Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрям

Приключват едномесечните пости
29
Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрям
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Байрамът е хубав, когато можем да го споделим с близките си, казва за БТА кметът на разградското село Раковски Рефика Хюсеинова. От днес мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам, наричан още Шекер Байрам. Празникът продължава три дни. Той слага края на свещения месец Рамазан, по време на който вярващите изпълняват строго въздържане от ядене, пиене, пушене и удоволствия.

За семейството на Рефика Хюсеинова Байрамът винаги е бил един от очакваните и вълнуващи дни в годината. „Както Рамазан, така и Курбан Байрам са семейни празници и е традиция да се съберем на трапезата с близките си“, заяви Хюсеинова. Тя обясни, че приготовленията за празника започват още от предния ден, наречен Арифе. На този ден жените месят мекици, домашни питки, приготвят халва и ги раздават на съседите си. „За Байрама се приготвят и баклавите и баниците, които присъстват задължително на празничната трапеза, защото Рамазан без баклава и без баница, не е Рамазан“, каза Рефика Хюсеинова. С нотка тъга тя отбеляза, че в миналото Рамазан Байрамът в селото бил съпроводен с много веселие. Спомня си и за тъпанджиите, които обикаляли къщите от селото. Но тогава е кипял живот, имало е много хора. А последните години немалко жители на селото посрещат празника далеч от семейство и близки, защото са на гурбет в чужбина.

Хюсеинова отбеляза, че хората в Раковски се опитват да спазват всички традиции за Байрама. „Сутринта мъжете отиват в джамията за тържествената молитва. Като се приберат вкъщи, целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. След това денят преминава в посещение на роднини и приятели“, обяснява Хюсеинова. По думите ѝ най-щастливи са децата. Те обикалят от къща на къща, а стопаните ги даряват с лакомства и пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Рамазан Байрям
Още от Страната
Сигнал: Хаос на софийската гара, пътници изпускат влакове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Рамазан преди 2 седмици
Честит празник на всички Мюсюлмани!Да са живи и здрави!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дреме ми за байряма
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Честит празник- БРАТЯ!
20
10
 
10
 
! Отговори
: преди 2 седмици
Ислямът е копи пейст на християнството и юдаизма, пречупено през тираничната мисъл на арабите, доста късна религия с много глупости в нея и в православното християнство има щуротии , като минаване под маси и такива глупости , но не и бурки , джихад и т.н.
19
15
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 седмици
Следващата година ще го празнуват в моргата на историята !
18
4
 
9
 
! Отговори
СИГНАЛ ЗА РАСИЗЪМ преди 2 седмици
у разград бг бизнеси са обречени на фалит защото турците които са поне 90% ходят само при турските бизнеси !!!
17
8
 
14
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
99% от "изповядващите" исляма са роми!!!
16
5
 
14
 
! Отговори
Те преди 2 седмици
Етническият мир е измислен от ДПС за да изнудва държавата и да граби безнаказано.
15
8
 
20
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Я отидете в мюсюлманска страна и ако изобщо има черква,изкарайте свещи и икони на улицата и да видите как ще ви избият.Това е разликата че те ни налагат тяхната вяра но в техните страни не търпят нашата.
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз трезвен индотурк досега не съм виждал
13
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
важното е да има много свинско и вино да са лей три дена с свински пръжоли, уши и крака
12
11
 
10
 
! Отговори
Гюлсехер преди 2 седмици
На днешния свят ден е прието да се ходи на поклонение в Софийската джамия като се водят непълнолетни мъжеложци в дар на духовните служители, а на ходжата се носи млечно агънце за принасяне в жертва на Добрия Бог. Топят се с пръсти в кръвта на закланото животно . След курбана,ходжата гадае бъдещето по петната връз чаршафите и тълкува миналото по подредбата на оглозганите кокали.
11
1
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 2 седмици
Явно не си контактувал с такива...
10
11
 
7
 
! Отговори
Оджата от Рибново преди 2 седмици
Нека каурите работят, тъй е според шериата.
9
4
 
12
 
! Отговори
Отец Саръев преди 2 седмици
Хора са или поне потомци на хора! Които мразят неверници като тебе!
8
10
 
15
 
! Отговори
Hamd ve sukur преди 2 седмици
Безкрайна благодарност на Всемилостивия, че ни остави да посрещнем още една байрамска молитва. Честит Рамазан Байрам на всички братя и сестри. Аллах да ни брани и води.
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе защо пишете такива безподобни простотии? И мюсулманите са хора и български граждани. Да им е честит празника!
6
12
 
9
 
! Отговори
ТРАУР ЗА РЕЗНЯЦИТЕ преди 2 седмици
Когато Мюмюн празнува, на хората не им е весело!
5
11
 
10
 
! Отговори
Туркиня преди 2 седмици
За да бъде омилостивен ислямския Бог, днес се яде само варен щъркел и се пие единствено фреш от праз. Ходи се по голяма нужда пред вратата на съседите, за да се изгони каръка. Не се простират женски долни ***, за да се пази имането от черни магии. Пърди се звучно по изгрев слънце пред икона, за да се подплаши Сатана. Гадае се бъдещето по жълтото на бабините кюлоти. Момите играят голо хоро на площада, хванати за пубисните си храсти. Триче се кьораво куче в името на алаха
4
10
 
9
 
! Отговори
Мисулманка преди 2 седмици
На днешния свят ден е редно младите мисулмански първескини да се подмият отдолу със светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест в прослава на Ъалаха бога наш.

Спонсорирани публикации