Глад за персонал по морето, наемат работници от Бали, Шри Ланка, Непал

Общо 700 чужденци ще работят в курортния комплекс "Албена"
20 апр 2024 09:50, Елка Василева
230
Глад за персонал по морето, наемат работници от Бали, Шри Ланка, Непал
кадър: Нова тв

Хотелиерите са изправени пред сериозен проблем с липсата на работна ръка за летния туристически сезон. На отделни места има решения. В курорта "Албена" очакват ръст на посещенията и затова са се подсигурили с работници от все по-екзотични дестинации като Бали - Индонезия, Шри Ланка, дори Непал, предаде Нова тв.

22-годишната Кадек Юни от Бали е завършила в родината си специалност „Хотелски мениджмънт”. Миналата година е работила в столицата на Катар – Доха, а този сезон избира българския курорт „Албена”.

Още по темата
„Всички знаем, че Бали е много известна туристическа дестинация, но аз искам да придобия опит от други страни. Интересувам се от чужди култури и дойдох тук, за да имам нови преживявания. Тук заплатата ми е по-висока, отколкото в Бали и се чувствам по-добре”, каза Кадек Юни. Тя мечтае един ден да има свой собствен ресторант или бистро и вече е усвоила и няколко български фрази.

От Бали е и Даниел, който работи като камериер. Той обясни, че му харесва почиства, да създава уют в стаите.

За да се чувстват всички туристи уютно, на хотелиерите се налага да се справят с хронична липса на работници. Затова внасят служители от цял свят. „Разширяваме географията, стигнахме до Непал, стигнахме до Малайзия, Филипините. Изключително мултинационален екип”, обясни изпълнителният директор на к.к. „Албена” Красимир Станев.

По думите на Маринела Цанева, оперативен директор на курорта, на 24 април очакват да пристигнат чуждестранни работници от Шри Ланка, от Бали - Индонезия.

Общо 700 чужденци, сред които още румънци, турци и европейски студенти, ще работят в "Албена" това лято. Неофициално сезонът започва още с великденските празници.

„Леки притеснения имаме поради дългия работен процес за издаване на работни визи C и D. Също така имаме информация от нашите партньори, че посолствата в Узбекистан, също и Турция към момента не приемат документи за издаване на виза поради новото въвеждане на шенгенска система”, каза Цанева.

Подборът на чужденците е чрез агенции, които проверяват техните умения. „Служителите от Индонезия бяха интервюирани още през месец декември. Те са с професионален опит в областта, за която идват да работят. Очакваме кухненски работници, СПА терапевти, работници в сектор озеленяване, в чистота, камериерки. Работили са в утвърдени туристически вериги", обясни Цанева.

Една трета от персоналът в "Албена" тази година е от чужбина. А някои от емигрантите вече са решили да останат в България за постоянно. „Казвам се Уина и съм от Бали. Дойдох тук, за да изживея нещо по-различно и защото смятам, че България е една много красива страна. Уча нови думи на български, срещнах много нови хора от други страни и искам да остана, защото много ми харесва”, обясни Уина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
2
 
! Отговори
Леля чичо преди 1 седмица
Азиатите не идват тука да бачкат а бг е трамплин за германистан или друга ес богата държава
209
0
 
2
 
! Отговори
Еееее преди 1 седмица
Не стъпвам там. От друга страна некои ше се от еват на екзотични футки, ако им стиска де
208
0
 
5
 
! Отговори
Бг преди 1 седмица
С така хубава вест няма как да не отида пак на планина. Да се самоубиеш от алчност..... типична България! Аз и семейството ми изразяваме солидарност с българският персонал експлоатиран безбожно до степен да се откаже от тази индустрия.
207
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чудесно! Сигурно ще се подобри културата на обслужване. А нашите тепегьози мързеливи да ходят на опашка за социални помощи. И да си хленчат как са бедни.
206
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Super, togava i za parapeta da si vzemem nesto svejo asiatsko ( hem i da ne pada parapeta), aman ot mustakati debelogazi bulgarki i tumbesti tarantuli bulgari ;)
205
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глад за работна ръка няма,има неадекватно заплащане граничещи с мизерно такова,и ситуацията не е само в туризма а в всички сфери на икономиката!Всъщност от червени феодали то друго и не можем да очакваме,разграбиха всичко и прогониха три милиона българи,абе с две думи, засраха цялата ни държавица!
204
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Та то туристи няма , те за персонал търсят
203
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези са работливи хора.
202
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На българите и да им оправят заплатите, ако ще двойно по-високи от западноевропейските да са, цените в магазините пак ще бъдат високи. Нрави на българина, кво да се прави! Роби сте на алчняри и печалбари.
201
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бг черноморието е *** клoaka, бягат хората от родните си места, за да търсят по-добър живот в Европа или в България, а попадат на още по-голяма мизерия, идвайки тук. БГ е супер бедна и мизерна ЕС страна, *** народ, бг политици и всякакви ***, които крадат много и са безнаказани, бг общество, което не го е грижа за бедните, бездомните, безпомощните, болните, старите. Нито кметът на София, нито църквата, нито държавата се погрижиха за онзи ***, кой поруга гроба на патриарх Неофит.
200
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еха, елита от Меден Рудник сега ще си вземат тайландски съпруги за подобряване на генофонда
199
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А лейдибоис ще има ли на Албена от Банг Кок?
198
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имам един приятел от Катманду, той иска да бачка на Слънчака ше го вземете ли?
197
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жени се тука за Кирето, плаща му за тази "услуга" некви пари и после с Нашия паспорт Европа е тяхна. Стари схеми, умрял е някой да идва да работи на родното блато.
196
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми те сигурно ше работят за по 800 лв. Скоро и от Папуа Нова Гвинея ще търсят сервитьори
195
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гледат да избягат от глада и мизерията там и първата им спирка е БГ. Някой с повече късмет може да се наредят след това за Англия, Германия Италия... Ще има и такива дето няма да стават за нищо и ще напълнят бордеите или в най-добрия случай ще станах снахи тука.
194
3
 
7
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 седмица
Безполезни държавни хрантутници и пенсионери мумио,станали хотелиери-Комуноизмет.Ако може работниците да им плащат.В старческото гето в което сте превърнали страната-внасяйте и от Бангладеш и от Либерия тъкмо като ипукате патроните до 20г. ще си спестите и от погребални агенции и няма да заемате никакво ценно място в природата.0отпечатък.
193
0
 
6
 
! Отговори
Развълнуван преди 1 седмица
ще станем един малък тайланд, сойкаубой, ще е новият хойкаубой, Слънчака ,ще го правим Пукет. Като еген съм много доволен, браво!
192
0
 
12
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 седмица
И от Афганистан трябва да се докара квалифициран персонал.
191
0
 
20
 
! Отговори
мноого добре преди 1 седмица
само работнички от Бали не сме е...