Без декларация за съгласие от родител ще пътуват децата в Шенген

Ето какви промени влизат в сила от 31 март
29 мар 2024 18:15, Красимир Ангелов
14
Без декларация за съгласие от родител ще пътуват децата в Шенген

Без декларация за съгласие от родител за напускане на страната ще могат да пътуват всички малолетни (до 14 г.) и непълнолетни (между 14 и 18 г.) български граждани в Шенген от 31 март, информират от Летище София на сайта си.

Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от районния съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

От 31 март страната ни е пълноправен член на Шенгенското пространство по въздух и вода, а в сила влизат всички разпоредби на шенгенското законодателство.

Досега не се разрешаваше напускане на страната на малолетни и непълнолетни лица, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници или попечители, съгласно българския Закон за личните документи.

За заминаващите

Пътувайки до страна членка на Шенген, регистрирате багажа си, след което предстои само проверка сигурност, посочват от Летище София. След това се отправяте към вашия изход (гейт) за излитане, без да преминавате паспортен контрол. В Шенген влизат и държавите Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

На митнически контрол подлежат граждани, пътуващи за страни извън ЕС, както и пътуващи транзит до трети страни през страна членка на Шенген.

Ако вашата дестинация е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка сигурност, митнически контрол и паспортен контрол, информират от летището.

За пристигащите

Ако пристигате от страна членка на Шенген, след кацането на самолета се отправяте директно за получаване на вашия багаж, ако имате регистриран багаж, без да преминавате паспортен контрол. На митнически контрол подлежат пътници, пристигащи от страни извън ЕС, и пътници пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания ви багаж остава същата, както е до този момент, посочват още от Летище София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: летище СофияШенген
Още от София
Бюджетът на столицата - за заплати, градини и паркинги
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Накратко : преди 4 седмици
ЛГБТИФКШ +, Амнести ДийпИнАсХол и Хелзински квазитет харесват това <3
12
2
 
12
 
! Отговори
рендетУ преди 4 седмици
Пазете децата си!!!! Западните Педофили и Търговци на Органи са в трепетно очакване!!!!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вие па много се загрижихте за тъмно-сините. Да ги взимат. Всичките да ги взимат. Даже с майките, бабите и родата от 3-то коляно. Тя Aйшeтo всичките 10 да и ги вземат все тая. Важното е детските да вървят. Така всички доволни. Хем тя няма да храни 10 гърла хем педофилите ще си имат cигaHeTa хем детските ще си вървят. Хубав закон
10
2
 
12
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 4 седмици
Западните педофили ще ни крадат децата сега както си искат.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще ви взимат децате и ще носие женски дрехи иначе у кауша и с блокирани банкови сметки.
8
0
 
6
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 4 седмици
Миналата година жената беше в българия с детето а аз си бях в чужбина.На отиваме имаха разрешително за детето но докато беше в българия изтече.На връщане от летището ми звънна полицай да ме пита дали има моето разрешение детето да пътува с майката.Та идеята ми е че всеки може да се представи за бащата и да даде съгласие.Майката ще даде телефона на *** си и когато му се обадят той просто ще потвърди че е съгласен а истинския баща няма да разбере никога
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На западналяшките едофилски елити им трябват деца, а на нас ни пращат талибани.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Демокрацията е вредна. Ражда уродливи идеи.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи детето ми ще реши да пътешества и ще тръгне без да ме пита? А пари собствено от къде? Или ще проси по пътя? Лудостта на европейските величия.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Демек някое решава, че ще бяга, отива, визма си билет от Уйз Еър и отлита в Норвегия при някоя секта ... ай сиктир.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи с кола не става,но със самолет може да изведеш детето без съгласие!Безумна чалга или идиотия,или пък...?
2
5
 
16
 
! Отговори
Пазете Децата си преди 4 седмици
сега Брюкселските Педофили ще ги Отвличат Извън Граница - без Проблеми! явно това е била и целта на ВъздушноКапковият Шенген!!
1
4
 
18
 
! Отговори
Зевс преди 4 седмици
А за ходене на кино след 22 часа искат, без коментар.