От "Мама и Аз" питат Радев: С какво пречим на държавата?

Според лечебното заведение "държавният глава е започнал кампания"
7 май 2024 07:50, Нели Христова
113
От "Мама и Аз" питат Радев: С какво пречим на държавата?
Снимка: БГНЕС

Педиатърът д-р Велимир Симов и всички лекари и медицински специалисти в клиниката за майчино и детско здраве "Мама и Аз" в град Плевен разпространиха позиция до медиите, в което обвиниха президента Румен Радев в дълбоко вътрешно противоречие и попитаха с какво точно спряният проект "Мама и Аз" в София пречи на държавата.

"На 1 май президентът Румен Радев започна кампания срещу решение №318 на МС от 30 април, с което се разрешава нова модерна многопрофилна болница "Мама и Аз" в София, а на 6 май обясни пред всички медии " ...в България има място за частна инициатива в здравеопазването, но специално детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет и тук държавата трябва да си стои на мястото и закъснява толкова много години да изгради една национална детска болница", пишат лекарите.

Те зададоха следните въпроси:

С какво точно проектът "Мама и Аз" в София пречи на държавата да си стои на мястото?

Очевидно не е с предвидените 40 педиатрични легла, от които инвеститорът беше готов да се откаже, а има нещо друго?

Има ли държавен протекционизъм в софийското здравеопазване и блокада на достъпа на пациентите до конкуренцията по качество, и къде работи и за каква заплата съпругът на вицепрезидента?

Считате ли, че ние, лекарите и в частност педиатрите, сме крепостни селяни и можем да бъдем феодализирани в нечие държавно или частно здравно имение?
Скандалът с частната детска болница "Мама и аз" на "Търговска лига" в София избухна на 30 април, когато служебното правителство одобри решение за създаването на здравното заведение. 24 часа по-късно служебният премиер Димитър Главчев отмени решението и обясни, че аргументите за това са в общественото напрежение и неодобрението от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ.

Служебното правителство е взело решението за изграждане на частна детска болница в София без никакъв дебат по време на заседанието си в сряда, 1 май, стана ясно от публикуваната стенограма. Проектът бе предложен за обсъждане като втора точка на заседанието и бе представен от служебната здравна министърка Галя Кондева.

"Поканихме вече премиера Главчев, а днес най-сърдечно, добронамерено и открито, в Деня на Храбростта и Великата Българска Армия, каним и Вас да ни посетите в Плевен - ние приемаме най-тежките случаи на болни деца от цяла България - за да се запознаете с възможното европейско ниво на здравеопазване в Родината - защото децата са най- ценното!", пише още в позицията на педиатрите от "Мама и аз" в Плевен.

Лекарите изтъкват, че работят в първото новопостроено детско здравно заведение от половин век, като за изминалите 11 месеца са постигнали високи резултати. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от Общество
Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Невероятни измислици против детска частна болница от всички тук само не разбирам защо
109
0
 
1
 
! Отговори
Питам само? преди 1 седмица
"Мама и аз" да не е проект на Шиши и Мама?!
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По проекта Мама и Аз прочетете к.98 и к.99. Дали това не е поредният проект за източване на НЗОК? Интересно защо една професорка от Медицинския университет-Плевен, който е държавен, а не частен ВУЗ, се изказва ярко в защита на частната клиника и се обръща не към премиера, в чийто кабинет влиза МЗ, а към президента? Би следвало от обща култура да знае на кого е подчинено Министерството на здравеопазването. Или в Плевен професорите и доцентите са подчинени директно на президента?
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няколковъпроси към д-р В.Симов и ена професорка медичка,която защитава клиниката Мама и аз- Плевен: 1. Клиниката ви самостоятелна ли е или в рамките на плевенска болница?, 2.Цената на медицинските операции еднаква ли е с тази на държавните болници или по-висока, 3.Лекарите от тази частна клиника ползват ли услуги от държ. медицински служби на същите цени като лекарите от държ.болници или като частно юридическо лице Професорката работи в МУ -Плевен.Не би ли следвало да се въздържи от изказване?
106
1
 
3
 
! Отговори
Padarizator преди 1 седмица
Държавата е основният длъжник на обществото. На фона на презастроена София,тя не съумява да построи поне сградата, годна за здравно заведение. Измиват си ръцете с липсата на персонал, което не може и не е извинение за десетките години безхаберно отношение към бъдещето на страната ни -това са децата. По отношението към тях можем да съдим за зрялостта на нашето общество. И ние явно сме кръгна нула, щом допускаме подобно поведение.
105
3
 
