По-скъпи билети за влака: Как го приемат пътниците?

Хората не се плашат от скока, но искат поддържани вагони
15 апр 2024 23:20, Красимир Ангелов
38

До месец предстои драстично поскъпване на билетите за пътуване с влак. Причината се все по-големите разходи на националния железопътен превозвач. Как ще се отрази това на пътниците?

Митко пътува за Варна. Цената на билета му е 24,50 лв. С увеличението вече ще му струва близо 30 лв.

"Това не е толкова скъпо, това е един от най-евтините транспорти. Всичко се покачи, нормално е и цените да се качат, за да има заплати. Няма да заменя влака с автобус", сподели той пред репортер на телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
От БДЖ уточняват, че поскъпването е заради увеличение на оперативните разходи на дружеството.

"Те се дължат основно на увеличението на заплащането, увеличихме заплатите на персона с 20%, свързано с увеличаването на минималната заплата, разходите за ток, горива, застраховки. Не мисля, че цените са увеличени чак толкова драстично или са непосилни", коментира управителят на БДЖ "Пътнически превози" инж. Венцислав Славков.

Поскъпването на билетите е средно с 20%.

"Цените са разпределени на база километрично разстояние, така че тези 20% не са за всички", допълни той.

Според част от пътуващите увеличението не е оправдано на фона на условията във влаковете.

"По-скъпи билети, но същите условия, като всичко останало. Всичко поскъпва, но трябва да има все пак някаква граница в това поскъпване", категоричен е пътуващ.

"Билетите за влака не са скъпи, но вагоните не са поддържани", възмути се друг пътник.

"Наистина има влакове, които може би не отговарят на изискванията или очакванията на пътниците, но в тази връзка се предприели действия, договори за доставка на 10 нови локомотива и на 76 вагона, които са климатизирани", поясни инж. Славков.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Общество
"Български пощи" преустановяват приемането на пратки за Израел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Димитрова преди 1 седмица
До 21 векПътувала съм с тази мотриса - скърца, клатушка се не се знае кога ще закъса.А мръсотия и издънени седалки.Чак ми идеше да я заснимам и да пратя по телевизиите.Да видят как комфортно пътуват българите.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
хубаво по-скъпи ,ама трябва да са и по-чисти и луксозни !!!Д,ВиБ !!!
31
0
 
5
 
! Отговори
..... преди 1 седмица
Ползвах наскоро преди 2 мес. БДЖ от Ст.Загора до Пловдив с новите мотриси общите седалки не купетата,ами беше чисто и топло.Цена в една посока 5-6 лв. пътничеки не бърз влак без пари какво искате повече!
30
0
 
5
 
! Отговори
..... преди 1 седмица
То голямо поскъпване с 2 лв. на 10 лв. билет,какво е едно нищо спрямо другите неща!Там поне може да седнеш да четеш книга или телефона си и тоалетни има!БДЖ транспорта е най-евтин и безопасен.А не да тръгнеш по скапаната магистрала Тракия и да не знаеш ще се прибереш ли ,защото е пълно с катастрофи!То и с автобусите е опасно вече,я заспал шофъор,я нещо нередно по автобуса ще има!Ще се вдигнат билетите Вие какво искате без пари ли,нали има разходи по поддръжка,заплати,ток и т.н.
29
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
И без това за последните 20 години не съм ползвал БДЖ и ще продължа да не го ползвам.
28
5
 
6
 
! Отговори
София - Варна преди 1 седмица
София - Варна със самолет е 120-150 лева билета, зависи от деня и часа и просто няма смисъл да се друсате 10 часа с БДЖ, ако поскъпват още билетите
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Гошо, написаното ти е да има частни компании. Не да държат БДЖ! Научете се да четете с разбиране. Никой не е длъжен да ви гледа неграмотните писания!
26
2
 
2
 
! Отговори
Правопис и граматика преди 1 седмица
Причината се все по-големите разходи на националния железопътен превозвач. . . . Цитат! Щом за Митко-то е наред, защото всичко друго е било поскъпнало, какво да очакваш от такава желязна логика на лоботомирани амеби? Цените растат, защото и другите растели! Интересно това Митко какво работи с такъв остър ум? Просто ме е яд на такива простички едноклетъчни без капка ум и зачатък на мислене! Какво се променя за да се обослови едно поскъпване? Това като първо, всичко друго след това!
25
0
 
5
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 седмица
До Гошо, няма за теб, който никога не си пътувал с влак във Франция или Испания. Такива имате право да мълчите :)
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А качеството на обслужване ше се увеличи ли драстично? Ще смърди ли на крака във вагоните, ше чакаме ли с часове закъснели влакове? За това нищо не пишете..
23
4
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
До Анонимен24...Влак София -Бургас ,няма как да пристигне нито за 2, нито за 3 часа ,та ако ще 10 частни компании да държат БДЖто
22
3
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 седмица
До Анонимен 20 Увеличението е драстично при прегледите на МПС 100-110 %. При БДЖ 20 % са съвсем приемливо.
21
1
 
14
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 седмица
Билетите не са скъпи. Обяснено е защо поскъпват. Купуват се и нови влакове.Но да видим защо техническите прегледи на МПС поскъпват с повече от 100 % .Къде отиват порите?
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БДЖ е комунистическо предприятие и толкова. Оставете ги да се давят в собствената си мизерия. Пуснете най-накрая частни компании и всичко ще си се нареди. Пазарът се регулира бързо и напълно оправдано. Ще има и за бедни и за богати. Ако влакът Бургас-София пристига за 2 часа и 100 лв. ще платя. Който иска онзи стой да се клатушка 6 часа. Но това изкуствено да се държи такова пропаднало предприятие като БДЖ си е престъпление. Същото е с БГ Пощи!
19
1
 
8
 
! Отговори
кафе сан-суси преди 1 седмица
аааааа те пътниците никой няма и да ги пита.не само ще го приемат,но и ще го поемат тихомълком.даже няма и да се чуе.както със парно,ток,вода и всичко останало.на кой ще се оплачеш? на арменския поп ли?трайкаш си както до сега,и гледаш да не настъпиш някоя мотика наоколо.
18
0
 
13
 
! Отговори
Тобо Нотариуса преди 1 седмица
Смешния бг лев се обезценява понеже ГанYO е много умен.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано са оповръщани повече от преди заради по-високите ви заплати!!
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пътниците го приемат с благодарност за грижите на Партията и нейния Вожд и Учител.Все пак 80% от българите са ....
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За последните 30 години съм се качвал 2 пъти на Боже Докарай ме Жив и станах 1 000 пъти пишман! С колело ще пътувам, ама няма да ви стъпя. И с колело, и с ел. колело, и пеш, и с ел. кола. Незнам, колко хиляди пъти ми е по-евтино, дори с колата, защото не мога да смятам до толкова. Не съм програмист, нормален съм си. За време, климатик, комфорт, липса на потни селяци и т.н... няма смисъл...
14
1
 
8
 
! Отговори
21 век преди 1 седмица
Царева ливада - Габрово ДО КОГА С ТАЯ ДЪРТА И УМИРИСАНА МОТРИСА и със средна скорост 40 км/ч за участъка!?

Спонсорирани публикации