За 4 г. у нас са съкратени 79 000 работни места в производството

В Европа са закрити почти 1 млн. работни места в индустрията
Обновена: 23 мар 2024 22:08 | 23 мар 2024 22:02, Анисия Иванова
78
За 4 г. у нас са съкратени 79 000 работни места в производството
Снимка: БГНЕС

България е сред десетте държави, които са загубили най-много работни места в производството за периода 2019-а - 2023-а година – 13% от работната сила в тази сфера или 79 000 позиции. Това сочат данните от проучване на Европейския синдикален институт, оповестено от Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

Според него за последните четири години в цяла Европа са закрити почти 1 милион работни места в индустрията, съобщи БНР.

От 2019 година досега най-много загубени работни места има в Полша - 278,000, следвана от Румъния (144 000)и Германия (129 000).

Намалените работни места в Хърватия и Словения представляват 14% от цялата работна сила в производството, което поставя тези страни пред България и Чехия.

В проучването на Европейския синдикален институт се посочва, че тези съкращения са причинени основно от липсата на целенасочена подкрепа за промишлеността в Европейския съюз.

Сред основните изводи е този, че преминаването към устойчива икономика е възможност да се промени тази ситуация, но за това има нужда от индустриална политика за защита и създаване на качествени работни места.

Синдикалните организации призовават ЕС да отхвърли строгите икономии, като вместо това се въведе европейска директива за справедлив преход и се създаде постоянен инвестиционен инструмент, обезпечен с достатъчно ресурси за подкрепа на всички държави-членки и региони.

В анализа се подчертава, че наличието на силна и устойчива индустрия в ЕС е общ интерес на работниците, работодателите и на националните правителства

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
аььааь преди 1 месец
С този комунизъм в ЕС ще стане много зле за хората , които работят истинска работа. Русия ще върви напред, там е сега началото на истински капитализъм. Може и америка да се върне към него, но трябва Тръмп да спечели.
66
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
Голяма работа ! Ще откриете 100 хиляди работни места в държавната и общинска администрация и ще им увеличите 3 пъти заплатите до края на годината.Слава на Америка
65
1
 
1
 
! Отговори
ПоинтересувайтеСе -2 преди 1 месец
И най-скандалното - сред наистина религиозните хора с френско гражданство мюсюлманите са вече преобладаващи по численост и въз основа на този факт, основавайки се на конституцията, настояват за промени - светската френска държава да променя законите си и да се нагоди спрямо Шериата! Експертите вече прогнозират опасност от гражданска война във Франция - войнстващи мюсюлмани срещу християни! Опомнете се и притиснете мекушавите български политици, които тласкат съдбата на България в подобна посока!
64
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Да благодарим на Катайската Комунистическа Партия, че ни отърва от задължението да произвеждаме каквото и да е.
63
1
 
3
 
! Отговори
Поинтересувайте се преди 1 месец
от дереджето на Франция. Допреди 60-65 години нямат проблем. Там идват емигранти от Полша,Португалия,Италия и други християнски, европейски държави. Няма нито културно, нито религиозно противопоставяне. После започват да приемат мигранти от Сев.Африка поради недостигаща работна ръка. Гласуват и закон за събиране на разделени семейства. И днес във Франция емигрантите-мюсюлмани и техните потомци са над 19 МИЛИОНА !!! Повечето са враждебни спрямо европейската култура и манталитет. Създават анклави.
62
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
ЕС налива милиарди за помощ на Украйна , а в същото време увеличава разходите за военното производство в държавите от ЕС. Това неминуемо ще рефлектира върху икономиките на всички държави от ЕС и поговорката " гладът е лош съветник" ще се стовари върху главите на всички като лайHeHaта Урсула и колегите и.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи Европа закрива работни места, но Меркел довлече тук няколко милиона уж за да ги прави пролетариат. Но те нито искат да се обучават, нито възнамеряват да приемат тукашния начин на живот. Точно обратното, враждебни са спрямо нашия бит и манталитет. И тъй като нито има работа за тях, нито те искат да работят, от нас се иска да ги хрантутим и да сме толерантни спрямо тях дори когато ни стрелят с калашници.
60
0
 