1
 
! Отговори
РАДЕВ СРЕЩУ ДЕЦАТА преди 1 седмица
ИСКА ДА ПРАВИ ПАРТИЯ И ВИНАГИ ПЛЮЕ СРЕЩУ СЕГАШНИТЕ ПАРТИИ
104
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
скарелто20 28 хапчета 120 лв 80 нзок и 40 лв болния и се почва всяка аптека си слага надценка както си иска аптека марешки до вчера се доплащаше 28 лв отднес 41 лв проверявам в друга аптека 29 лв
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От Мама и Аз ако не са разбрали отговора на този въпрос от медиите досега след многобройните дискусии явно им липсва умствен капацитет. А и не Радев нито разреши нито оттегли решението. Да питат Главчев, който явно е на принципа - иде ми, дойде ми. Жена ми дори не си сменя мнението толкова често, колкото него!
102
9
 
2
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 1 седмица
ПОПИТАЙТЕ КАКВО ПРАВИ РАДЕФ НА ДОНДУКОВ !!!!!! НЕ МУ Е ТАМ МЯСТОТО!!!!!!! ШАПКАР!!!!
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
проектър "Мама и аз, прибираме парите на баламите и източвам здравнат каса трява дасе спре", той так и дебелян пее ски с майка си прибраха милиони по едни други времена и пак бяха мама и аз (пеески)
100
0
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 1 седмица
До 97. Турските клиники ежедневно ни заливат с реклами и то агресивни! Ако пациент звънне в турска болница, веднага отговаря техен здравен асистент на съответния език! Друга причина е по-доброто обслужване от медицинския и немедицински персонал. Това може да се направи и в България, но при 12 години управление на ГЕРБ и 3 години нестабилност на страната не може да има развитие в здравеопазването и не само там...
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия от Търговска лига осеяха страната с болници "Сърце и мозък",които точат на воля Здравната каса.Сега са се концентрирали върху детското здравеопазване.Бялата мафия души родното здравеопазване,а хората *** като мухи...
98
1
 
9
 
! Отговори
Истината!!! преди 1 седмица
Проектът "Маайka тu! ... и аз" е проект за поредната схема "Точим държавния бюджет за здраве чрез частни болници..."
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като сте толкова добри,защо пациентите ходят да се лекуват в Турция?
96
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Здравната каса трябва да престане да спонсорира частните болници!!!Веднъж вземат парите на пациентите и втори път от държавата,т.е. от всички нас.
95
1
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 1 седмица
ГЕРБерите и ДПСарите са нетърпеливи. Секнаха им градоустройствените схеми за точене на пари в София и ... изведнъж се забързаха... изчакайте поне до след изборите. Когато си я направите ДПС-ГЕРБ кооалицията, тогава да приложат "болничната схема" за точене на пари. Ама чак лига са проточили - "Търговска лига" - от мерак за точене. А??? Новобрачните Боко-Шиши...Поне от приличие - поне да изборите се сдържайте, бре, аайдyци нenpokoncaани...
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия да не се правят на дръж ми шапката,защото много добре знаят,че само децата на богати родители ще се лекуват при тях,а здравната каса ще им плаща с с парите на всички нас.
93
1
 
10
 
! Отговори
Отвратен преди 1 седмица
Единсвеното нещо за което го бива Глявчев, е да козирува на СИКаджийчето Бонго и да изпълнява заповедите му.
92
1
 
6
 
! Отговори
ГЕРБавия Глявчев преди 1 седмица
Едни и същи комуно-ГЕРБави ***. Пациентът е без значение, важното е колко пари ще ни донесе той.
91
0
 
10
 
! Отговори
Без дебат, на тъмно. преди 1 седмица
Излезе стенограмата от заседанието на МС, това е точка 2. Приема се без никакъв дебат. Най-интересното от нея според мен е следното: "Получили сме одобрението на всички институции, които участват в този процес, те са приложени към документацията и във връзка с всичко, което изложих предлагаме проект на решение на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебно заведение за болнична помощ на територията на град София." Дайте да видим кои са тези "всички институции" които са дали одобрение?