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 месец
Докато има гл,опаци да ги купуват,могат да стигнат и до 1 000 000
30
1
 
26
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Къща на акт 14 (без прозорци) в Пернишко село - 180 хил. евро. Обзаведена къща на 400 метра от плажа на Тасос - 175 хил. евро. Квадратурата и двора почти еднакви. Изберете си!
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За тея пари си взимам апартамент в Дубай, трябва да си ненормален да дадеш толкова за бг.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХахахаххайайайаййайхахаххахахХахахаххахахаххахахахПрости ора мнооооого! 100000000 им дайте бе!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да мухлясат дано