ВКС атакува отнемането на колите на пияни шофьори

Ако ви спрат на пътя, не подписвайте протокола
12 апр 2024 14:40, Петър Бойчев
20
ВКС атакува отнемането на колите на пияни шофьори
Снимка БГНЕС

Наказателната колегия на Върховния касационен съд сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текстове от Наказателния кодекс, съобщиха от ВКС.

Става дума за текстовете, свързани с отнемане на превозно средство или налагане на глоба в размер на стойността на превозното средство, когато то не е собственост на извършителя на престъпление.

Преди месец юристът Момчил Момчилов обясни пред БНР откъде възниква казусът с конфискацията на превозни средства:

"Ако ви спрат на пътя, не бързайте да подписвате веднага протокол за доброволно предаване на автомобила, дори дрегерът да е отчел алкохол или наркотици.

Това отнемане и определяне на стойност се извършва от съда, а не от полицаите, които са ви спрели на пътя. Те говорят за конфискация без да са коректни от гледна точка на закона. Никой не може да ви задължи да си предадете колата, дори дрегерът да покаже, че сте под въздействието на алкохол или забранено вещество".

Адвокатът даде пример със свой клиент, при който имало разминаване на полевия тест и кръвната проба: "Но през тези няколко месеца се е налагало да търпи всички последици, като това да е лишен от свидетелство за правоуправление и автомобилът му да е прибран".

В искането на ВКС се посочва, че липсват мотиви към проектите за посочения закон, придружаващи създаването на упоменатите нови разпоредби и указващи причините и технологията на създаването им, съответно смисъла и предназначението им, както и преследваните с тях цели.

"Като се отмине този факт, както и факта на поначало девалвиращата авторитетността на закона липса на ангажираност към спазването на езиковите норми и прецизност при словесното оформяне на нормативните предписания, както и при извършването на чисто технически действия като препращането към точния текст, на който съответства препращащата норма, резултатът от коментираното нормотворчество е превръщане в част от действащото право на текстове, които противоречат на Конституцията, било то изцяло или частично", пишат върховните съдии.

Проблемите, които поставят четирите разпоредби, са непреодолими чрез тълкуване по предписания от Закона за нормативните актове път, защото са свързани с въвеждане на двусмислени предписания, на постановки, които са в явно противоречие с фундаментални положения в наказателното право и с режима на основни негови институти, каквито са наказанието и превантивните мерки в НК, и съответно в противоречие с концепцията, на която всеки от тези институти е основан, с тяхното съдържание, с правната логика при създаването им и с начина, по който е предвидено те да се прилагат, мотивират се от ВКС.

Според магистратите е нарушен заложеният във фундамента на правовата държава конституционен принцип на законността, като е накърнена предвидимостта в правното регулиране, дестабилизирана е правната сигурност. Освен това е нарушено е и заложеното в Конституцията правило, както и принципът за справедливостта и юридическото равенство на гражданите, мотивират се от ВКС.

Промените в НК влязоха в сила през август миналата година. Оказа се обаче, че не всички отнети автомобили отиват за продажба на търг от Националната агенция по приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Общество
Качествен роден мед се смесва с големи количества вносен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 2 седмици
Веднага да се отмени тази глупост. Автомобилите не са пияни и драгирани да ги арестуват и продават.Съгласно Конституцията частната собственост е неприкосновена.
13
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Недоноcчетата в парламента гласуваха промени в Конституцията ,които после спешно донатъманяваха ,за да може да има служебно правителство. Същото е и с този закон за отнемане на автомобила. Но като знам,че поправката в Конституцията е писана от Лодкаря , седнал в скута на Шиши и пиещ "мазно турско кафе" , си мисля,че е бил съсредоточен върху това, което го е убивало отдолу.
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Ако ви спрат на пътя, не бързайте да подписвате веднага протокол за доброволно предаване на автомобила, дори дрегерът да е отчел алкохол или наркотици." - с други думи Момчил ви казва "дрогирайте се и пийте, проблем НЯМА". Егати държавата, егати народа.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НАДЯВАМЕ СЕ СКОРО "АДВОКАТА" ДА СРЕЩНЕ "КЛИЕНТА" СИ НА ПЪТЯ!
10
3
 
5
 
! Отговори
киро преди 2 седмици
чл 17 т.3 от конституцията пише:Частната собсвеност е неприкосновенна.Значи нарушаваме конституцията при конфискация на МПС
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да им вземат колите и книжката до живот който кара пил
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знаете ли как действат не особено разумните същества на тази планета? Първосигнално т.е. действаш, пък после ако можеш да мислиш, мислиш. Какво представлява този закон - действа се т.е. отнема се книжка и автомобил, пък след това започва да се мисли абе аджеба ти виновен ли си или не си. Какъв човек може да сътвори такъв закон? Само не особено разумен. Извод - ПП и всички останали гласували "ЗА", както и всички в обществото подкрепящи този закон, са не особено разумни и първосигнални същества.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Виновен до доказване на противното" - Ето това сътвориха "великите демократи" от ПП с този закон. В нито една нормална държава не плащаш за нещо, докато не докажат, че си виновен. Тук ти взимат автомобила, заради фалшиви тестове, които и полицаите не искат да си правят, чакаш Х месеца резултат от кръвната проба и през цялото това време си без книжка и автомобил т.е. се водиш виновен. И разни още по-мал_оумни и от ПП-тата се радват на "великия" закон,защото имат една мозъчна клетка в главата си.
6
1
 
7
 
! Отговори
anon преди 2 седмици
"липса на ангажираност към спазването на езиковите норми"Боже опази ни от адвокати и юристи. Все едно не са те спрели че си пиян кат мотика, а за това че си изпуснал пълен член.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
най-смешното е че те карат да подписваш протокол за доброволно предаване на автомобила:))) което е нонсенсм, още повече ако наистина си в неадекватно състояние в следствие на употреба на алкохол или наркотици, ама конситуционалиста РистЮ е такива ги приема
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен, никакъв жест не е, а това че ПП-ДБ-тата са неадекватни и един закон немогат да напишат отделен въпрос е че вече 1 година немогат да решат проблема с чакането на кръвните проби
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като почнат сутрин преди работа да тестват ченгетата със същите тестове за алкохол и наркотици - тогава ще спазваме закона. До тогава спрат ли ви и тест който показва наркотици без да сте употребили - викайте адвоката си!
2
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това жест към пияните и дрогираните ли е?Я вижте в Гърция например какви са санкциите и глобите и дали нашите джигити си позволяват това,което правят тук?
1
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ВКС трябва да бъде атакуван и служителите му уволнени веднага ,защото и *** за зеле не става от тях.