Очаква се спад на броя на обменните бюра, когато приемем еврото

В Хърватия броят на офисите намалял драстично
8 мар 2024 19:22, Анисия Иванова
26
Очаква се спад на броя на обменните бюра, когато приемем еврото
Снимка: БГНЕС

73% – с толкова намаляват обменните бюра в Хърватия след въвеждането на еврото от януари 2023 г. По данни на Хърватската централна банка от декември 2023 г. броят на оторизираните офиси за обмен на валута е спаднал от 1080 до 293 в рамките на година. С приемането на единната европейска валута очакванията на операторите бяха дори за по-голямо намаляване на обема на бизнеса – с между 90% и 95%.

Какво би означавало това, ако пренесем данните в България?

Според регистъра на НАП в страната са вписани 878 фирми, управляващи чейндж бюра. Точният брой на самите офиси е значително по-голям с оглед на това, че една компания може да управлява повече от един офис.

Ако приемем хърватския опит, то броят им до края на 2025 г. при приемане на еврото би спаднал до 237.

И промяната е логична – еврото формира най-значителната част от обема на търговията с валута в страната, а с превръщането му в официална валута и „обръщането“ на лева в евро без такса, практически голяма част от бизнеса на бюрата приключва.

Макар и все още перспективата за въвеждане на еврото в България да е несигурна с оглед на изпълнението на Маастрихтските критерии и по-конкретно – с критерия за инфлацията, властите у нас подчертават многократно, че подготовката вече е започнала.

„Новите евромонети вече се секат и информационните системи на банките са готови“, каза финансовият министър Асен Василев в свое интервю. Бюджетът на БНБ за годината е изготвен спрямо нагласата за приемане на единната европейска валута. Затова е логично, че подготовка тече и в сферата на валутния обмен.

Ако допуснем, че ще приемем еврото на 1 януари 2025 г., редуцирането на броя на бюрата в България е абсолютно неизбежно, смята финансовият консултант Бисер Варчев.

Според него обменните бюра в столицата и морските градове като Варна например ще бъдат по-малко засегнати, отколкото във вътрешността на страната, защото при тях има по-голям обем търговия и с други валути. От друга страна, дори в София и големите градове ще има спад в броя на офисите.

„Търговията с евро в момента представлява около 60-70% от обменните бюра“, казва Варчев. На второ и трето място по думите му са търговията с долар и британски паунд.

„Аз лично се съмнявам, че от 1 януари 2025 г. ще осъмнем с еврото“, казва Варчев.

Експертите също са разединени в позицията си дали или не приемането на единната европейска валута е възможно от 1 януари с оглед на критерия за инфлация. За да бъде допусната България в еврозоната, нивото на инфлация трябва да бъде с най-много 1,5 процентни пункта по-високо от това в трите държави членки с най-добри показатели. По данни на Евростат за февруари инфлацията в еврозоната се е забавила до 2,6% на годишна база.

Ако България не изпълнява критерия до конвергентния доклад през юни, това би означавало забавяне с поне половин година на присъединяването – въпреки че новите членове на еврозоната обикновено се присъединяват на 1 януари, самата дата не е строго регламентирана.

Целият анализ - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Еврозонаобменни бюра
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имперската валута ще циркулира в Колонията. Няма да има друга валута.
22
1
 
2
 
! Отговори
ДА ОБМЕНЯТ РУБЛИ ,БЕ преди 1 месец
...МНОГО Е ПЕРСПЕКТИВНО..хахахаааа.......може и юани...!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде да използвате правилните думички - не "спад на броя", а "закриване на голяма част от ...", или пък "фалит на ...".
20
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Нормално.Когато са се появили автомобилите,броят на файтоните и дилижансите рязко е намалял и по-късно са изчезнали.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Държава без валута не е държава на картата и я отписват.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вноса на нефт е в $ ако не е директно от Русия която иска и рубли. Пак трябва да се сменя евро в $. Вноса на оръжие от САЩ е пак в $/ Вноса на компютри е в юани.
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да може да излезнем от ЕС защото всички държави ще са срещу България. Когато излиза от Турция, Турция е победена и пак иска пари ами сега сами срещу целия ЕС. На практика спираме да същестуваме като отделна държава и сме нещо като зона или окрък от ЕС.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Връщане от евро към лев ще е на практика невъзможно защото от другите страни в ЕС ще заведат съдебни дела с години спорове за дългове и влогове.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакво евро братя и сестри!
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако са 100 милярда активи в лева загубата от обръщане в евро ще е минимум 1 милярд защото е комисионна, заплати на банките, банкомати и др, Отделно е счетоводна загуба на БНБ от валутните резерви които вероятно не са само евро а има и злато и няма да може да се тегли от България. Заеми в лева също ще се увеличат с курсовата комисонна.
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Да все едно вече сме го приели и няма друг изход. Ако се срине евро губи и в лева и в евро така че няма никакъв смисъл от евро ако лева е вързан с евро.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се приеме, ама защо с всичко се бърза, а ако е грешка.:))
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е верно и няма да изчезнат. Хората и фирмите обменят и други валути $ и др. Като въведат евро в бг другите няма и те да си ликвидират техните валути. Вноса също не е само евро.
10
5
 
18
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 месец
Шенген и евро ке видите през на Макрон кривия. Тъй да знаете!
9
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за кво са ни банките щом чейн бюрата обръщали валутите!Май скоро пак ще излезнат на Магурата едни да ни продават левчета за евра.
8
1
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
В градове като Рим и Париж нямат такъв проблем, защото там целогодишно се стичат хора от цял свят с най-различни валути
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората с по 100к и нагоре левове под леглото и в буркани какво ще правят 🥸
6
8
 
6
 
! Отговори
Атанасова преди 1 месец
Колко ще струва на народа всичко това? И защо? В Европа парите са само на запис, плащането навсякъде е през банкови карти или през телефона. Заплатите умишлено се превеждат САМО по банков път - всеки работодател и служител могат да докажат кой колко дал или взел... Но трябва да се платят съответните данъци ... а това не е удобно на мнозина.
5
10
 
13
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 месец
Пича просто безцеремонно си казва,че ще има хора на улицата...Поредната "полза" при приемането на еврото.900 фирми с по 10 служителя средно.Айде още 10 К на борсата....Само 'ползи" от тва евро и то само заради Хапарцумян и 2-та инфлуенсъра,дето не мой си обменят пари и не искат!!!
4
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тексас иска независимост ни е си искаме лева