Очаква се спад на броя на обменните бюра, когато приемем еврото

В Хърватия броят на офисите намалял драстично
8 мар 2024 19:22, Анисия Иванова
26
Очаква се спад на броя на обменните бюра, когато приемем еврото
Снимка: БГНЕС

73% – с толкова намаляват обменните бюра в Хърватия след въвеждането на еврото от януари 2023 г. По данни на Хърватската централна банка от декември 2023 г. броят на оторизираните офиси за обмен на валута е спаднал от 1080 до 293 в рамките на година. С приемането на единната европейска валута очакванията на операторите бяха дори за по-голямо намаляване на обема на бизнеса – с между 90% и 95%.

Какво би означавало това, ако пренесем данните в България?

Според регистъра на НАП в страната са вписани 878 фирми, управляващи чейндж бюра. Точният брой на самите офиси е значително по-голям с оглед на това, че една компания може да управлява повече от един офис.

Ако приемем хърватския опит, то броят им до края на 2025 г. при приемане на еврото би спаднал до 237.

И промяната е логична – еврото формира най-значителната част от обема на търговията с валута в страната, а с превръщането му в официална валута и „обръщането“ на лева в евро без такса, практически голяма част от бизнеса на бюрата приключва.

Макар и все още перспективата за въвеждане на еврото в България да е несигурна с оглед на изпълнението на Маастрихтските критерии и по-конкретно – с критерия за инфлацията, властите у нас подчертават многократно, че подготовката вече е започнала.

„Новите евромонети вече се секат и информационните системи на банките са готови“, каза финансовият министър Асен Василев в свое интервю. Бюджетът на БНБ за годината е изготвен спрямо нагласата за приемане на единната европейска валута. Затова е логично, че подготовка тече и в сферата на валутния обмен.

Ако допуснем, че ще приемем еврото на 1 януари 2025 г., редуцирането на броя на бюрата в България е абсолютно неизбежно, смята финансовият консултант Бисер Варчев.

Според него обменните бюра в столицата и морските градове като Варна например ще бъдат по-малко засегнати, отколкото във вътрешността на страната, защото при тях има по-голям обем търговия и с други валути. От друга страна, дори в София и големите градове ще има спад в броя на офисите.

„Търговията с евро в момента представлява около 60-70% от обменните бюра“, казва Варчев. На второ и трето място по думите му са търговията с долар и британски паунд.

„Аз лично се съмнявам, че от 1 януари 2025 г. ще осъмнем с еврото“, казва Варчев.

Експертите също са разединени в позицията си дали или не приемането на единната европейска валута е възможно от 1 януари с оглед на критерия за инфлация. За да бъде допусната България в еврозоната, нивото на инфлация трябва да бъде с най-много 1,5 процентни пункта по-високо от това в трите държави членки с най-добри показатели. По данни на Евростат за февруари инфлацията в еврозоната се е забавила до 2,6% на годишна база.

Ако България не изпълнява критерия до конвергентния доклад през юни, това би означавало забавяне с поне половин година на присъединяването – въпреки че новите членове на еврозоната обикновено се присъединяват на 1 януари, самата дата не е строго регламентирана.

Целият анализ - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: еврозонаобменни бюра
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние няма да приемаме еврото, така че чейнджовете може да са спокойни.
2
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Педaлите си мислят , че еврото има бъдеще ли ?
1
6
 
14
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Имаш револют, не ти трябва обменно бюро!