Заплатите на жените у нас с 12,6% по-ниски от мъжете

34 жени са избрани за кмет, четвърт от депутатите са жени
8 мар 2024 09:06, Елка Василева
37
Заплатите на жените у нас с 12,6% по-ниски от мъжете
Снимка: архив, БГНЕС

Жените в България получават средно с 12,6 процента по-ниски заплати от мъжете, но в редица икономически дейности разликите са много по-големи, сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Над 40% от жените на възраст от 25 до 34 години имат висше образование, при 28% висшисти сред мъжете в същата възрастова група.

Всеки четвърти депутат в 49-ото Народно събрание е жена, а политиката у нас се възприема като предимно "мъжка" професия, показва изследването.

На последните местни избори миналата година жителите на 34 общини са избрали жени за кметове. Жени са начело и на 75 от общинските съвети.

В някои сфери жените получават с 30% по-ниски заплати от мъжете, например финанси и застраховане, каза заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова: "В хуманно здравеопазване и социална работа с 24 процента е по-ниско заплащането. В култура, спорт и развлечение - с 20 процента", уточни тя пред БНР.

Има и дейности, например строителството, в които жените получават с 16% по-високо възнаграждение от мъжете, тъй като в този отрасъл те са на позиции за по-квалифицирани кадри като инженери и проектанти.

Дейностите с най-много работещи жени са търговията, преработващата промишленост, здравеопазването и образованието.

Наетите жени преобладават в най-ниско платените дейности като хотелиерство и ресторантьорство. В България жените на мениджърски позиции са по-слабо представени – 45%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И после тук някакви изпадняци се вайкат, че жените не им обръщали внимание :) Ами прочетете си коментарите. Една стойностна жена, с интелект, кариера и образование няма да се хване с изпадняк, който се чуди как да й метне на сран ите си *** запран е. Жените са ви такива каквито сте и вие! Жена-изпълнителен директор няма да се хване с общак. Явно патриахално настроените драскачи тук... са общаци, та и жените им са парцалеси! Така е честно! Честит празник на успешните, знаещите и можещите!
33
3
 
9
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
Ухажване на жени и издръжка?! Типичният патриархален татко, както долу е написал човекът. Една жена би следвало да е независима. От издръжка имат нужда евтини шантонерки, на които постижението на живота е, че са сложили цoмби за 10к, дето нормален кадърен човек в София ги изкарва за 2 седмици.
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следва да се отчете, че все още мъжете харчат много повече и по- често пари в ухажване на жени и издръжката им, което нежния пол приема все още с охота! Определено мъжете са ги похарчили тези 12%, а и доста повече по вечери, подаръци и прочие харчове за жените и това е неоспорим факт!!!
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно, бачкотещи бачкери със жени цоцолани канарчета в клетка без кариера, без образование (или икономическо от УНСС) има и добре сложени жени в държавата- кадърни, образовани, с кариери, бизнеси. Не са вашите, разбира се. На вашите им дай пред печката да слугуват, а вие да сте великият патриархален татко без 2лв. в джоба. Давам за пример своята жена- още на 22 започна с перфектен немски, английски и испански във швейцарска компания за 3к начално. В момента само данъците й са повече на месец.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разликата трябва да се търси или в различните преобладаващи професии при мъжете и жените, или в по-високата продуктивност при мъжете. При една и съща свършена работа заплащането е еднакво!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес Ейре(Ирландия), която е член на ЕС и която според уикипедия била сред най-развитите и демократични страни в света, провежда референдум за промяна в Конституцуята дали да се даде право на жените да работят. В момента там пишело, че на жените мястото им е вкъщи. Резултатите от референдума щели да станат известни след седмица. Има смисъл да пишете по въпроса!!!! Иначе: Честит празник на всички жени, които не зависят за хляба си от благоволението на мъжа си!
28
1
 
6
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
Хайде, не ни карайте и нас да си ги мерим, и то с мъжете :):):) Природата (или Бог, кой както предпочита) ни е създала различни, но с обща цел, която не трябва да забравяме. Докато се обсъждат различията, нещата ще са неправилни. Едва, когато различията се приемат с необходимото разбиране, нещата ще са добре за всички. Целта не трябва да е равенство, а - щастие. При това - за всички.
27
5
 
2
 
! Отговори
хх преди 1 месец
Престанете с тови извратен начин на разсъждение.Стойността на една жена е в качеството и на МАЙКА!Къде са днешните майки?Има ли ги?Г-да женски родители,доволни ли сте от дъщерите си,които не искат да чуят да са съпруги и майки?
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално, по-ниска квалификация, по-ниски заплати.
25
4
 
6
 
! Отговори
Иван Иванович преди 1 месец
Те си заработват по друг начин, по който мъжете не могат. И аз примерно искам богата невеста да ме прибере у тях и аз да не работя и да не изплащам кредити, ама не става!
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно за 8'ми март ли ви хрумна да насаждате изкуствена дискриминация, завист и разделение между половете?
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хмм 25. - За съжаление в България нещата не са нормални. Срещат се продавачки в магазин, които взимат повече от инженери и строител(общ работник) който си докарава по-големи доходи от женна-лекар.
22
0
 
12
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Ето, в строителството са с 16% по-високи заплатите им. Сега майтапа на страна. Има дискриминация ако за една и съща позиция с еднакви отговорности има разлика в заплащането, но е напълно нормално мъж инженер да взима повече от жена продавач. Обратното не е нормално. Както е и нормално жена лекар да взима повече от мъж работещ като строител. Обратното не е нормално.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жените да работят, а за мъжете - безусловен базов доход
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Принципът е много ясен: за равен труд равно заплащане!" - Само че аз за 40 гонини не съм видял нито един път това да е вярно. На теория трябва да е така. На практика обаче печалбите не са според заслуги. Животът не е честен. Има много хора, които не заслужават парите с които разполагат.
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами те жените са с нагласата, че мъжа трябва да ги издържа и затова не си избират добре платени професии, а все такива, където лесно да си намират любовници.
18
4
 
8
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
Обичам жените, защото те бягат от тежка работа.
17
2
 
12
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 месец
Принципът е много ясен: за равен труд равно заплащане! Стига с тези сексистки глупости и евтини пропагандни номера! Няма да успеете да разделяте и да противопоставяте хората, сега пък по пол. Клара Цеткин и Роза Люксембург, заедно с Маркс,Енгелс и другите леви екстремисти отдавна са разобличени и осъдени.Сега ,,новите леви", последователи на Маркузе и ,,политическата коректност", се опитват да рушат омразния им капитализъм. Вкл. и с такива уж добронамерени ,,статистики" и ,,борба за равенство".
16
8
 
17
 
! Отговори
BBB преди 1 месец
Почнахте пак с тея глупости! Нормално е това. Първо мъжете са биологично по-добри във високопланите сфери - Инженерство, компютри и т.н. Второ -> мъжете имат повече мотивация да вадят повече пари за да могат да се реализират на сексуалния пазар сред жените. Докато жените ако е млада и красива, на никой не му пука дали вади 1000 или 10000 лв заплата
15
7
 
11
 
! Отговори
Кирил Танев преди 1 месец
Да, има неравноправие, факт. Но нека отчитаме, че колежките кървят една седмица средно и тогава са поне наполовина нетрудоспособни. Аз, обикновено, пускам служителките ми в ония дни в домашен отпуск, че не е човешко от една страна да ги гледаш, как се мъчат да се концентрират, от друга - някои стават чисти ycoйници. Затова, нека приемем фактите и физиологичните закономерности и да приемем, че 12% са си нищо в тази светлина.