9
 
! Отговори
ЗАВЕДЕНИЕ В ЦЕНТЪРА преди 1 месец
НА КАРЛОВО > ПЪЛНО С ПОСЕТИТЕЛИ > ЧОРБАДЖИЯТА ПЛАЩА МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ И ВИНАГИ СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ > " ето ги безработните чакат на улицата за вашите места " > ПЕРСОНАЛА го НАПУСНА > ОСТАНА САМ > НЯКОЛКО ГОДИНИ СТОЕШЕ НА ЕДНА МАСА ПРЕД ПРАЗНОТО ЗАВЕДЕНИЕ И ПОСЛЕ УМРЯ КАТО КУЧЕ
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умните, красивите и способните напусаха и продължават да напукат локвата в която естественият отбор е утаил TИHЯTA
58
2
 
3
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 месец
"Кой не скача е червен.Четиридесет и пет години стигат.Само СДС."Помните ли ?Май вече се понаскачахте, а?
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Масово български и чуждестранни фирми са фасада за пране на пари и реално не разчитат на производство или качествени услуги. Обявите за работа се повтарят постоянно и ако евентуално ти се обадят за интервю, то ще е фиктивно като нямат намерения да наемат някого. Идеята е да сме изключително бедни, да нямаме дом, да не се храним нормално, да не създаваме семейства! Унищожение на бялата раса.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас нищо няма, което да е логично. Отиваш на интервю и само изисквания, а заплатата ако може минималната. Тъси се под вола теле. Хем говорят за техническа революция, а има незаети работни места! Просто всички тези "революции" са просто начин да се зароби човека. В България само като видиш работодателя и ти е ясно, че иска от прдня боя, че ако може и да покрива, че да има и за второ боядисване. Света отива на майната си и скоро и малкото оцелели ще ядат полимери и ще си носят старите дрехи.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано ЕС не ядоса прекалено много Китай, че ако китайците ни направят ембарго, ще ходим без ***, чорапи, чехли, обувки, и няма да имаме никаква домакинска техника, да не говорим за коледни, великденски, хелоуински и валентински дрънкулки. А децата ще опищят орталъка, щото няма да имат никакви играчки. Обаче каквото сам човек си направи и господ не може да му го направи.
54
0
 
6
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
Паралелно с това: "През първото тримесечие коефициентът на безработица е бил 4,4%, а през второто тримесечие - 4,6%. През третото тримесечие коефициентът на безработица се повишава до 4.0%." Извинете, но статията е промивка на мозъка. И първосигналните реагираха по очаквания начин :) Мисленето, мисленето... различава при *** та от човека! Първосигналите са по-близо до при *** та!
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Конструкциите дето трябваше да са ново фабрики гледам ги демонтират . Язък за инфраструктурата и земеделските попиляни земи.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 58 АнонименКакви ново открити те гонят бре ? Къде виждаш тези ново открити ?
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да живее Сглонката! Да живее Урсула! Да живее Зелената сделка!
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние се развиваме в сферата на услугите . Пример салоните за красота , са прикрити публични домове . Маникюристките повечето са по тънкия занаят.
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Европейския синдикален институт ..." - а пък безработицата пада навсякъде, и в БГ е най-ниската, странничко нали?? Броим закритите, а подминаваме новоткритите, за кого работим другари??
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Украйна имаме пари, за европейците нямаме. Подарихме си пазарите на Украйна срещу евтино гмо, за да има евтин хляб, макар и отровен, но убиваме земеделието на ЕС ,което генерира приходи, данъци,ренти и работни места. Устойчива икономика-каквото и да означава....Много по зле ще става занапред. За всички в съюза.